MUNDIAL D'ATLETISME
Esports 29/08/2011

Decepció majúscula a Daegu

El velocista jamaicà Usain Bolt va quedar sorprenentment eliminat a la final dels 100 metres per culpa d'una sortida falsa el dia que l'etíop Bekele va perdre, per primer cop, una cursa dels 10.000 metres.

M. Molina
Usain Bolt es lamenta a Daegu després de quedar eliminat a la final dels 100 metres per una sortida falsa.

Barcelona.Ni tan sols s'havien començat els Mundials de Daegu quan Usain Bolt ja donava per fet que guanyaria la prova dels 100 metres llisos, la seva especialitat, i en la qual posseeix el rècord del món. El velocista s'havia quedat sense els principals rivals, ja sigui per lesió o per dopatge, i estava tan segur del seu triomf que fins i tot va dir que renunciava a lluitar per batre la seva pròpia plusmarca.

Però ahir el jamaicà va patir un càstig molt sever: va ser víctima d'ell mateix, d'un excés de confiança i una manca de concentració. Bolt es va precipitar a la sortida de la cursa: ho va fer abans d'hora i va quedar eliminat. Amb el nou reglament, segons el qual una sortida falsa significa l'eliminació directa, Bolt va ser conscient del seu error de manera immediata, es va treure la samarreta i va abandonar la pista.

El velocista va veure des dels vestidors com es reprenia la cursa i guanyava un compatriota seu, Yohan Blake, que va completar els 100 metres amb 9 segons i 92 centèsimes, la seva millor marca de l'any. Per darrere, Walter Dix i Kim Collins. Pel que fa al francès Christophe Lemaitre, l'únic atleta blanc que participava a la final, va ser quart, a una dècima del podi.

Adéu al rècord de Bekele

La desqualificació d'Usain Bolt es va produir el mateix dia que l'etíop Kenenisa Bekele perdia, per primera vegada, una cursa dels 10.000 metres. Ho va fer, curiosament, en la 13a prova que disputava des que és atleta professional.

Bekele no havia disputat cap cursa des del gener de l'any 2010. El fondista es va veure afectat per una lesió muscular i no va ser fins a la primavera que va tornar als entrenaments. Ahir ho va intentar i va aguantar el ritme del grup capdavanter fins a l'onzena volta -gairebé fins a l'equador de la prova-, però finalment les cames li van dir prou i va acabar abandonant.

L'etíop es va quedar sense la possibilitat d'aconseguir la seva cinquena corona mundial consecutiva, un fet sense precedents entre els corredors -només el mític Serguei Bubka, en salt de perxa, n'havia aconseguit sis de seguits.

D'altra banda, Oscar Pistorius va debutar amb bona nota a la prova dels 400 metres. El sud-africà, que corre amb dues pròtesis d'alumini, va classificar-se per a les semifinals, que es disputaran aquest matí (hora catalana).

Així mateix, ahir va debutar la tarragonina Natàlia Rodríguez, que també va fer bons els pronòstics i va passar ronda a la prova dels 1.500 metres.

Aquest diumenge hi haurà la final del salt de perxa, amb la participació del català d'origen ucraïnès Igor Bychkov. I també es faran les primeres eliminatòries dels 3.000 obstacles, en què participarà Àngel Mullera.