04/09/2015

Desesperat SOS del bàsquet català

4 min
Desesperat SOS del bàsquet català

BadalonaEl bàsquet català agonitza. El Fiatc Joventut va presentar ahir una campanya de micromecenantge per intentar recaptar 125.000 euros i blindar la seva singularitat, la d’un club que apuntala el seu model en la formació i el planter. L’ICL Manresa, per la seva banda, es prepara per viure una temporada molt complicada econòmicament. Les dues entitats demanen un canvi estructural, ja que, si no, la seva viabilitat està greument amenaçada.

“Volem defensar el nostre model. La Lliga Endesa és una lliga insostenible, de mentides, una competició que no se sosté. Els clubs es mantenen perquè tenen ingressos extraordinaris. Hi ha clubs de l’ACB que no han format ni un jugador de bàsquet. Nosaltres sí que ho fem -va criticar Jordi Villacampa, president del Fiatc Joventut-. El bàsquet passa per un moment difícil i nosaltres no som una secció d’un club de futbol”.

La Penya ha posat en marxa una iniciativa de micromecenatge ( We believe in basketball, we save #joventutmodel) que aspira a recaptar, com a mínim, 125.000 euros en dos mesos. “El nostre model està en risc i per això demanem ajuda. Estem en vies d’extinció. Si volem seguir apostant per les nostres arrels, necessitem augmentar els nostres ingressos”, recorda Jordi Villacampa, que fa una crida a tots els simpatitzants de la Penya.

“La nostra situació és insostenible -va reconèixer el president-. Si ens convertim en un club que fitxa i no forma, ens veurem abocats a la desaparició”. “Si no aconseguim 125.000 euros, la societat anònima esportiva haurà de tornar a donar diners al club i el model estarà en perill”, va opinar. “Quatre jugadors formats a casa nostra -Raül López, Christian Eyenga, Rudy Fernández i Ricky Rubio- han arribat a la NBA. Molts d’altres a la Lliga Endesa. En canvi, ¿des de quin any el Barça no treu un jugador del planter? I el Madrid? Crec que ens hem de remuntar a l’època de Corbalán”, va dir irònicament.

“Necessitem recursos per poder seguir picant pedra i per això fem una crida a la gent que vol preservar aquest model. Ho estem passant malament i ho exposem de manera transparent. Ens juguem la continuïtat d’un model de club únic a Europa i estem obligats a pensar en solucions innovadores -va dir-. El nostre model està desprotegit i ara és el moment d’apostar-hi”. “Tots els diners que aconseguim amb aquesta campanya aniran al bàsquet base”, va assegurar Jordi Villacampa, que dilluns es reunirà amb Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona.

La campanya de micromecenatge, que té el suport de diferents personalitats, no és l’única iniciativa que la Penya posarà en marxa aquesta temporada. Segons ha pogut saber l’ARA, el Fiatc Joventut ultima un acord amb un nou patrocinador per al seu planter. El club espera anunciar-lo la setmana que ve. A més, l’entitat verd-i-negra vol reforçar els fons de la seva fundació a través de la col·laboració amb empreses i estudia una ampliació de capital.

“Un any molt complicat”

La situació de l’ICL Manresa no és gaire més optimista. “M’agrada molt la campanya de la Penya. Nosaltres tenim experiència en el micromecenatge. L’únic camí que ens queda és reinventar-nos i apostar per solucions imaginatives, però tot té un límit. La situació és extremadament delicada i compromesa”, va reconèixer a l’ARA Josep Vives, president del club del Bages.

“Sense el patrocini d’ICL, nosaltres no podríem competir a la Lliga Endesa. La seva aportació econòmica és una condició necessària, però no suficient. Tot i que en xifres relatives és molt inferior al d’altres clubs, l’endeutament que tenim complica molt la nostra situació i compromet el nostre futur”, reconeix.

Els clubs catalans es queixen de no poder competir en igualtat de condicions amb altres rivals de la Lliga Endesa. “El nostre és un model sostenible i homologable a Europa perquè el 89% dels ingressos són privats, però competim contra realitats molt diferents, que tenen el suport d’institucions públiques. Amb els diners privats cadascú pot fer el que vulgui, però amb els que surten de la butxaca de tots s’ha de ser més prudent. Abans de la crisi es van inaugurar pavellons amb marcadors caríssims que ara estan apagats perquè no hi ha diners per pagar el rebut de la llum”, resumeix el president de l’ICL Manresa.

“El bàsquet necessita una solució estructural per no desaparèixer. Si no, ens quedarem sense esport català. No ens podem encomanar sempre a l’esforç de la societat civil i a la imaginació dels clubs per competir amb la resta de rivals. A nosaltres se’ns presenta un any molt complicat”, va assegurar Josep Vives, que ben aviat deixarà el càrrec. El Bàsquet Manresa espera anunciar la setmana vinent qui serà el nou president.

Tot i que la seva realitat econòmica és molt diferent, el Barça Lassa també té queixes. “El bàsquet europeu té un problema estructural. Hi ha una falta de coordinació entre els diferents àmbits. Nosaltres volem liderar una reflexió general amb altres clubs perquè el bàsquet no està creixent. La NBA és una competència molt dura. Hem d’aconseguir posar tothom d’acord -va assegurar Josep Maria Bartomeu, president del club culer-. És impossible competir amb la NBA. Els grans clubs europeus de bàsquet no són sostenibles. No podem seguir invertint en bàsquet sense obtenir un retorn. Nosaltres seguirem invertint-hi diners, però hem de reflexionar. El bàsquet necessita mesures de fair play econòmic”.

stats