18/02/2012

Escola Audi d'hivern: invertir en seguretat

2 min
Escola Audi d'hivern:  invertir en seguretat

El millor consell de conducció que podem seguir quan neva és deixar el cotxe aparcat al garatge. Però de vegades no tenim més remei que desplaçar-nos i no podem fer cas d'aquesta recomanació. No estem acostumats a la neu, i per això quan cauen quatre volves ens espantem. A diferència del que passa als països nòrdics, no sabem conduir sobre superfícies lliscants. No és per casualitat que, avesats com estan a fer-ho, molts dels campions mundials de ral·lis vinguin del fred.

A Andorra, amb els primers flocs, i des de ja fa més de 8 hiverns, es posa en marxa la Winter Driving Experience, promoguda per la marca Audi. L'estació d'esquí de Grandvalira es converteix en un escenari magnífic per a aquests cursets que ens ensenyen a treure suc dels cotxes en condicions climatològiques adverses. Invertir en seguretat és interessant i, a la llarga, rendible. A Alemanya quan un conductor acredita haver fet determinats cursets de conducció, automàticament obté un descompte en la pòlissa d'assegurança del cotxe. Aquí, malauradament, aquesta mena de sensibilitats no acostumen a proliferar. Però els beneficis que un conductor pot treure de fer un curs com aquest tenen un valor que va molt més enllà de la part econòmica.

La pista de l'escola d'Audi està situada a 2.250 metres d'alçada, al pla dels Espiolets, al cor dels vessants de Soldeu. Es tracta d'un oval de 700 metres amb una amplada de 40 metres, a més d'una zona annexa amb desnivells. Tots els cursos comencen amb una xerrada que es fa en una de les sales de l'Hotel Hermitage. Superada la part teòrica, arriba el moment d'aplicar al volant de diferents models del fabricant alemany els conceptes explicats.

Es tracta d'aprendre a negociar els revolts, la tècnica de fer bascular el pes del cotxe amb els moviments de la direcció, frenar amb seguretat, pujar una rampa glaçada o entendre els avantatges de la transmissió integral que la casa dels anells va popularitzar amb el seu sistema Quattro. Nacho Pérez és l'instructor en cap d'Audi des de l'any 1994, i és l'encarregat de dirigir l'equip de professors de l'escola, els mateixos que la resta de l'any també fan cursets itinerants de conducció sobre asfalt dirigits a clients.

Per participar en aquesta experiència sobre la neu no cal ser el propietari d'un Audi, encara que els que ho són tenen preus especials. Els cursets es fan els caps de setmana del gener a l'abril, i duren mitja jornada: la tarda del divendres o els matins del dissabte o diumenge. Amb el preu del curs (295 € per als clients de la marca i 425 € per als altres conductors) s'hi inclouen dos forfets per utilitzar les pistes de Grandvalira durant dos dies i un descompte especial per als que vulguin fer estada a l'Hotel Hermitage. No es tracta de guanyar cap ral·li, sinó de no patir si mai ens enxampa una nevada a la carretera. Una bona inversió.

stats