Esports 11/08/2012

Espanya disputarà la seva tercera final olímpica

Espanya disputarà la  seva tercera final olímpica

D'ençà que l'any 1999 va guanyar el Mundial Júnior ja es va veure que la generació de Pau Gasol i Joan Carles Navarro no seria una qualsevol. Ahir ho va certificar en aconseguir superar Rússia (67-59) i classificar-se per jugar la final dels Jocs Olímpics de Londres. La de demà (16 hores) contra els Estats Units, que ahir es van desfer de l'Argentina, serà la setena final internacional que la selecció espanyola disputi en l'última dècada, fet que demostra una gran fiabilitat en els moments claus dels campionats. Mai fallen.

Després d'aconseguir la medalla de plata als Jocs Olímpics de Los Angeles 1984 i Pequín 2008, la selecció espanyola, que ahir va remuntar 13 punts de desavantatge contra Rússia, jugarà demà la seva tercera final olímpica. Cap pronòstic li dóna opcions de victòria, però el rival no es refia d'una generació de jugadors que després de Londres serà difícil que pugui tornar a competir junta. Quan es disputin els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, Pau Gasol i Joan Carles Navarro tindran 36 anys i més coses per explicar que bàsquet per oferir.

La selecció espanyola va completar ahir una primera part nefasta en què tan sols va ser capaç de sumar 20 punts en 20 minuts. Lent i obligat per la defensa russa a buscar el tir exterior, l'equip que entrena Sergio Scariolo tan sols va anotar sis tirs de camp en els dos primers quarts. Els jugadors van patir per trobar els germans Gasol a prop de la cistella i aquests es van allunyar del cercle rival per intentar rebre la pilota.

La màxima diferència russa, que va exhibir un ventall de recursos tàctics (defensa mixta, ajudes interiors, situacions de bloqueig directe entre pivots, etc.) va ser de 13 punts. Sense jugadors capaços de generar punts en atac, la selecció espanyola va arribar al descans perdent per 11 punts (20-31), una benedicció per les seves baixes prestacions en els dos primers quarts.

El descans li va anar bé a la selecció espanyola, que va millorar en defensa, va començar a córrer i va reduir la renda fins a empatar el partit a deu minuts del final (46-46). Anotadors com José Manuel Calderón, Joan Carles Navarro i Rudy Fernández van perdre la por a tirar, el joc va guanyar en equilibri, i Pau Gasol va trobar més espais per jugar. En set minuts del tercer quart l'equip va anotar més punts que en els 20 primers.

Espanya va aconseguir agafar el comandament de la semifinal i va obtenir una renda de deu punts (60-50) a cinc minuts del final. Rússia, desactivada per la defensa espanyola, va començar a perdre pilotes i a tenir dubtes en atac, la seva perdició.