Esports 09/08/2012

Espanya recupera l'orgull competitiu

àlex Gozalbo
3 min
Espanya recupera l'orgull competitiu

Pau Gasol i Joan Carles Navarro, les dues peces clau de la selecció espanyola de bàsquet, tindran 36 anys quan es disputin els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro i, per tant, s'agafen el campionat de Londres com una de les últimes oportunitats per augmentar el palmarès d'una generació de jugadors que passarà a la història. Ahir els dos catalans van encomanar el seu caràcter guanyador a un equip tan baix d'autoestima com d'energia. Després de tres partits nefastos que es resumeixen en una victòria per la mínima contra la dèbil Gran Bretanya i dues derrotes contra Rússia i el Brasil, la selecció espanyola es va desfer de França (59-66) i disputarà demà les semifinals contra, precisament, Rússia.

El combinat que entrena Sergio Scariolo no viu el seu millor moment. A banda de la baixa de Ricky Rubio i els problemes físics de jugadors com Joan Carles Navarro, que ahir només va encertar 3 dels 11 tirs que va intentar, Rudy Fernández i Marc Gasol han rebaixat el nivell habitual del seu joc. La selecció espanyola ja no pot córrer com abans, quan agafava els rivals a contrapeu, i ara s'aferra a altres virtuts per guanyar els partits complicats, com el d'ahir, que va arribar a perdre per vuit punts de diferència.

La defensa, que tan sols va deixar anotar dos punts al rival en els últims 6 minuts i 51 segons, va ser clau per minimitzar la incidència de Tony Parker, el millor jugador francès, en la recta final del duel de quarts de final. Sergio Scariolo va situar Sergi Llull de base i va sorprendre el base dels San Antonio Spurs amb un grapat de defenses diferents. El parcial en l'últim període (6-15) i la victòria final tenen molt a veure amb aquestes decisions, que van arribar des de la banqueta.

La selecció espanyola va començar el partit oblidant-se de la defensa, encaixant molts tirs exteriors de jugadors interiors com Boris Diaw i patint per aturar els moviments de Tony Parker, cosa que va obligar Sergio Scariolo a introduir Serge Ibaka a la pista i a plantejar una defensa zonal (2-3).

L'equip espanyol va saber créixer des de la defensa, on es va mostrar molt més convincent que en els primers dos períodes. El tercer quart va ser un contundent intercanvi de cops en què els dos conjunts es van alternar al marcador, sempre amb diferències inferiors als quatre punts, sempre amb més por que atreviment. França es va mostrar còmoda en el joc estàtic; Espanya, en les transicions.

El combinat que lidera Pau Gasol, que ahir es va quedar en 10 punts, va oferir la seva millor versió en una recta final en què va aconseguir un parcial de 2-12 per assegurar-se la victòria contra una selecció francesa que no va saber perdre i que va cometre dues greus faltes personals antiesportives en els últims segons, ja amb el partit perdut. Els jugadors francesos encara van ser pitjors a la zona mixta. "Volia donar a Navarro una bona raó per fer teatre", va dir Nicolas Batum, un dels agressors.

Semifinals sense Lituània

Les semifinals del torneig de bàsquet es jugaran demà sense la presència de Lituània, que va perdre contra Rússia (83-74) i es quedarà sense disputar aquesta ronda, a la qual no havia faltat mai des dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

L'equip que entrena David Blatt disputarà les semifinals contra Espanya, a qui ja va superar en la primera fase (77-74) després de remuntar un desavantatge negatiu de 18 punts.

stats