Esports 14/06/2012

Espanya s'enfronta a ella mateixa

Jordi Mestre
3 min
Vicente del Bosque pot donar la titularitat a Fernando Torres.

"No estic en possessió de la veritat -assegura Del Bosque, sempre pacient, sempre conciliador-. Per això admeto tots els que pensen d'una manera diferent". Els últims dies no han sigut poques les veus que s'han alçat per qüestionar el plantejament del tècnic salmantí en el partit contra Itàlia. El risc que va assumir Del Bosque deixant tots els seus davanters a la banqueta ha acabat aixecant més polèmica fora del camp que dins del terreny de joc. I el combinat espanyol, concentrat a Gniewino, ho ha acabat notant.

Crítics il·lustres

"Sense un davanter, els esforços dels migcampistes espanyols són estèrils", deia José Mourinho poc després de l'empat davant Itàlia. Silva, Cesc, Iniesta i Xavi no van ser capaços d'atacar l'esquena dels defensors italians: sense ningú que fixés els centrals, el conjunt italià va poder avançar les seves posicions i pressionar en camp contrari, i va impedir així que Espanya sortís amb la pilota jugada. Vicente del Bosque va reaccionar a la mitja part avançant els laterals, però no va ser fins a la sortida de Navas i (sobretot) Torres que la roja va amenaçar la porteria de Gianluigi Buffon amb regularitat. "Fernando Torres va donar profunditat i va obrir espais", assegurava Luis Aragonés. Les paraules de l'exseleccionador no són en va: va ser ell qui va apostar per primer cop pel futbol de possessió dels "baixets", però sense renunciar mai a un punta. "Espanya juga molt millor si hi ha un davanter", sentenciava.

Controvèrsia externa

"Això és futbol, i el futbol sempre aixeca controvèrsia. L'únic que em molesta és que darrere d'algunes opinions hi ha interessos diferents dels nostres", manifestava Del Bosque sobre les crítiques rebudes. La polèmica, alimentada des dels mitjans, ha acabat filtrant-se a la concentració de la selecció: "He llegit que estava baix de moral, que estava enfadat... Tot de coses que no eren veritat", explicava el seleccionador. "Quan no hi ha problemes, com ara, sempre es busca alguna cosa negativa", afegia Del Bosque. Tot i el clima de dubte i la tempesta mediàtica que envolta el combinat espanyol, els jugadors han mostrat el seu suport al tècnic: "Les decisions del mister sempre són bones", assegurava Jesús Navas. "Hi ha moltes opinions sobre el partit, però tots pensem que l'opció que va escollir Del Bosque va ser correcta", certificava el menut extrem sevillista, fent pinya al voltant de l'entrenador.

Contra la República d'Irlanda, el més probable és que Espanya recuperi la figura del davanter centre. Fernando Torres és l'home que, aparentment, té més opcions de ser titular, tot i les enigmàtiques declaracions de Del Bosque sobre aquesta qüestió: "Contra Irlanda jugarem amb un 9 , esclar, però depèn del que s'entengui per un 9 ", manifestava el seleccionador dimarts.

Espanya es trobarà al davant una selecció conscient de la seva debilitat ofensiva: amb l'històric Giovanni Trapattoni Irlanda ha basat el seu joc en una defensa molt rocosa, mantenint l'última línia sempre pròxima al porter Shay Given. En paraules de John O'Shea, jugador del Manchester United, Irlanda "passarà la major part de minuts contra la paret", defensant dins l'àrea. "Caldrà mantenir un ordre molt rigorós: ells exploten molt bé els espais, així que no podrem concedir-ne en cap moment", explicava el defensa.

L'equip de Giovanni Trapattoni sap que una nova derrota contra Espanya convertiria la classificació per a la següent ronda en una fita gairebé impossible, però no renunciarà al seu estil: "Nosaltres defensem molt avall, és el context en què més sobresortim", explicava O'Shea. Trapattoni, per la seva banda, va afirmar ahir quin és l'exemple que cal seguir: "El Chelsea contra el Barça a la Lliga de Campions. En el futbol no sempre guanya el millor, podem guanyar".

Contra el mur irlandès Vicente del Bosque estarà obligat a encertar: després de l'empat contra Itàlia, ja no queda marge d'error.

stats