Esports 27/07/2012

Espanya s'estrena amb derrota

David R. Jover
ALEGRIA DESFERMADA  Tot i que va marcar només una vegada, el Japó va ser molt superior a Espanya i va desaprofitar ocasions molt clares de gol.

Primera clatellada per a Espanya. Primer toc d'atenció per a la selecció olímpica de futbol espanyola i també per als blaugranes que hi juguen. La selecció del Japó va passar per sobre d'Espanya -tot i que només va guanyar 1-0- i va fer sortir els colors a un equip ple de jugadors de primer nivell europeu i mundial. No n'hi va haver prou amb els blaugranes Jordi Alba, Martín Montoya i Cristian Tello, a més de Javi Martínez, Mata, Adrián i David de Gea, per superar una selecció japonesa que des del primer minut va sortir amb una idea fixa: pressionar, córrer i aprofitar els espais en defensa per fer contraatacs.

Ahir els tres jugadors del Barça convocats per Luis Milla van jugar. Dos d'ells, Montoya i Alba, com a titulars i els 90 minuts. L'altre, Tello, tan sols va poder disputar deu minuts i no va tenir temps de res. No va poder exercir el seu paper de revolucionar els partits que se li té assignat en aquesta competició. Sens dubte, ahir al Hampden Park de Glasgow -l'estadi on el Reial Madrid va aconseguir la seva última Copa d'Europa, el 2002- es va viure una de les grans sorpreses de la jornada. Si més no, la més sonada per la transcendència de l'equip i per la trajectòria que els primers equips i les categories inferiors d'Espanya aconsegueixen en els últims temps. I és que tot no pot anar bé sempre.

Ahir un dels blaugranes que la temporada que ve serà al primer equip no va estar gaire encertat. El barceloní Martín Montoya va sortir a totes les fotos de les grans ocasions de l'equip japonès, que va demostrar una capacitat física sensacional. I és que en el 0-1, que va anotar el mitjapunta Yuki Otsu al minut 33 de partit, Montoya va perdre la marca quan es va servir el córner i va arribar tard a la rematada d'Otsu, jugador del Borussia Mönchengladbach alemany.

A més, el mateix lateral blaugrana va fer uns instants després una mala passada enrere i Álvaro Domínguez, intentant evitar que la pilota sortís a córner, la va cedir al japonès Kensuke Nagai, que no va poder superar un David de Gea gairebé batut.

A partir del moment que va rebre el gol, Espanya no es va sentir gens còmoda i al minut 41 va perdre moltes opcions d'aconseguir una possible remuntada quan es va quedar amb deu jugadors per l'expulsió un pèl injusta d'Iñigo Martínez. El jugador de la Reial Societat, l'últim defensor, lluitava per la pilota amb Nagai, que va caure i va provocar la rigorosa expulsió del central basc.

Pel que fa a Jordi Alba, el de l'Hospitalet no va completar el seu millor partit i va acabar amb una targeta groga. El nou jugador del Barça no va poder córrer la banda com li hauria agradat.

Cristian Tello, per la seva banda, tan sols va disputar deu minuts i no va poder crear cap jugada de perill entrant des del carril esquerre. Tot i els grans jugadors que s'han aplegat en aquests Jocs, Espanya va trobar a faltar la circulació de pilota de l'estil Barça que tant ha explotat la selecció absoluta en els últims quatre anys d'èxits a Europa i a tot el món. El pròxim partit d'Espanya serà diumenge a Newcastle, contra Hondures (20.45 hores).

El Brasil, de més a menys

La que sí que va imposar la lògica, tot i que va acabar patint, va ser la potent selecció brasilera, que va superar la selecció d'Egipte per 3-2 al Millenium de Cardiff. Va ser un partit amb dues cares. I és que en el minut 30 de partit Rafael, Leandro Damiao i Neymar ja havien situat el 3-0 en el marcador i havien deixat clar que quan volen jugar ho fan i d'allò més bé. Però en el segon temps es van deixar anar en excés i van acabar patint davant de l'empenta dels egipcis, que tot i acostar-se en el marcador no van tenir possibilitats reals d'empatar el partit.

Neymar, molt actiu i amb temps per intentar jugades màgiques -a més de provocar una falta directa des de la frontal-, hauria pogut sentenciar el matx en dues ocasions a dins de l'àrea, però no va poder tornar a superar Elshenawy, el porter egipci.

D'altra banda, el Regne Unit va debutar als Jocs amb un empat (1-1) després de veure com el Senegal al minut 85 igualava el gol inicial del gal·lès Bellamy.