08/09/2016

Florentino perd la immunitat

3 min
Florentino Pérez, president del Reial Madrid, en una imatge d’arxiu de la temporada passada.

BarcelonaQui sap si durant els pròxims partits al Santiago Bernabéu apareixerà a la graderia una gran pancarta amb el lema “La Fábrica no es toca”. El que queda clar, però, és que el Reial Madrid, si el Tribunal d’Arbitratge Esportiu no ho evita amb una decisió sense precedents, coneixerà de primera mà el que va patir el Barça l’any 2015, un any sencer sense poder inscriure jugadors.

La FIFA va fer públic el càstig esperat des de fa mesos: el conjunt presidit per Florentino Pérez i l’Atlètic de Madrid hauran d’estar dues finestres sense poder fitxar, una decisió “profundament injusta”, segons va qualificar el club blanc en un comunicat emès pocs minuts després. El comitè d’apel·lació del màxim organisme del futbol europeu va rebutjar les al·legacions que havien presentat els dos clubs quan se’ls va sancionar inicialment, el 14 de gener. El càstig, derivat de la infracció del reglament sobre l’estatut de transferència de jugadors, arriba, a més, després que el Reial Madrid hagi incorporat únicament dos futbolistes aquest mercat d’estiu: Álvaro Morata i el recuperat Marco Asensio.

La sanció, a més, no s’aplicarà únicament al primer equip, sinó a tot el futbol base. La FIFA concedeix 90 dies a l’entitat de Florentino Pérez per regularitzar la situació de tots els menors sobre els quals ha posat la lupa. Al Camp Nou, de fet, sempre han defensat que la sanció va perjudicar especialment el planter, ja que va suposar que alguns dels futbolistes amb més projecció del futbol base haguessin d’abandonar temporalment el club -cas de Lee Seung Woo, origen dels maldecaps blaugranes-, mentre d’altres van haver de fer les maletes per sempre. El sotrac a Sant Joan Despí encara dura i algun futbolista encara no ha pogut tornar de l’exili forçat al qual el va obligar la FIFA.

Igual que va fer el Barça, els dos clubs madrilenys jugaran l’última carta que els queda: acudir al TAS per intentar tombar la sanció. En el comunicat madridista ja es va especificar que se sol·licitarà “que el procediment sigui tramitat per la via d’urgència”, per obtenir una resolució com més aviat millor. El mateix camí que va emprendre el Barça, fins i tot amb terminis similars. El 20 d’agost del 2014 el conjunt que presidia Josep Maria Bartomeu va saber que la FIFA havia rebutjat el seu recurs i va anar directament al TAS, del qual va obtenir resposta el desembre d’aquell mateix any. D’aquesta manera el Barça no va poder inscriure jugadors durant les dues finestres del 2015. Ara, si es repetissin els terminis, el Madrid estaria tot el 2017 sense poder sumar futbolistes. Fitxar-ne sí, tal com va fer el Barça amb Arda Turan i Aleix Vidal, dos jugadors que van ser incorporats, però no van poder ser inscrits fins al gener del 2016.

L’origen de la sanció, la política esportiva del Madrid amb els futbolistes menors de 18 anys entre el 2005 i el 2014, un període de temps que va investigar la FIFA durant prop d’un any, i que finalment va portar a la sanció, la ratificació d’ahir i una multa de 328.000 euros (822.000 en el cas de l’Atlètic de Madrid).

El Madrid va ser sancionat per l’incompliment de la normativa referent a jugadors estrangers (16 anys en el cas dels comunitaris, 18 en el cas dels forans). Tots dos clubs van “violar” diferents punts de la normativa (5 articles en concret), malgrat que, tal com va passar amb el Barça, la defensa madridista va assegurar que comptava amb l’autorització explícita de la Reial Federació Espanyola de Futbol.

L’Atlètic de Madrid, per la seva banda, va indicar que no està d’acord amb la resolució: “La nostra entitat vol manifestar que el 100% de les llicències dels nostres jugadors que formen part d’aquesta investigació i continuen al club han sigut regularitzades per la mateixa FIFA, i han rebut l’autorització de la subcomissió per poder tramitar la seva llicència i competir”.

stats