INTERNACIONAL
Esports 13/06/2012

L'històric Glasgow Rangers desapareix i haurà de ser fundat de nou

El club escocès està en perill de desaparició després que el fisc britànic rebutgés un pla de recuperació econòmica presentat per l'empresari Charles Green

Toni Padilla
2 min

BarcelonaEl club escocès, fundat el 1873, deu més de 75 milions de lliures a Hisenda. Durant aquesta darrera temporada el Rangers ja es va declarar en fallida econòmica, fet que va comportar una sanció de 10 punts a la classificació i la prohibició de jugar en competicions europees la propera temporada. A més, un grup d'adminstradors delegats per la justícia es van posar al capdavant de l'entitat el darrer febrer.

Aquesta setmana Hisenda ha rebut una proposta per sanejar l'econòmia del club de l'empresari Charles Green, interessat en comprar el club, però Hisenda ha considerat que el projecte no és seriós. "Una liquidació ofereix les millors perspectives de protecció dels contribuents, ja que permet defensar-se dels responsables de les finances de la companyia d'aquests últims anys", han explicat les autoritats fiscals.

Green, antic president del Sheffield United, es veurà ara obligat a recomprar els actius del club per 5,5 milions de lliuris i crear una nova societat perquè l'equip pogués sobreviure. En cas contrari, el Rangers perilla, tot i que ja ha quedat clar que com a empresa haurà de ser refundada. "Aquesta transacció amb Green s'efectuarà en els pròxims dies" ha explicat un dels administradores del club des que es va iniciar la liquidació judicial el febrer passat.

El Rangers, club amb més títols de lliga d'Escòcia, ja sap que deixa d'existir com a empresa, tallant una història que data del 1873. Ara, la nova empresa serà la continuadora de la tradició d'aquest club. Ara el dubte és saber on jugarà el nou Rangers. La idea és demanar a la Federació ocupar la plaça del vell Rangers a Primera, però la Federació ha decidit que aquesta opció estarà sotmesa a l'aprovació dels altres 11 clubs de la Premier League escocesa.

El que ja és segur és que l'equip serà exclòs de les competicions europees durant tres anys, segons les normes de la UEFA i la Scottish Premier League. "Puc comprendre que hisenda decideixi que els clubs de futbol que no paguen els seus impostos hagin de ser castigats, però la decisió de vetar el Rangers a Europa durant tres anys farà que es redueixin els ingressos" s'ha queixat un Green que ha deixat clar que "prometo als aficionats del Rangers que el club continuarà existint com Rangers Football Club i seguirà jugant a l'estadi de Ibrox. Contactarem el més aviat possible amb les autoritats per tractar la nostra presència a la Premier League escocesa".

Sempre que un club ha fet fallida a Escòcia, com en els casos del Gretna o el Livingston, el nou club ha començat des de categories inferiors. En aquest cas però, els clubs professionals dubten sobre que pot passar si la primera divisió perd el Rangers. La lliga escocesa és dominada pel Celtic i el Rangers, que han guanyat totes les lligues des de 1985. Si falta un dels dos eterns rivals, hi ha la por que es deixin d'ingressar diners per publicitat i televisió.

stats