COPA DEL REI
Esports 01/02/2012

Guardiola agafa el timó: "Podem guanyar-ho tot"

Toni Padilla
4 min
Guardiola agafa  el timó: "Podem guanyar-ho tot"

Durant més de 40 minuts, Josep Guardiola es va carregar el pes de tot el Barça sobre les espatlles amb una roda de premsa modèlica en què va tocar totes les tecles. De fet, el motiu pel qual el tècnic de Santpedor parlava, el partit d'anada de les semifinals de Copa d'avui a Mestalla, va quedar en un segon pla a mesura que el tècnic parlava de la Lliga, dels àrbitres o del seu futur.

L'ambient al voltant del Barça s'ha enrarit força des del partit de tornada dels quarts de final de Copa amb el Madrid. De fet, ahir per primer cop Sandro Rosell va criticar els arbitratges, tot i que sense alçar gaire la veu, com si fos una advertència més que un atac. Guardiola, doncs, es va veure obligat a parlar sobre els arbitratges, cosa que no li agrada gens. Segons ell, parlar d'aquest aspecte del joc crea un "mal irreparable, ja que no es pot gaudir d'un escenari futbolístic on tot està sota sospita". Guardiola va deixar clar que ell no canviarà de discurs: "En aquests quatre anys, des que jo sóc entrenador, aquest club ha estat modèlic en l'empat i encara més en la derrota".

De fet, Guardiola està preparat per quan arribin les derrotes, en comentar que "és normal que algun dia algú guanyi més títols que nosaltres". Però el tècnic de Santpedor no vol que arribi aquest dia. De fet, l'eix central del seu discurs va ser deixar clar que "la gent ha de saber que l'entrenador d'aquest equip creu que ho podem guanyar tot". Segur de si mateix sense deixar de fer broma, Guardiola va recordar: "Ningú en la història, durant un període tan curt, ha aconseguit tants títols, ningú. Així que no puc dubtar d'aquests jugadors, sota cap concepte".

Pep Guardiola va deixar clar que sap "pel to" que molts culers ja donen la Lliga per perduda, però no es va estar de dir: "No els convenceré d'una altra cosa, però ells tampoc no em convenceran a mi que no ho podem intentar, perquè encara queden divuit partits".

Capaç de dominar diferents escenaris, Guardiola ha preparat a consciència el partit amb el València amb una doble sessió preparatòria, però a la sala de premsa va centrar-se més en la Lliga que no pas en la Copa, ja que les preguntes parlaven més del Madrid que no del València. I sobre el rival, no va voler dir res que no fos reconèixer: "El Madrid va jugar collonut al Camp Nou. Com nosaltres al Bernabéu. Cal felicitar-lo i ja està. Així ha de ser l'esport". I va posar com a exemple la final de l'Open d'Austràlia de tenis entre Rafa Nadal i Djokovic. "Es van passar sis hores jugant i Nadal va fallar un cop que l'hauria pogut fer campió per 10 centímetres. I al final es van felicitar. Això és l'esport, senyors", va dir el tècnic, que també va voler recordar, alçant la vista més enllà dels estadis, que no és lícit "queixar-se dels arbitratges quan al carrer hi ha cinc milions d'aturats".

La renovació

Un altre tema estrella va ser la seva possible renovació. Guardiola, hermètic com sempre, va dir que no hi ha novetats i que cada dia s'ha de demostrar que està capacitat per a aquest càrrec: "He de trobar la manera perquè aquests nois encara sentin que poden allargar això uns dies més", ha explicat. "M'he de posar a prova cada dia. M'he de guanyar el dret a renovar. Sentir que vull seguir", va afegir mentre definia com un "repte apassionant" poder treballar i motivar els actuals jugadors del primer equip.

I avui, torna el futbol

Sobre el València, Guardiola va dir: "És un rival de Champions, un equip fortíssim, amb un gran entrenador i amb un estadi en el qual l'afició pressiona. Ells volen atacar i nosaltres volem atacar més. I això és el que intentarem fer demà".

I per intentar-ho, Guardiola no disposa de gaires jugadors per culpa de les lesions de tants protagonistes. L'escenari, doncs, és ben complicat, ja que el València aposta molt per aquest torneig i sempre es fa fort a un Mestalla on es vendran totes les entrades. Amb Pinto sota els pals de la porteria on va perdre la final de Copa de l'última temporada, Guardiola podria recuperar la defensa de quatre de sortida en funció de l'estat físic de Piqué. Més complicat serà per a Guardiola confeccionar l'atac, a causa de l'estat en què es trobi Alexis Sánchez, infiltrat el cap de setmana i dubte a l'onze titular.

El tècnic del València, Unai Emery, recupera David Albelda, que no va jugar diumenge per sanció, i espera comptar també amb Adil Rami. Pablo Hernández ha tornat als entrenament després d'haver tingut problemes físics, però els locals mantenen el dubte del portuguès Miguel Brito, també amb problemes musculars, i de l'argentí Éver Banega, que es va retirar diumenge a Santander amb un cop a la cuixa. A més, el turc Mehmet Topal va tornar dilluns de la capital càntabra després d'haver passat la nit hospitalitzat per un cop al cap, però té poques opcions d'estar disponible per a un partit que Guardiola ha convertit en una nova declaració d'intencions. Amb ell al capdavant de l'equip, el discurs és el futbol. Tot i que Guardiola sap parlar de tot, com va quedar clar ahir.

stats