CICLISME - GIRO D'ITÀLIA
Esports 26/05/2012

Hesjedal amenaça la 'maglia rosa' del Purito

L. Valls / N. Arroyo
El ciclista canadenc Ryder Hesjedal en el moment de creuar la línia d'arribada situada a l'Alpe di Pampeago.

El Purito va resistir ahir la primera de les dues duríssimes etapes dolomítiques i va conservar la maglia rosa però surt debilitat pel cop de força exhibit pel canadenc Ryder Hesjedal, que va retallar-li 12 segons a la classificació general i és, ara, l'únic rival que pot prendre-li el Giro diumenge. "Òbviament ell és ara el favorit", assegurava el català, que és conscient que si no completa una bona etapa avui i amplia l'avantatge sobre el corredor de Garmin -que ara només és de 17 segons- gairebé amb tota seguretat perdrà el lideratge en la contrarellotge de 30 quilòmetres diumenge a Milà.

"Ens ha impressionat a tots. Ha resistit tres cops els atacs de Scarponi. Jo he optat per mantenir un ritme més regular i atacar al final", deia el corredor de Katiuixa a la línia d'arribada. El guanyador de la 19a etapa, disputada entre Treviso i Alpe di Pampeago i amb una distància de 198 quilòmetres, va ser el txec Roman Kreuziger (Astana), amb un temps de 6 hores 18 minuts i 2 segons. L'etapa, però, no es va decidir fins a l'últim port, a l'Alpe de Pampeago. Els dos ports de primera previs -Maneghen i Pampeago- van castigar les cames d'un Purito que no va poder resistir el ritme de Kreuziger i Scarponi. Hàbil, Hesjedal va accelerar a falta d'un quilòmetre i mig per esgarrapar uns segons que poden ser decisius per acabar vestint la maglia rosa . L'italià Ivan Basso va ser un dels grans perjudicats de la jornada i va perdre 34 segons que pràcticament el descarten de la lluita final.

Avui es disputa l'etapa reina entre Caldes Val di Sole i el Passo del Stelvio, de 219 quilòmetres i amb cinc ports que poden definir la general final: el Passo Tonale, Aprica, Teglio, Mortirolo i meta a l'Stelvio. "Avui [ahir] ha sigut dur, però demà [avui] ho serà encara més", anunciava el Purito. El català confiava robar segons a Hesjedal ahir i ara està obligat a arriscar per guanyar el Giro.