Esports 06/11/2011

L'Athletic rep el Barça en un moment dolç de joc i resultats

Dos equips en un bon estat de forma es troben a la Catedral (20 h, Canal Plus) en un duel històric del futbol estatal. Tant Bielsa com Guardiola recuperen jugadors que patien molèsties.

Daniel Gómez
3 min
Iker Muniain en acció aquest dijous al camp del Red Bull Salzburg,  on l'Athletic va guanyar 0-1.

BILBAO.Després d'un inici de temporada incert, carregat de resultats adversos i de molts dubtes, l'Athletic ha agafat volada i ja viatja a velocitat de creuer per la Lliga espanyola i l'Europa League. L'equip biscaí ha anat de menys a més, ha sortit de la part baixa de la classificació i ha escalat posicions fins al novè lloc.

Marcelo Bielsa ha aconseguit, no sense esforços i molts crits als entrenaments, que els seus homes assumeixin la nova filosofia futbolística, basada en el toc i en el joc ofensiu. La recompensa són nou partits sense perdre, 45 dies d'imbatibilitat. Els lleons es troben en un moment dolç, amb l'autoestima pels núvols i plens de confiança. La pilota els busca i el gol els somriu. A més, esperen el Barça amb els deures fets a Europa. Dijous passat es van imposar al RB Salzburg -gràcies a un solitari gol del migcampista Ander Herrera-, i s'han classificat matemàticament per a la fase següent. L'enfrontament amb el Barça, doncs, arriba en el millor moment possible per als bascos. "Portem una ratxa molt bona -assegura Óscar de Marcos- i estem molt forts de moral. És un partit per gaudir". Amb tot, aquest migcampista polivalent reconeix una doble preocupació: "Fa por la possessió de la pilota que té el Barça, i aturar Messi és molt difícil, a veure si entre tots ens ajudem i el podem aturar".

Un altre dels migcampistes de l'Athletic, el navarrès Javi Martínez, pronostica: "Serà un encontre molt especial perquè el Barça és el millor equip del món, però nosaltres no donarem res per perdut. Jugarem a casa, davant la nostra afició i, a més, a les vuit del vespre. Això farà que l'ambient de l'estadi sigui terrible".

Els equips de l'argentí Bielsa no especulen, practiquen un futbol directe, i Martínez ja avança: "Sortirem com sempre, a aconseguir el control del partit, a intentar robar la pilota al Barça i, a partir d'aquí, a veure si es donen un seguit de circumstàncies i podem esgarrapar alguna cosa".

L'Athletic de Bilbao no guanya el Barça a San Mamés des de fa cinc temporades. L'última victòria local es va produir el 20 de maig del 2006. Els blaugranes, sota la direcció de Frank Rijkaard, es van presentar llavors a Bilbao amb els títols de la Lliga i la Champions sota el braç i van caure derrotats per 1 a 3, en un partit intranscendent per als catalans. Des de llavors, el FC Barcelona ha obtingut a la Catedral tres victòries i dos empats. En alguna ocasió Pep Guardiola ha reconegut que jugar a San Mamés "és tan intens que sembla que tot passi dues vegades". I aquest serà l'objectiu del renovat i esmolat Athletic de Bielsa, que el partit se li faci etern al Barça. A partir d'aquí, els biscaïns confien en la connexió entre Iker Muniain i Ander Herrera i en alguna bogeria de Marcelo Bielsa que sorprengui els de Guardiola. Bielsa disposa de tots els seus jugadors (a excepció de Gurpegui) i recupera Javi Martínez i Amorebieta.

El Barça, que amb Guardiola mai ha perdut a la Catedral, no disposa dels lesionats Pedro i Ibrahim Afellay, però disposa d'un Alexis Sánchez ja recuperat i d'un Xavi que ja ha descansat després de patir molèsties. El partit d'avui podria ser l'oportunitat per veure de tornada a l'onze inicial Iniesta, Mascherano, Xavi i Villa, que van descansar aquesta setmana a Praga davant del Viktoria Plzen.

Guardiola va voler recordar ahir en roda de premsa en parlar dels bascos: "Ells són més alts que nosaltres i per això hem de dominar el partit. Només guanyarem a San Mamés si som més valents".

stats