Esports 16/06/2012

L'Euro treu a la llum el problema del hooliganisme a l'est d'Europa

Toni Padilla
2 min
Radicals polonesos agredint un aficionat rus a prop de l'Estadi Nacional de Varsòvia.

Quan faltaven pocs dies per a l'inici de l'Eurocopa els radicals del Dinamo de Kíev van mostrar una pancarta en què es llegia: "Deixeu els vostres drets humans a casa, no els necessitem". Els ultres advertien així que estaven en contra de les mesures contra la violència de la UEFA per a una Eurocopa en què s'ha parlat massa de violència per culpa de grups de hooligans de l'est d'Europa.

Des de la fi del Pacte de Varsòvia, a països de l'Est no hi han deixat de sorgir grups de radicals vinculats gairebé sempre amb postures polítiques d'extrema dreta i molts cops amb associacions delictives. Els croats, per exemple, van tirar bengales contra Itàlia, van proferir càntics racistes a Balotelli i van mostrar una pancarta amb el rostre d'Ante Gotovina, general croat acusat de crims contra la humanitat durant les guerres dels Balcans. A Croàcia hi ha més de 8.000 radicals d'extrema dreta, molts amb greus antecedents.

La UEFA investiga els croats per aquests fets i caldrà veure si els castiga, com ja ha fet amb els russos. De fet, si els seus aficionats provoquen més aldarulls la pròxima fase de classificació per a l'Eurocopa la selecció serà sancionada amb sis punts. Els russos han provocat aldarulls en els dos partits jugats fins ara, motiu pel qual també hi ha preocupació per al partit d'avui amb Grècia, perquè se sospita que s'han desplaçat des de Moscou i Sant Petersburg més radicals. Rússia té un greu problema amb la violència, amb ultres que ja van provocar incidents a Moscou després de la mort d'un dels seus membres durant una baralla amb un immigrant del Caucas.

Els radicals de la selecció russa han arribat a Polònia després de veure com molts russos eren agredits abans del partit amb els polonesos per hooligans que van utilitzar com a excusa les ferides històriques entre les dues nacions. Al final, 189 persones van acabar detingudes, i les autoritats ja estan alerta perquè, en cas que avui guanyés el partit, Rússia jugaria els quarts de final de nou a Varsòvia, ciutat on fa dos mesos més de 40 ultres d'un club local, el Legia, van ser detinguts per formar part d'una associació delictiva.

De cara a aquesta Eurocopa, les autoritats locals estan intentant netejar la imatge dels seus estadis, en què sovint es veuen banderes nazis i se senten càntics racistes. Més de 200 aficionats polonesos i 100 d'ucraïnesos ja no poden entrar a recintes esportius, però això no ha evitat aldarulls, especialment fora del camp. Es calcula que a l'est d'Europa han mort més de 40 persones en incidents relacionats amb el futbol en els últims 10 anys.

stats