Esports 24/07/2012

L'Hamburg, el dinosaure que vol tornar a regnar

Jordi Mestre
3 min
El fitxatge del porter René Adler és la incorporació més destacada.

BARCELONACorre el minut 8 de la final de la Copa d'Europa. El Juventus ha perdut la pilota i espera, ordenat a prop de la pròpia àrea, el moment adequat per recuperar-la i fer-la arribar a la seva estrella, Michel Platini. De moment, el guió del partit que ha dissenyat l'entrenador dels italians, Giovanni Trappattoni, se segueix punt per punt. De sobte, però, passa el que ningú s'espera: el migcampista rival Felix Magath recull la pilota fora de l'àrea, dribla un parell de futbolistes i es treu un xut descomunal de la màniga. Dino Zoff, el veteraníssim porter del Juventus, no pot fer més que seguir la pilota amb la mirada. A la banqueta Giovanni Trapattoni crida, gesticula, fa escarafalls: el mestre llombard ha vist com el seu equip no era capaç d'evitar el gol i, el que és pitjor, s'ha trobat vençut per un factor que no havia previst. Això li ha ferit l'orgull i l'equip, que ho nota, acaba contagiant-se de la seva frustració.

El Juventus ja no seria capaç de remuntar i l'1-0 no es mouria del marcador. El 25 de maig del 1983, l'Hamburger SV, el club més antic d'Alemanya, es coronava per primer cop campió d'Europa.

Trenta anys de canvis

Moltes coses han canviat a l'Hamburg des d'aquella tarda de fa gairebé trenta anys. El club, que havia sigut el més llorejat de la Bundesliga durant molts anys, va veure com el Bayern Munic li prenia aquest estatus en guanyar la Bundesliga l'any 2006. La seva última participació a la Champions data de la temporada 2005/2006; el seu últim títol, una Copa de la Lliga d'Alemanya, es remunta al 2003.

Les antiquíssimes arrels de l'Hamburg arriben fins al llunyà 1887, quan els dos primers equips de futbol de la ciutat, el Hohenfelder i el Wandsbek-Marienthaler, van decidir unir-se sota el nom de Germania zu Hamburg. El nom actual del club és més recent i procedeix d'una segona fusió de petites entitats en problemes per la Primera Guerra Mundial.

Com que no disposaven de prou recursos per competir, el Germania, l'Hamburger FC i el Falke Eppendorf no van tenir més remei que convertir-se en un de sol, l'Hamburg Sport-Verein. Des d'aleshores, l'històric Hamburg conserva l'honor de ser l'únic club que mai ha baixat a la segona divisió alemanya, però fins i tot això sembla en perill: les últimes temporades han mostrat una preocupant tendència a la baixa en l'apartat de resultats.

La passada campanya, de fet, l'Hamburg va acabar la lliga en una discretíssima quinzena posició, molt lluny de l'aclaparador domini dels anys 50 i 60, quan el club va arribar a encadenar nou campionats consecutius. Fins i tot Franz Beckenbauer, probablement el millor jugador alemany de tots els temps, va jugar a l'Hamburg un parell de temporades, just després de la seva primera aventura americana al Cosmos de Nova York.

Nova etapa i nous objectius

És obvi que un club amb tota aquesta història al darrere no es pot permetre acabar tan lluny dels més grans en la classificació. L'actual entrenador de l'Hamburg, Thorsten Fink, treballa precisament amb l'objectiu de retornar el club a dalt de tot, al lloc que la seva història indica que es mereix: "Poder jugar contra el Barça en la pretemporada ens ajudarà a mesurar el nostre nivell. La pròxima campanya serà dura i caldrà posar-se a to ben aviat", declarava Fink fa pocs dies.

Amb una plantilla més aviat justa de qualitat, en què el fitxatge més sonat ha sigut el del prometedor però fins ara lesionat porter René Adler, la feina de Fink no serà senzilla. El repte del tècnic de Dortmund serà convertir el lent i maldestre dinosaure , sobrenom que rep l'SV Hamburg per la seva antiguitat, en el depredador letal que havia sigut per tornar a regnar a Alemanya.

Com a primer pas d'aquesta reconversió celebrarà el seu 125è aniversari amb la visita del Barça a l'Imtech Arena aquesta tarda.

stats