Copa Amèrica
Esports 25/07/2011

L'Uruguai, campió

Albert Solé
2 min
L'Uruguai, campió

Luis Suárez i Diego Forlán van donar a l'Uruguai el seu 15è títol de la Copa Amèrica, una gesta de rècord que supera ja l'Argentina en el palmarès, en una final que va guanyar amb autoritat al Paraguai. L'Uruguai va ser amb diferència el millor equip del torneig. Diego Forlán i Luis Suárez formen una dupla extraordinària. I a ells va apel·lar l'Uruguai un cop més: Forlán, més endarrerit, però amb fam de gol, i Luis Suárez, espectacular, caient a la banda dreta i donant molta feina a Mareco, Silva i Verón a la defensa paraguaiana.

El cognom Forlán va seguir fent història a la Copa Amèrica, ja que, com va recordar al final del partit el mateix jugador de l'Atlètic de Madrid -encara-, l'avi i el pare de Forlán ja van guanyar abans que ell la Copa Amèrica. Tres generacions, tres Copes Amèrica.

L'Uruguai va sortir llançat cap a la victòria des del primer minut. Des del primer remat de Diego Lugano, de cap, amb penal claríssim per mans d'Ortigoza no xiulat, als dos minuts, a un carrusel d'ocasions que van acabar en els tres gols. El primer, de Luis Suárez, hàbil a l'àrea, i el segon, de Forlán, amb un xut d'esquerra, marca de la casa, que va deixar gelat Justo Villar. No hi havia notícies del Paraguai. Ja va tenir molta sort amb el pas a les semifinals. Va fer els seus deures quan va guanyar el Brasil a quarts. Però Justo Villar ahir no va poder fer res davant el vendaval de l'Uruguai, més equip, més treballat i amb més verticalitat.

En el segon temps, el Paraguai sí que va estirar línies. Van collar una mica més la selecció que dirigeix Gerardo Martino. Nelson Valdez va enviar una pilota al travesser, fregat per Muslera, i va tenir els seus minuts de domini. L'Uruguai sabia, per història, que les finals no es juguen, es guanyen. Va fer el seu partit en el segon tram. Amb més ajustaments defensius, més pendents de no perdre el control i sortint a la contra, va poder fer el tercer, que no va arribar, però, fins a l'últim minut. Una gran jugada de Luis Suárez la va culminar Diego Forlán al contracop.

Va guanyar l'equip més estimat, el més pròxim a la gent. Aquest títol és la confirmació d'un projecte seriós: amb la sub-17 uruguaiana a la final del Mundial de la categoria i amb el quart lloc en el Mundial absolut de Sud-àfrica del 2010, inclosa la nominació de Forlán com a millor jugador. Alguna cosa passa a l'Uruguai amb el seu futbol. Alguna cosa passa als seus despatxos i en la direcció d'Oscar Washington Tabárez. El model funciona.

stats