BARÇA
Esports 03/02/2017

L'Espai Barça creix: costarà més del previst i el club n'obtindrà més ingressos

Per compensar els 30 milions addicionals que haurà d'aportar el Barça s'obtindran molts més recursos gràcies a un espai on es podran construir oficines i un hotel

Albert Llimós
5 min
El mapa de l'Espai Barça

BarcelonaEl Barça i l'Ajuntament de Barcelona continuen treballant per aprovar la modificació del Pla General Metropolià que permeti arrencar les obres del nou Espai Barça. El club espera poder iniciar les obres l'any que ve (un any més tard del previst), un fet que obligaria a tenir l'estadi enllestit completament l'any 2022. Ara mateix –amb la proposta que hi ha sobre de la taula, molt treballada amb el consistori d'Ada Colau però no tancada– hi hauria un increment del pressupost inicial d'entre 28 i 30 milions, addicionals als 600 pressupostats. El motiu, l'actuació urbanística prevista per l'Ajuntament, i de la qual s'ha de fer càrrec el club, és superior a la prevista inicialment pel projecte. Bàsicament, destinat a vials i zones verdes. A canvi, el club disposarà de més recursos perquè podrà tenir més zona dedicada a usos terciaris –oficines i un hotel– i més metres de sostre edificable, la qual cosa incrementarà molt més els ingressos.

La tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Ecologia i Mobilitat de l'Ajuntament, Janet Sanz, ha valorat positivament que el nou Espai Barça continuï a les Corts, i que d'aquesta manera "es generi un nou espai ciutadà amb una bona integració amb el territori i amb els veïns". No obstant això, ha deixat clar que des del consistori es treballarà perquè "el lideratge públic" estigui present en la concreció final del projecte, que ha de sorgir del "diàleg" amb el club però també amb els veïns i la resta de grups polítics.

Aquest projecte va néixer amb la voluntat d'obrir l'Espai Barça al barri de les Corts, evitar barreres i integrar l'estadi al seu entorn. Per motius de seguretat però, els tècnics estan treballant amb una petita modificació d'aquest plantejament inicial: els dies de partit, unes hores abans, sí que s'aixecarà una barrera perimetral per controlar els accessos a l'estadi. Hi haurà un primer control i no es podrà entrar directament al camp com passa, per exemple, al Santiago Bernabéu. El club treballa amb la intenció que aquesta barrera perimetral sigui desplegable, integrada a l'entorn, i en part es podrà fer perquè les 3.200 places de pàrquing i 1.000 de motos que hi haurà seran subterrànies.

Canvis de mobilitat

Un dels grans debats a l'entorn del projecte, que s'ha tingut ja amb els mateixos veïns, és el de la mobilitat. La proposta actual implicaria canvis substancials en alguns dels carrers adjacents al Camp Nou, que hauran de tenir una vorera de 5 metres d'amplada com a mínim. Per exemple, Travessera de les Corts perdrà un carril, mentre que es guanyaran zones d'aparcament per a motos. El carrer de la Maternitat, en canvi, guanyarà un carril i serà de doble sentit, una mesura per descongestionar la Travessera. La rambla de l'Avinguda Joan XXIII, que baixa des de la Diagonal i que ara és central, amb carrils a ambdues bandes, s'unirà a l'esplanada que envolta la Masia i traslladarà el trànsit al costat del cementiri de les Corts.

L'acord amb l'Ajuntament per poder tirar endavant l'Espai Barça li costarà al club 30 milions addicionals

La tinent d'alcalde ha assenyalat que actualment ja s’ha limitat el nombre de places d’aparcament de vehicles, i s’han incorporat aparcaments per a bicicletes i places per a motos al subsòl. Així mateix, ha reclamat que al projecte s'afegeixin més places per a autobusos al subsòl i es reordeni així la ubicació dels autocars que arriben els dies de partit.

Oficines i hotel

L'actuació total afectaria 275.000 metres quadrats (198.000 propietat del club, 77.000 de la ciutat). El Barça perdria 14.000 metres de sòl, que passarien a ser municipals, mentre la zona verda creixeria dels 12.300 metres quadrats als 31.000. A canvi, el Barça veuria com creixen els metres quadrats de sostre dedicats a equipaments esportius (de 139.400 a 203.000), la zona comercial i es crearia també una zona terciària per aixecar oficines i un hotel. La zona per a les botigues es duplicaria i arribaria als 10.000 metres quadrats. La novetat és que a la zona pròxima al carrer Arístides Maillol, el Barça disposaria de 7.000 metres quadrats per fer oficines i llogar-les, i un hotel. El club no té previst a hores d'ara executar ell mateix aquesta inversió, que costaria mínim 40 milions. Malgrat que és una qüestió que s'abordarà en el futur, la fórmula preferida per la junta de Josep Maria Bartomeu seria fer una concessió i mantenir la titularitat del terreny. El Barça creu que podria ser una iniciativa que atregui empreses del sector, algunes de vinculades al club, que podrien dinamitzar el barri. Janet Sanz, per la seva banda, ha deixat clar que sigui quin sigui el projecte –limita l'espai que podria ocupar a 10.000 metres quadrats– haurà de respectar totes les condicions fixades pel pla especial urbanístic d'allotjaments turístics, el PEUAT.

A banda d'aquestes oficines per llogar, que seria una nova font d'ingressos, el Barça disposaria de 16.000 metres quadrats de sostre edificable per fer l'edifici on s'ubicaran els treballadors del club. Una nova construcció que, a hores d'ara, no implicaria la demolició de l'actual OAB ni l'Auditori 1899.

Els detalls del projecte
Calendari

Tot i que al club són molt curosos amb els calendaris, s'espera que la fase tècnica es resolgui durant el primer trimestre d'aquest 2017, per després aconseguir l'aprovació del ple municipal i posteriorment l'aprovació final amb el vistiplau de la Generalitat. Amb el calendari que hi ha ara mateix sobre la taula, tal com va avançar l'ARA, les obres a l'interior de l'estadi no es podran començar, com a mínim, fins l'estiu del 2018, un fet que comportaria que el nou Camp Nou no estigui completament acabat fins al 2022. La particularitat del projecte és que les obres a l'interior del Camp Nou només es poden fer durant l'estiu, quan no hi ha activitat esportiva. La japonesa Nikken Sekkei i els arquitectes Pascual i Ausió van plantejar un mínim de quatre estius per completar l'obra, una condició que faria que el nou estadi no estigués enllestit fins al 2022, amb una nova junta. Els experts remarquen, però, que el 2021 l'obra estarà pràcticament acabada, que el soci percebrà que està en un nou Camp Nou d'última generació, però que li faltaria la coberta, que s'hauria de posar el quart estiu.

Abans de coronar el nou Camp Nou s'acabaran tota la resta d'actuacions previstes. La primera, el Miniestadi de la Ciutat Esportiva, que s'espera tenir enllestit de cara a la tardor del 2018. Pel que fa a la parcel·la econòmica, els responsables del club han aturat la recerca d'una empresa que doni cognom al nou estadi, el que es coneix com a 'title rights' fins que no s'avanci en l'aprovació del projecte i la pertinent tramitació. El club creu que podrà aconseguir més dels 200 milions projectats inicialment.

stats