Esports 14/08/2012

Una Lliga sense vaga però també sense pau

La Lliga viurà avui (10.30 h) una assemblea en què es descartarà fer vaga la primera jornada. L'assemblea, però, evidenciarà la divisió que hi ha entre els clubs per la qüestió dels drets televisius.

T. Padilla / à. Gutiérrez
5 min
MADRID I BARÇA, PLEGATS Camions de Mediapro al Bernabéu. Tant el Barça com el Madrid tenen contracte amb el grup de comunicació català.

BARCELONA.El futbol espanyol va viure ahir un altre dia de reunions i nervis. I no serà l'últim. Poques hores abans de l'assemblea general de la Lliga de Futbol Professional (LFP) convocada aquest matí, els diferents bàndols de l'anomenada guerra del futbol van preparar-se per encarar un nou episodi d'un conflicte que va per llarg. Ara mateix la possibilitat que 13 clubs convoquin una vaga per a la primera jornada està gairebé descartada, ja que el president del Consell Superior d'Esports (CSD), Miguel Cardenal, ha intercedit, però l'escenari de les primeres jornades de Lliga sembla caòtic per a l'espectador: quan un partit es jugui al camp d'un club amb contracte amb Mediapro, com és el cas del Barça i el Madrid, el partit es podrà veure per Gol Televisión o la televisió que compri els drets al grup presidit per Jaume Roures. Quan el partit es jugui al camp d'un club amb contracte amb el grup Prisa, les càmeres de Mediapro no hi entraran i el partit es veurà per Canal Plus.

De fet, una de les reunions d'ahir -sense acord- va ser entre aquests dos grups enfrontats pels drets del futbol espanyol, Mediapro i Prisa. Prisa té el suport de 13 clubs de Primera i els diners de Telefónica, nou accionista de l'empresa que els ha permès anar comprant de mica en mica els drets de diferents clubs com l'Espanyol i l'Osasuna pagant milionades. Ara, els drets del Barça i el Madrid pertanyen a Mediapro, i Prisa es veu obligat a negociar amb el seu rival un acord per poder oferir als seus espectadors un abonament a Canal+ que permeti veure els clàssics entre aquests equips. Mediapro sap que amb els partits Barça-Madrid a la butxaca té una posició de força i l'exerceix, malgrat que sap que de mica en mica Prisa li guanya terreny amb els diners de Telefónica.

Els 13 clubs amb contracte amb Prisa (l'Athletic Club, l'Atlètic de Madrid, el Betis, el Celta de Vigo, l'Espanyol, el Getafe, el Granada, el Mallorca, l'Osasuna, el Rayo Vallecano, la Reial Societat, el Sevilla i el Saragossa) són també els enfrontats amb la gestió del president de la LFP, José Luis Astiazarán. Clubs que reclamen un nou sistema a l'hora de repartir els drets televisius de la Lliga, ja que ara el Barça i el Madrid s'embutxaquen molts més diners que ells -gairebé el 50% dels drets acaben al Camp Nou o al Bernabéu-. Aquests 13 club, que van amenaçar amb una vaga l'última setmana, havien convocat una reunió dels 20 clubs de Primera per tractar aquest afer avui mateix, però han topat amb la decisió d'Astiazarán de convocar en el seu lloc una assemblea per tractar la qüestió dels drets. Una diferència, entre reunió i assemblea, important, ja que a l'assemblea també voten els 22 clubs de Segona Divisió, i aquests voten a favor d'Astiazarán. És a dir, els 13 clubs rebels guanyarien una votació entre els 20 clubs de Primera, però avui perdran totes les votacions i no podran canviar res.

Reunió ahir a última hora

Per aquest motiu, diferents presidents d'aquestes 13 entitats van afirmar ahir que no anirien a l'assemblea en senyal de protesta, però a última hora d'ahir encara estaven reunits per decidir si canviaven d'opinió, ja que el Consell Superior d'Esports (CSD) els ha demanat que facin acte de presència. El CSD no vol un segon any consecutiu amb vaga durant les primeres jornades del futbol espanyol i intenta exercir d'intermediari. Així, molts dels 13 clubs que volen canvis faran acte de presència a la reunió d'avui i decidiran no anar a la vaga, però això no vol dir que s'acosti una solució, ja que segueixen insistint a canviar el sistema actual de repartiment dels drets. Un bàndol, doncs, el formen el grup Prisa amb els diners de Telefónica i 13 equips de Primera. L'altre el formen la presidència de la LFP, Mediapro, el Barça, el Madrid i cinc clubs més de Primera. A més de tots els de Segona.

Miguel Cardenal, president del CSD, ha demanat a tots els clubs, així com a Mediapro i Prisa, que "retirin les demandes" existents per arribar a un acord tard o d'hora. Però la reunió d'ahir Mediapro-Prisa no va servir per avançar i de l'assemblea d'avui caldrà sortir-ne amb una resolució sobre la primera jornada. Diferents clubs admeten que l'opció més probable ara mateix és que es faci servir un sistema a la italiana , en què mana el factor camp: només entren a l'estadi les càmeres de qui té un contracte amb el club local.

Una solució per tirar endavant en espera d'acords i de resolucions judicials, ja que aquesta guerra del futbol viu una situació incerta per culpa del fet que 7 d'aquests 13 equips rebels han signat acords amb Canal+ (Prisa), però Mediapro encara considera que tenen contracte vigent amb ells, ja que fa tres anys van signar per quatre anys. L'origen de l'embolic legal és una resolució de la Comissió Nacional de la Competència (CNC) que determina que els contractes de drets esportius no poden superar els tres anys. Però Mediapro argumenta que la llei audiovisual, que té rang superior, fixa un topall de quatre anys, per la qual cosa els equips Espanyol, Athletic de Bilbao, Atlètic de Madrid, Betis, Celta, Osasuna i Getafe encara estan lligats amb ells.

El cas està en diferents instàncies judicials. D'una banda, Mediapro ha denunciat els equips trànsfugues . I, a més, ha dut el dictamen de Competència a l'Audiència Nacional perquè determini si hauria de rectificar, atès que entra en conflicte amb la llei de l'audiovisual. A més, falta saber també com es gestionen els drets si finalment estan repartits entre dos operadors. Fins ara es considerava que calia tenir els drets dels dos equips en joc per poder oferir un partit. La solució italiana del dret d'arena seria la solució ara mateix.

Ofertes a Mediapro

A cinc dies de jugar-se el primer partit, l'espectador encara no sap on podrà veure els partits. Mediapro, de fet, va anunciar una subhasta pública dels drets dels quals es considera propietari i avalua contra rellotge les propostes que va rebre la setmana passada de cinc televisions per oferir la Lliga (si bé no totes les ofertes són excloents). Pel paquet més destacat -el partit setmanal en obert que, enguany, es jugarà en dilluns- pugnen La Sexta i Antena 3. Ho fan a un preu molt més rebaixat que el de temporades anteriors, quan el matx se celebrava dissabte. No és només una qüestió de dia de la setmana, també hi ha en joc el teòric interès dels partits: com que els equips que juguen a Europa han de descansar els dilluns, a efectes pràctics això farà que en aquest dia no hi hagi partits dels equips punters, entre ells el Barça.

TV3 també va presentar oferta, en aquest cas pels resums de la Lliga (amb els quals elabora el programa Hat trick , entre d'altres). I, ocasionalment, podria comprar algun partit concret (plausiblement de l'Espanyol, que sí que juga els dilluns), però això està condicionat que Canal+ Mediapro negociïn i acabin amb l'anomenada guerra del futbol , que involucra set equips de primera, entre ells els blanc-i-blaus. El paquet de cinc ofertes es completa amb les presentades per la Forta (l'associació que agrupa els canals autonòmics) i Marca TV, que opten totes dues a la Segona Divisió.

Amb aquest escenari, el CSD s'ha proposat aconseguir un acord de mínims en l'assemblea d'avui. Però la pau sembla encara llunyana.

stats