PRIMERA DIVISIÓ
Esports 14/05/2012

4 Lligues Deixen empremta

Els 91 punts que ha sumat el Barça en aquesta Lliga 2011/12 que ahir va acabar no li han servit per guanyar el quart campionat consecutiu. Però el curs dels de Guardiola torna a deixar dades per al record.

Natalia Arroyo
4 min
4 Lligues  Deixen empremta

BARCELONALa Lliga 2011/12 va finalitzar ahir amb el Reial Madrid derrotant el Mallorca al Santiago Bernabéu i celebrant que acabarà el campionat sumant 100 punts i prenent un dels molts rècords del Barça de Guardiola en Lliga, un equip que la temporada 2009/10 havia sigut campió amb un total de 99. Aquella "barbaritat" de punts, com la va qualificar Josep Guardiola en roda de premsa, és una de les moltes dades que conservaran els blaugranes -i els que no són blaugranes- després de quatre anys de futbol especial, de futbol d'autor a Primera Divisió.

A Sevilla, amb un estrany empat a dos contra el Betis, el Pep Team va posar fi a quatre temporades que deixaran empremta al futbol espanyol, encara que Aitor Karanka i el madridisme que segueix el pensament de José Mourinho vulguin fer veure que tot continuarà com si mai hagués existit aquest Barça de Pep Guardiola, com si a partir d'ara s'esborressin les xifres d'aquesta era històrica del barcelonisme.

El tècnic de Santpedor, de fet, va servir-se d'una afirmació de l'ajudant de Mourinho per treure importància al seu comiat en la competició domèstica. "La Lliga existia abans de mi i seguirà després de mi", va dir en l'última compareixença davant els mitjans de comunicació després d'un partit de Lliga.

Però el cert és que el seu Barça ha sigut tan imponent en el joc que pot presumir d'haver patit només 11 derrotes en 152 partits. És a dir, que han hagut de passar de mitjana gairebé 14 jornades perquè algun rival fos capaç de derrotar el conjunt blaugrana. L'Osasuna i l'Atlètic de Madrid podran treure pit i afirmar que són els únics que ho han aconseguit en més d'una ocasió. I només en dues.

El Barça de Guardiola serà recordat per ser un equip que, fregant la perfecció en molts moments, s'ha mostrat contundent, incontestable, pràcticament impossible d'aturar. Algunes temporades s'ha trobat més còmode al Camp Nou (com en aquesta), on ha encadenat golejades i setmanes mantenint la porteria a zero, i altres anys ha guanyat mitja Lliga gràcies a la seva solvència fora de l'estadi. I és que aquest Barça de Pep Guardiola ha sigut fiable com gairebé cap altre equip. En el 93% dels enfrontaments ha aconseguit sumar. En un 76,3% dels casos ha sortit victoriós per acumular un total de 116 triomfs i només ha cedit 25 empats (16,4%). L'any més perfecte va ser el curs 2009/10, quan només va cedir 13 de 114 punts.

L'any més fluix?

Fa la sensació que aquesta és la campanya més irregular del Barça, la més imperfecta perquè ha sumat "només" 91 punts i s'ha deixat punts en deu jornades (amb 7 empats i 3 derrotes). En alguns aspectes és cert que aquesta és la temporada més fluixa dels de Guardiola però no en tots. És l'any que els blaugranes han marcat més gols, amb un total de 114. Això són 19 gols més que l'any passat i 16 més que la famosa campanya dels 99 punts. L'altre curs en què es va superar el centenar de gols va ser la temporada 2008/09, que va ser, curiosament, la més baixa en puntuació i la més vulnerable defensivament.

I és que en aquests dos anys en què s'ha vist el Barça més golejador s'ha destapat també el Barça més tou en defensa, el més descobert. Però la superioritat de l'equip de Guardiola a Primera ha sigut tan gran que, fins i tot signant una de les pitjors temporades pel que fa a gols encaixats, tornarà a tancar el curs sent l'equip menys golejat de la Lliga i amb Víctor Valdés com a vencedor del premi Zamora. En total, els homes de Guardiola hauran encaixat 109 gols en 152 partits (0,72) i n'hauran celebrat un total de 412 (2,7). Una autèntica exhibició de força que ha tingut com a marcador més repetit el 2-0, que s'ha donat en un total de 17 ocasions. El seguirà l'1-0 (14 cops), el 2-1 (13 cops), i el 3-0 i l'1-1 (12 cops cadascun).

Un llistó altíssim

Aquesta temporada seria gairebé impecable si no fos perquè les anteriors, sobretot les dues últimes, van ser encara més impressionants. El llistó del Pep Team s'ha situat tan amunt que els tres gols de mitjana que ha marcat l'actual equip queden eclipsats perquè aquest ha estat l'any en què l'adversari ha sorprès més el Barça i se li ha avançat en el marcador en el 21% dels casos. La xifra ha sigut especialment destacada en els partits disputats fora de casa, quan en un 32% dels dies el Barça ha hagut de remuntar. En els altres anys, els blaugranes havien sigut capaços de capgirar el resultat en el 76% de les situacions (tant per acabar guanyant com empatant) però aquest any només se n'ha sortit en el 63%.

La Lliga acomiada el Barça de Pep Guardiola deixant-lo sense poder igualar els quatre títols consecutius del seu mestre Johan Cruyff. Però obre al Barça de Tito Vilanova un camí de reptes per superar.

Messi, amb 50 gols, s'endú el Pitxitxi per davant de Cristiano

Cristiano Ronaldo va marcar un gol en la victòria del Madrid, 4-1, davant el Mallorca, però no va poder superar els 50 gols de Leo Messi, que s'endurà el Pitxitxi en un any de rècords golejadors per al davanter argentí. L'extrem portuguès acabarà la campanya amb 46 gols, una xifra magnífica però insuficient. El tercer a la llista és Falcao, amb 23 gols, seguit dels madridistes Higuaín (22) i Benzema (21).

stats