Esports 01/08/2012

L'ombra de la sospita cau sobre el nou talent xinès

Jeré Longman
3 min
La nedadora Ye Shiwen, de 16 anys, rebutja qualsevol acusació de dopatge.

THE NEW YORK TIMESAmb 16 anys, la xinesa Ye Shiwen és una de les atletes més joves dels Jocs i fins ara la més mediàtica. El que ha fet a la piscina és l'equivalent al que va fer Usain Bolt a la pista fa quatre anys.

Dissabte va nedar els últims 50 metres més ràpid que Ryan Lochte a la mateixa prova, els 400 estils. Sobre el paper, Ye Shiwen no és res més que una gran nedadora d'un país que té una cinquena part de la població mundial, una adolescent que treballa amb l'ajuda de la tecnologia científica punta i té la inconsciència pròpia de la seva edat davant grans reptes. Els xinesos s'han compromès a obeir les regles. I Ye Shiwen rebutja qualsevol acusació de dopatge.

No obstant això, en el món de la natació planen els dubtes, especialment després del dopatge sistemàtic de l'Alemanya Oriental durant la dècada dels 70 i 80. O després dels escàndols de la Xina dels 90. I després de veure com Michelle Smith, d'Irlanda, guanyava quatre medalles als Jocs d'Atlanta el 1996 sota circumstàncies poc clares i acabaven prohibint-li competir per haver manipulat una mostra d'orina.

"Això és increïble", va dir David Sharpe, un nedador canadenc, en veure l'esprint final de Ye de dissabte. Ye va nedar els 100 metres finals dels 400 estils en 58.68 segons. Lochte va ser només tres centèsimes de segon més ràpid. Ningú podia recordar una dona fent-ho en menys de 61 segons, de fet. "Interessant", va dir Natalie Coughlin, una nord-americana amb 12 medalles olímpiques. "No pot ser normal", va afegir Stephanie Rice, d'Austràlia, campiona olímpica el 2008 i explusmarquista mundial dels 400 estils: "Cinquanta-vuit no són normals".

John Leonard, un nord-americà que és el director executiu de l'Associació d'Entrenadors del Món de Natació i des de fa temps ja ha expressat sospites de dopatge a la Xina, va dir al diari The Guardian que va trobar el rendiment de Ye "pertorbador". Frank Busch, director de l'equip nacional de natació dels Estats Units, va ser més amable i va parlar d'una victòria "més que notable, fenomenal". "No diré mai que hi ha alguna cosa il·legal -va dir Busch-. Aquests nens treballen moltíssim. No sé què estan fent els xinesos, però com va passar amb Usain Bolt quan va irrompre, cal acceptar que de vegades apareixen fenòmens com aquests. Cal deixar un espai al talent innat".

Però els xinesos no s'han pogut deslliurar de la sospita. Durant la dècada dels anys 80 i 90, més de 50 nedadors xinesos van donar positiu. Set van ser enxampats per una prova sorpresa en els Jocs Asiàtics del 1994 a Hiroshima (Japó). Un nedador, Yuan Yuan, va ser capturat amb 13 flascons d'hormona de creixement humà al Campionat Mundial del 1998 a Perth (Austràlia).

Dopatge estatal?

Des de fa temps es debat sobre si el dopatge a la Xina pot ser patrocinat per l'estat o dirigit pels entrenadors individuals. Un metge excap de l'equip de gimnàstica xinès va dir al Sydney Morning Herald la setmana passada que als 80 va ser patrocinat per l'estat. Alguns diuen que la vergonya provocada per aquells escàndols ha fet que la Xina examini ara els seus atletes amb més compte. En qualsevol cas, el predomini de les nedadores de la Xina havia disminuït. Així, la Xina va guanyar només una medalla d'or en natació als Jocs Olímpics del 2008 a casa seva. Però a Londres ja n'ha guanyat més.

Segons un informe de l'agència oficial de notícies Xinhua, un nedador de 16 anys, Li Zhesi, va donar positiu per EPO de l'estimulant sanguini al març. Els dubtes, doncs, no s'acaben tot i que segons mitjans estatals els entrenadors i els atletes xinesos han fet un jurament d'estar nets. Alguns atletes fins i tot intenten evitar menjar carn, per por que pogués estar contaminada amb una substància prohibida com el clenbuterol. "No hi ha absolutament cap problema amb el dopatge -va dir Ye dilluns-. L'equip xinès sempre ha seguit una política estricta antidopatge".

Ye va començar a nedar als 7 anys a Hangzhou. Als 14 ja era internacional. Ara s'entrena a Austràlia, on els nedadors xinesos diuen que estan lliures de la monotonia. "A la Xina sempre és entrenar-se, estudiar, entrenar-se, estudiar, estudiar i descansar una mica", va dir Lu Ying, que va guanyar la plata en els 100 papallona de les dones. Ye ja ha dit diverses vegades que seguir un entrenament dur i estricte l'ha fet campiona. "Si l'entrenador em demana nedar 10.000 metres, jo no seré mai mandrosa i en nedaré 9.900", va concloure.

stats