MUNDIAL DE MOTOCICLISME Reportatge
Esports 18/03/2011

Losail dóna llum verda a l'emoció

Nuria García
5 min
El català Dani Pedrosa serà un dels protagonistes del Mundial de MotoGP, que arrenca aquest cap de setmana.

Qatar dóna aquest cap de setmana el tret de sortida al Mundial de Motociclisme, que s'acabarà al circuit Ricardo Tormo de Xest (València) el 6 de novembre, després de divuit grans premis i molts litres de benzina consumits. Un cop passat un hivern llarg i dur, les curses i l'olor de benzina tornen a ser aquí. Els pilots catalans, com sempre, tindran un gran protagonisme en aquest mundial, després de guanyar l'any passat dues de les tres categories -Marc Márquez a 125 cc i Toni Elias a Moto2- i aconseguir un subcampionat -Dani Pedrosa, a MotoGP-. Aquest hivern els canvis de categoria han estat importants i són molts els pilots que han fet el salt i han canviat de moto respecte a l'any passat.

Ni MotoGP, ni Moto2, ni 125 cc tenen un favorit gaire clar, sobretot després que els campions de les dues cilindrades petites hagin pujat un esglaó, però per contra hi ha molts pilots amb opcions a lluitar pel títol, fet que donarà emoció al Mundial fins a l'últim revolt. Els pilots catalans, com dèiem, tindran la responsabilitat de mantenir el nivell demostrat la temporada passada, tot i que enguany l'exigència serà més alta i la competència encara serà més ferotge.

Pedrosa busca el primer títol

A MotoGP, pel que s'ha vist durant els entrenaments de pretemporada, els favorits són els pilots d'Honda (Casey Stoner, Dani Pedrosa i Andrea Dovizioso), que han aconseguit uns grans temps i han dominat totes les sessions. Tot i que aquesta temporada l'australià Casey Stoner ha canviat d'equip -de Ducati ha passat a Honda-, el campió del 2007 s'ha adaptat en un temps rècord a la nova moto i serà un dels rivals més forts per a Dani Pedrosa. Ahir, en la primera tanda d'entrenaments lliures a Losail, sense anar més lluny, l'australià va marcar el millor temps, just per davant de Pedrosa. El de Castellar del Vallès, que després de ser operat en finalitzar la temporada i d'haver-se recuperat ha fet una bona pretemporada, buscarà el seu primer campionat a la cilindrada reina després de dos subcampionats i dos tercers llocs.

Tot i això, com sempre durant la pretemporada, no tots els equips ensenyen les seves cartes, i fins diumenge, quan s'apaguin els semàfors del circuit de Losail, no sabrem a quin nivell està cada pilot. Incloent-hi un Valentino Rossi que, després del salt de Yamaha a Ducati i dels problemes que ha tingut a l'espatlla, no ha passt l'hivern tranquil. El campió italià necessita millorar molt per tornar a estar al capdavant. Com sempre, Il Dottore, nou cops campió del món, tindrà alguna cosa a dir en les curses i ahir, durant els primers entrenaments lliures a Losail, ja va demostrar de què és capaç marcant el cinquè millor registre i millorant els temps que havia aconseguit durant la pretemporada. També caldrà estar pendents de Jorge Lorenzo, que buscarà el seu segon mundial de manera consecutiva. Sense Rossi com a company d'equip a Yamaha, el pilot de Palma de Mallorca té la responsabilitat de fer evolucionar la seva màquina i seguir entre els millors.

Qui espera millorar, i molt, és l'actual campió de Moto2, Toni Elias. El manresà va aconseguir una plaça a MotoGP, però la pretemporada no ha estat un camí fàcil per a ell. Al contrari, ha tingut més problemes dels esperats i no ha aconseguit durant els testos posar la moto a punt, així que tindrà feina extra durant els entrenaments lliures i els classificatoris de demà per aconseguir un bon temps.

Márquez pot donar la sorpresa

Si MotoGP promet emoció, Moto2, en el segon any de vida (recordem que aquesta categoria abans s'anomenava 250 cc) pot portar moltes sorpreses. I és que set o vuit pilots tenen opcions de ser el successor de Toni Elias. I entre ells, tres catalans: Marc Márquez i els germans Espargaró, Aleix i Pol. Després de la bona campanya que va fer la temporada passada, el campió de 125 cc de 2010, igual que Pol Espargaró, ha fet el salt a Moto2. El pilot de Cervera intentarà, doncs, emular el que va aconseguir Dani Pedrosa l'any del seu debut a la segona categoria del Mundial, el 2004. Arribar i moldre, com diu la dita. Pedrosa, després de proclamar-se campió de 125 cc, va arribar a la categoria del quart de litre i va guanyar la cursa inaugural, a més del Mundial. El fet que Márquez corri sense cap pressió pot afavorir que el de Cervera desplegui el seu millor pilotatge i aconsegueixi fer-se un forat a la part alta de la classificació Tot i això, tal com va quedar clar ahir, l'alemany Stefan Bradl, que afronta la seva segona temporada a Moto2 pot ser el rival a batre.

Qui també podria lluitar pel campionat és el gran dels germans Espargaró, l'Aleix. La temporada passada va estar a MotoGP i aquest estiu ha decidit fer un pas enrere, qui sap si per poder-ne fer un de més gran endavant, com Toni Elias -després de quatre anys a MotoGP, el manresà va baixar l'any passat a Moto2, va proclamar-se campió i ara ha tornat a fer-se un lloc entre els millors-. Tampoc ens podem oblidar de la resta de catalans: Pol Espargaró, Tito Rabat, Àxel Pons i Ricky Cardús.

Només un català a 125 cc

Si l'any passat dos catalans van estar lluitant pel títol de la cilindrada petita (Marc Márquez i Pol Espargaró), després que tots dos hagin saltat a Moto2, 125 s'ha quedat sense pilots capdavanters catalans. De fet, només n'hi ha un aquesta temporada: Maverick Viñales. El de Figueres, el més jove de la graella de 125 -al gener va fer 16 anys- ha aterrat aquest any al Mundial després d'haver-se proclamat campió d'Europa i del Campionat d'Espanya de Velocitat el 2010, tot i que sembla qeu no té gaires opcions de lluitar pel títol.

El pilot d'Alcoi Nico Terol, que l'any passat va ser subcampió i va lluitar fins a l'últim moment amb Marc Márquez i Pol Espargaró, és qui té més opcions d'endur-se l'últim campionat de 125 cc. I és que a partir de l'any vinent desapareixeran els motors de dos temps en l'alta competició: la categoria de 125 passarà a dir-se Moto3, amb motors de 250 cc de quatre temps. Terol té al seu favor la regularitat i l'experiència, tot i que cal tenir en compte Efrén Vázquez, que ha heretat la moto i l'estructura del campió del 2010, Marc Márquez. Finalment, caldrà afegir a la llista de favorits els pilots valencians Héctor Faubel i Sergio Gadea, que aquest any han baixat de Moto2 a 125, els alemanys Sandro Cortese i Jonas Folger i el francès Johann Zarco.

Ahir, en la primera jornada d'entrenaments lliures, Nico Terol va ser el més ràpid en les dues tandes de 125 cc, mentre que a Moto2 els millors temps se'ls van repartir Stefan Bradl i Yuki Takahashi, que va superar el millor registre de la categoria al circuit de Losail -des de l'any passat el tenia Toni Elias-. A MotoGP, l'australià Casey Stoner va ser l'únic que va baixar de l'1.56. Avui, a partir de les 4 de la tarda (hora catalana), la segona jornada d'entrenaments lliures.

stats