Esports 22/08/2012

Messi-Cristiano: el duel continua

Toni Padilla
4 min
MESSI-CRISTIANO El duel continua

Els capitans i els entrenadors de totes les seleccions de futbol tenen temps fins al novembre per anar enviant les seves votacions sobre qui és el millor jugador del món. Si quan arriba el novembre la FIFA no ha rebut les votacions per a la gala de la Pilota d'Or, que se sol fer al gener a Zuric, el màxim organisme del futbol mundial envia una carta altre cop per reclamar per última vegada els vots que decidiran qui guanya la Pilota d'Or. Un premi que pot condicionar molt el futur del Barça i el Madrid.

Així doncs, encara queden dies, setmanes i mesos per guanyar vots en la cursa per ser escollit el millor futbolista del 2012. Messi i Cristiano Ronaldo apareixen com a grans candidats després del duel golejador que van protagonitzar la temporada passada, amb els 73 gols oficials de l'argentí del Barça i els 60 del portuguès del Madrid.

Pel que fa als títols, però, l'un va guanyar la lliga espanyola -Cristiano Ronaldo- i l'altre -Leo Messi- la Supercopa d'Europa, la Supercopa d'Espanya, un Mundial de Clubs i una Copa del Rei. I va marcar a les quatre finals. A més, va ser el màxim golejador de la lliga espanyola i la Lliga de Campions. Cristiano Ronaldo, doncs, esperava poder retallar diferències a l'Eurocopa, però la seva actuació va ser discreta i Portugal no va passar dels quarts de final, en què el jugador de Madeira es va quedar sense tirar el seu penal a la tanda de llançaments. De fet, l'Eurocopa va servir per proposar altres candidats a la Pilota d'Or, com Xavi, Iker Casillas i Iniesta. Però a totes les cases d'apostes els dos grans favorits són els de sempre, Messi i Cristiano. Aquesta Eurocopa, però, va fer mal a Cristiano. Segons publicava ahir el diari El País , el portuguès s'ha passat les últimes setmanes "trist i melancòlic, allunyat dels seus amics". Fa pocs mesos, Ronaldo es veia amb opcions de guanyar aquest premi. Ara sap que serà complicat.

Cristiano Ronaldo va guanyar la Pilota d'Or el 2008, quan encara existien dos premis que es disputaven ser el més important. Per una banda hi havia la Pilota d'Or, creada per la revista France Football i votada pels corresponsals d'aquesta revista per tot el planeta. L'altre premi era el Fifa World Player, creat pel màxim organisme continental i votat pels seleccionadors i capitans de les seleccions reconegudes oficialment. Aquell 2008 Cristiano Ronaldo va guanyar els dos premis malgrat que la seva selecció no va guanyar l'Eurocopa. Un any més tard, el 2009, el blaugrana Lionel Messi va ser qui va guanyar els dos premis, tant el dels periodistes com el dels tècnics.

Premi unificat

El 2010 la FIFA i la revista France Football van pactar unificar el premi, votat des de llavors per seleccionadors, jugadors i periodistes de la publicació francesa. El nou premi, batejat oficialment com a FIFA Ballon d'Or, ha viscut dues edicions amb gales al Palau de Congressos de Zuric. I sempre l'ha guanyat Messi, tant el 2010 com el 2011. Per a Cristiano Ronaldo guanyar aquest premi del 2012 s'ha convertit en una qüestió personal, una fita que el motiva i que l'ha portat a fer declaracions durant els últims mesos en què admet que el vol guanyar. "Crec que he fet prou mèrits aquesta temporada", va dir durant una entrevista a l'ESPN.

Un inici de temporada fluix

Cristiano, però, ha començat la temporada una mica per sota de Messi. El jugador de Madeira ha marcat tot just tres gols aquesta temporada: dos en partits amistosos del Reial Madrid als Estats Units i un tercer contra la selecció de Panamà amb Portugal. Durant la primera jornada de Lliga no va aconseguir xutar ni un sol cop entre els tres pals. "És normal que encara no estigui en el millor moment", va admetre l'exjugador del Manchester United després. Messi, en canvi, ha fet tota la pretemporada amb el Barça i ja des dels primers partits ha demostrat que està fi: cinc gols en partits amistosos del Barça, un gol contra Alemanya amb la selecció argentina i els dos gols contra la Reial Societat en l'estrena oficial. Messi ja té avantatge, però ara els dos jugadors es troben per primer cop cara a cara aquesta temporada amb el partit d'anada de la Supercopa d'Espanya de futbol. El duel no s'atura.

"Messi juga com sempre, no falla mai. Ens dóna molta confiança als altres veure'l així", admetia Sergio Busquets després de golejar la Reial Societat. David Villa va afirmar: "Un jugador com ell és únic, marca però també genera molt de joc, el veig molt bé". Tito Vilanova, de fet, ha admès als seus col·laboradors que un dels grans actius del seu Barça és la fam de Messi. I el jugador no s'amaga, com va declarar a Barça TV després dels seus dos gols a la Reial Societat: "M'agradaria poder guanyar-ho tot", va dir.

Una motivació

Messi, tan fort competint com vulnerable en la derrota, com s'ha vist els dies que ha plorat després de perdre finals, no ha oblidat les derrotes amb el Reial Madrid a la Lliga i el Chelsea a les semifinals de la Lliga de Champions. I aquesta temporada vol acabar feliç i amb un somriure als llavis. Vol fer-se la fotografia amb tots els títols possibles del Barça i la Pilota d'Or. Al vestidor del Barça tothom sap que Messi valora molt la possibilitat de guanyar la Pilota d'Or. I vol donar-ho tot per intentar guanyar-la per quart cop consecutiu. Messi no ha verbalitzat aquest somni, com sí que ha fet Cristiano, però aquest premi serveix de motivació per als dos futbolistes.

Messi s'ha convertit en una inspiració per als seus rivals. Pedro ja va admetre fa dos anys que "si veus que el millor jugador del món ho dóna tot, tu també ho has de fer". Després d'un estiu sense cap torneig oficial amb l'Argentina, Messi admet: "Em sento bé perquè feia molt que no podia fer una pretemporada completa". Cristiano, en canvi, va jugar l'Eurocopa i es va incorporar als entrenaments del Madrid ja a Califòrnia, quan Messi feia deu dies que s'entrenava.

L'argentí ha encaixat bé amb Tito Vilanova. El tècnic sap que cal cuidar el seu potencial i els primers partits han donat resultat. Messi segueix marcant gols. "L'equip té la mateixa filosofia que amb Guardiola. És el mateix estil. De moment ens va bé començar amb una victòria, però com va dir el Tito, jo també vull guanyar-ho tot. Serà difícil, però cal intentar-ho", va afegir diumenge un Messi que sap que el doble duel dels pròxims dies amb el Madrid pot ser clau aquesta temporada. És una final, és un clàssic i és un nou duel contra Cristiano. El rival per guanyar la Pilota d'Or.

stats