LLIGA ENDESA
Esports 12/06/2012

El Madrid despulla les misèries del Barça Regal

àlex Gozalbo
3 min
Marcelinho Huertas impacta contra el cos de Sergi Llull durant una penetració del base.

El Barça Regal va perdre ahir a Madrid un partit que val per cent. L'etern rival va despullar totes les misèries de l'equip blaugrana i, a més de situar-se a una victòria de guanyar la Lliga Endesa per primera vegada des del 2007, va ridiculitzar el projecte blaugrana amb una derrota que, per la seva contundència, no té disculpa possible. La diferència va sobrepassar els 30 punts al marcador en diferents fases del partit, en què Xavi Pascual i els seus jugadors no van tenir forces per fer res de profit.

Sacsejat pel rival i pels problemes físics, el Barça Regal va perdre alguns dels seus trets característics durant els dos primers partits de la final, jugats al Palau Blaugrana. Obsessionat per recuperar l'estil propi, Xavi Pascual va oblidar-se de les característiques del rival i va començar el tercer enfrontament amb Víctor Sada i Joan Carles Navarro al cinc inicial. La tàctica va provocar que el base s'hagués d'encarregar de la defensa de Kyle Singler, però no va funcionar malament.

Els dos equips es van intercanviar cistelles fins que Jaycee Carroll va entrar a pista i va anotar 12 punts abans que s'acabés el primer quart. Contra l'escorta sovint no es pot escollir si viure o morir: als seus rivals tan sols els queda l'orgull de decidir com volen morir. El Barça Regal va decidir no perseguir-lo i passar els bloquejos indirectes per sobre, cosa que li va atorgar un generós espai per anotar una vegada i una altra.

Tot i això, el Barça Regal va arribar als primers instants del segon quart amb el marcador empatat a 25, una quantitat de punts superior a la que li convenia, però molt interessant. Va ser llavors quan es va produir la gran davallada de l'equip blaugrana, que va encaixar un demolidor parcial de 16-1 que va condemnar-lo a oblidar-se de qualsevol iniciativa. Amb els temps morts esgotats i l'equip sense idees clares en atac, les il·lusions de guanyar a Madrid es van anar esvaint a poc a poc.

Negat, altre cop, en el tir de tres punts, l'atac del Barça Regal es va tornar previsible quan va perdre velocitat. Xavi Pascual no trobava la manera de vestir un sant sense desvestir-ne un altre. Quan apostava per jugadors defensius, es quedava sense punts en atac. Quan ho feia per gent més talentosa, patia al darrere.

La inferioritat en el rebot va ser tan clara que, a més, el Barça Regal es va quedar desprotegit d'una de les seves armes principals. Sense control en cap de les dues cistelles, el partit va anar avançant d'acord amb els interessos del Reial Madrid, que va aconseguir una renda que ja semblava definitiva al descans (46-32).

La segona meitat no va començar millor i el Reial Madrid va deixar en evidència els blaugranes. En veure's 18 punts per sota, el Barça Regal va perdre els nervis. Els àrbitres del partit (Juan Carlos Arteaga, Antonio Conde i José Ramon Ortiz) van perdonar l'expulsió a Pete Mickeal, que va agredir Novica Velickovic en un dels moments més tensos del tercer enfrontament de la sèrie.

El Barça Regal ha tingut problemes durant tota la temporada, però mai com ahir havia semblat un equip tan petit. Inferior, sense orgull i superat en tots i cadascuns dels aspectes del joc, l'equip blaugrana va arribar a desesperar-se. "Així, així, així guanya el Madrid", anaven sentint, a més, un grup de jugadors que ahir no va perdre el crèdit guanyat durant les últimes temporades, però que ahir va decebre a tots els seus seguidors.

L'equip blaugrana va intentar algunes variants tàctiques, però va quedar palès que durant la temporada poques vegades les havia treballat. Sense pla B, la derrota va ser tan incontestable com dolorosa.

Demà, el quart partit

El Barça Regal haurà de guanyar els dos partits que queden per revalidar el títol aconseguit la temporada passada. El primer es jugarà demà (22 hores, La 1), també al Palacio de los Deportes de la Comunitat de Madrid, que ahir va disfrutar una festa que feia anys que no vivia.

stats