EL PLANTER BLAUGRANA
Esports 21/10/2011

La nova Masia: el paradís on es forma el futur talent del Barça

Natalia Arroyo
4 min
La figura d'oriol tort La fotografia de Tort, projectada sobre La Masia, Que porta el seu nom.

Sant Joan DespíPoc abans de les vuit del vespre, el cel de Sant Joan Despí s'apagava amb un suau to vermellós que es barrejava amb el blau del final del dia. Des de l'autopista de sortida de Barcelona, a més del cel blaugrana, un edifici ple de llum i color cridava l'atenció per sobre de la resta: la nova Masia del Barça, que ahir va ser presentada en societat aprofitant el 32è aniversari de la inauguració de la primera residència blaugrana al costat del Camp Nou.

En un acte emotiu i ple d'autoritats dels àmbits esportiu, polític i social -entre els quals no hi havia ni Laporta ni Cruyff-, el FC Barcelona va inaugurar la nova Masia Centre de Formació Oriol Tort a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. Ja fa setmanes que l'edifici acull més d'un centenar de residents i que funciona amb total normalitat, però no va ser fins ahir a les vuit del vespre que es va fer la festa per donar el tret de sortida a la nova etapa del planter del Barça.

Va ser una festa que va combinar sentiment blaugrana i català, rematat amb castells a càrrec dels Castellers de Vilafranca i focs artificials. La festa va saber trobar l'equilibri entre el record dels temps més durs de fa un parell de dècades -quan tot va començar-, un present gloriós i ple d'èxits que sembla que no s'acaba mai i una mirada a un futur per construir que s'espera que iguali o millori l'actual moment d'alegries que viu el barcelonisme. Tots els assistents, tant se val si eren directius d'èpoques anteriors o si eren jugadors que van marxar sense triomfar a Can Barça, van brindar units per la continuïtat d'una idea, d'un estil, d'un segell. El del Barça.

Un entorn nou

L'acte va servir per mostrar al món d'on sortiran, a partir d'ara, els nous cracs del Barça. Els nous llits on dormiran els nous Messi, les noves taules on estudiaran els nous Iniesta, els nous menjadors on s'alimentaran els nous Xavi. Tot al costat de la desena de camps d'entrenament on els futurs Puyol, Valdés, Piqué i companyia mamaran futbol les 24 hores del dia. Res a veure amb l'entorn que els rodejava ara fa 32 anys, com recordava ahir el Lobo Carrasco a aquest diari. Tota la plantilla del primer equip, amb Pep Guardiola al capdavant, va presenciar en primera fila el magnífic espectacle de llum i color que va organitzar el club.

El nou edifici va servir de projector per embadalir els assistents amb imatges emotives i músiques intenses, amb la veu contundent de Lluís Soler recitant El viatge a Ítaca i la suau innocència de les veus del Cor Mitjans de l'Orfeó Català cantant l'himne del Barça. També hi va haver lloc per recordar la figura d'un dels pioners i artífexs d'aquest model Barça, Oriol Tort -que dóna nom a la nova Masia-, per recrear l'ambient de l'antiga i per descobrir l'interior de la nova residència. "El club ens ha posat a les mans unes instal·lacions magnífiques i la nostra responsabilitat és seguir traient-ne el màxim rendiment", valorava el secretari tècnic, Andoni Zubizarreta. "Avui és un dia històric, avui inaugurem un somni que va començar fa 32 anys", afegia Sandro Rosell, que recordava la tasca de cadascun dels presidents anteriors per consolidar aquest projecte que ahir la seva directiva tenia la sort d'inaugurar. El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va agrair al Barça la seva habilitat per "haver sabut combinar les polítiques d'estalvi amb la prioritat d'acabar aquest edifici, La Masia, que forma persones abans que esportistes". I va afegir: "El Barça és un gran ambaixador d'aquest país i d'aquesta ciutat. Gràcies".

Andrés Iniesta, que va arribar a Barcelona amb només dotze anys, va reconèixer sentir-se orgullós "d'haver estat format a La Masia" i va aconsellar als més joves que no desaprofitin ni un sol segon per perseguir "el somni d'arribar al primer equip". Abans, Guillermo Amor, un dels primers jugadors del planter a triomfar al primer equip, va explicar les diferents sensacions que acompanyaven l'acte d'ahir respecte del de fa alguns mesos, quan es tancava la reixa de l'antiga Masia: "Aquell va ser un dia trist. Però l'any 1979 vam fer un pas endavant, i avui és un dia d'alegria i felicitat".

Futbol en totes les converses

Els parlaments i les projeccions van intentar recrear l'essència d'aquest Barça. No només és la victòria, és com es guanya. No només és jugar a futbol, és com es juga. No només és tenir un lloc on criar-se, és quin és aquest nou espai i qui l'ocupa.

La presentació de La Masia va ser una excusa perquè moltes personalitats del món del futbol comentessin la jugada i parlessin del Barça. Joan Vilà, assessor del futbol base blaugrana, tancava un cercle ple de tècnics del futbol català. Fontàs i Thiago també aprofitaven per saludar alguns periodistes i directius. Amagats en un racó per aïllar-se de la premsa, l'entrenador del Sabadell, Lluís Carreras, s'abraçava i conversava amb Josep Guardiola. I entre els convidats, els joves residents passejaven per la seva nova casa, orgullosos d'estrenar-la. De viure-la. Des d'ahir, el Barça ja té oficialment la casa des d'on neix i creix el nou talent. El club prega que el viatge d'aquests joves, com a Ítaca, "sigui llarg" i els dugui "ben lluny".

stats