Esports 14/08/2012

Menys beques de cara als pròxims Jocs

Si el rendiment esportiu depèn més o menys de les ajudes econòmiques públiques es podrà comprovar a Rio 2016. La crisi no s'ha notat encara en l'esport català, però ara les beques es retallaran molt.

Albert Solé
2 min
Menys beques de cara als pròxims Jocs

BARCELONA.L'esport català ha millorat els resultats respecte als Jocs Olímpics de Pequín. Si el 2008 van guanyar 5 medalles -sense comptar la plata de bàsquet, on hi havia set catalans; ni el bronze d'handbol amb cinc-, quatre anys després han sigut 7, sense comptar tampoc la de bàsquet (amb cinc catalans). La incògnita ara és saber si els esportistes catalans podran repetir com a mínim aquest resultat en els pròxims Jocs a Rio de Janeiro el 2016. I el problema no serà la qualitat dels esportistes, sinó les ajudes econòmiques que rebin per poder centrar-se només a entrenar-se i preparar-se. Fins a Londres no s'ha notat la crisi econòmica, però a partir d'ara les coses canviaran, i molt.

El pla ADO, tocat de mort

El pla ADO (Associació d'Esportistes Olímpics) del govern espanyol per ajudar amb beques els esportistes -més o menys altes en funció dels resultats en Jocs, Mundial o Europeus- no s'ha vist alterat els últims quatre anys (2008-2012), tot i els problemes econòmics de l'Estat, perquè ja estaven finançats: 12 milions d'euros repartits entre tots els esportistes i entrenadors.

Quan sí que es notarà la crisi en l'esport espanyol és en la preparació per a Rio, ja que el pla ADO, tal com s'ha dut a terme des del 1988 per a Barcelona 92, està tocat de mort. Acabats els Jocs de Londres és el moment de pensar en Rio, i ara és quan el secretari d'estat per a l'Esport, Miguel Cardenal, haurà de decidir si les beques ADO s'acaben o es reformulen. L'anterior secretari d'estat, el català del PSOE Albert Soler, ja ho va avisar al final del seu mandat a finals de 2011: "S'han de buscar alternatives, altres maneres d'ajudar els esportistes que no siguin beques que els converteixen en funcionaris de l'esport". La reformulació dels plans ADO pot passar per l'augment significatiu de les aportacions privades dels patrocinadors, que tindrien avantatges fiscals, en detriment de les subvencions públiques. Això dependrà de la llei de mecenatge esportiu, que està en tràmit parlamentari.

I les ARC de la Generalitat?

El secretari general de l'Esport de la Generalitat, Ivan Tibau, avança a l'ARA que les beques que atorga el govern català també es veuran afectades de cara a Rio 2016: "Nosaltres som conscients de la crisi i ens ajustarem com s'ajusten la sanitat i l'educació. Però aquestes beques són puntals per a l'esport català, una cosa que ens dóna molta visibilitat com a país. Potser haurem de centrar els esforços de les beques en les federacions que tinguin més opcions. Ara hi ha beques ARC (Alt Rendiment Català) per a totes les federacions. Ho estem estudiant per al pròxim cicle olímpic (2012-2016)".

Les beques ARC van néixer el 2001 com a complement al pla ADO espanyol. Des del 2010 aquestes beques sí que han patit alguna retallada percentual, i a més s'han pagat amb retard, però s'han pagat. A partir d'ara la retallada serà més important i, com explica el secretari general, no totes les federacions tindran beques ARC. El resultat de les retallades d'aquí i d'allà es veuran d'aquí quatre anys.

stats