19/11/2016

Sense Messi, el Barça es complica la Lliga

4 min
Neymar desesperat després d’una gran aturada de Kameni.

BarcelonaQuan Leo Messi no es troba bé, tot el barcelonisme té mal de panxa. I quan l’argentí té mal de panxa, el Barça tremolors. La jornada va començar amb Messi caient de la convocatòria per culpa d’uns vòmits, i va acabar amb Cristiano Ronaldo marcant tres gols al Vicente Calderón. En aquest joc d’extrems, quan l’argentí brilla, el portuguès no veu porteria. I quan Messi té problemes, Cristiano somriu. Yin i yang de la Lliga, els dos rivals viuen comunicats per un cordó umbilical invisible. Així, el Madrid va entendre que tenia una oportunitat d’escapar-se i no va fallar, aprofitant els dubtes d’un Atlètic de Madrid desdibuixat, golejat pels homes de Zidane (0-3). I aprofitant l’ensopegada imprevista del Barça contra el Màlaga al Camp Nou (0-0), en un partit en què el triomf va començar a escapar-se d’entre els dits barcelonistes quan Messi va trobar-se malament.

El que havia de ser un partit sense gaire història es va convertir en una pedra a la sabata que va permetre al Madrid escapar-se quatre punts al capdavant de la classificació. El vent va bufar en contra d’un Barça que ja tenia la baixa del sancionat Luis Suárez. El trident va perdre dues potes i Neymar, molt lluitador, no va parar de topar amb un Carlos Kameni imperial. El camerunès sol jugar bons partits al Camp Nou, i ahir es va convertir en un mur contra el qual picava una vegada i una altra un Barça que va fer mèrits per guanyar. Però no va fer prou mèrits per escapar de la sospita que, per moments, pots assemblar-se a la selecció argentina i tremolar quan es queda sense la seva gran estrella.

El dia estava marcat a l’agenda com la jornada ideal per veure el primer gol de Paco Alcácer, que, acompanyat de Messi i Neymar, havia de fer un pas endavant. Però, entre la baixa del futbolista de Rosario i el descans de Rakitic, es va trobar envoltat per Arda i Rafinha. I el davanter de Torrent, de mica en mica, es va anar espantant, incapaç de ser protagonista. Durant mitja hora de joc, no va poder tocar ni una pilota, amb una presència tan testimonial, que el deixa contra les cordes. Se li acaben les oportunitats. “Som el Barça, no podem tenir excuses, aquí cobrem molts diners”, deia amb sinceritat Piqué, que en els últims minuts, sense voler-ho, va evidenciar els problemes d’Alcácer, ja que va quedar-se com un estilet en atac, rematant totes les pilotes que el valencià no ensumava. “Hem fet mèrits per guanyar”, defensava Luis Enrique, que s’estirava dels cabells recordant cada cop que Kameni havia volat per aturar els cops de cap de Piqué, els xuts de Rafinha i les genialitats d’un Neymar que és capaç de crear perill. Però encara no té la capacitat de marcar els ritmes del partit tal com ho fa Messi.

Luis Enrique parlant amb Busquets, que va arribar als 400 partits amb el Barça.

Havia de ser un dissabte de felicitat i va acabar amb una ganyota. De fet, Luis Enrique estava content abans de començar, ja que recuperava dos lesionats, Gerard Piqué i Jordi Alba. El lateral va entrar a la segona part, però el central, protagonista en els últims dies pel seu paper a l’hora de tancar l’acord comercial amb Rakuten, va jugar ja de titular a un nivell tan alt, que tothom oblidava que ha estat sense poder jugar unes quantes setmanes per lesió. Però després va arribar la baixa de Messi i el cel va començar a enfosquir-se.

Un rival en inferioritat

El Màlaga, però, encara tenia més baixes que el Barça i, amb uns quants nois del filial completant la convocatòria, va aixecar una línia Maginot en defensa amb l’objectiu d’evitar una golejada i, si la sort els somreia, emportar-se un empat sense gols. I així va ser. L’exblaugrana Sandro va quedar sol en atac, sense poder fer gaire cosa. A la segona part, una contra malaguenya gairebé va acabar amb el 0-1 de Juankar, però el Màlaga no podia fer res més que intentar defensar-se. I així ho va fer, agraint cada aturada de Kameni, un dels protagonistes del matx. D’un guió en què semblava que el gol arribaria es va passar a un altre en què el Barça es mossegava les ungles.

El Barça va treballar el partit obrint el joc per les bandes, amb les incorporacions dels carrilers, especialment per la dreta amb Sergi Roberto, que, malgrat no estar fi del tot, va jugar un bon primer temps. Però l’equip de Luis Enrique no la va encertar amb les primeres ocasions, les que haurien pogut canviar-ho tot, i de mica en mica el Màlaga va enfangar el joc, amb aturades constants. Amb el pas dels minuts, el joc dels blaugranes va encallar-se, amb poques ocasions. Un gol que no va pujar al marcador per fora de joc d’Alcácer, dues ocasions de Neymar i un xut de Rafinha. Poc més.

El futbol del Barça, però, encara va ser més pla durant molts minuts en la segona meitat. Davant un rival cada cop més espantat, els de Luis Enrique no tenien recursos per desequilibrar la defensa i Piqué va acabar de davanter centre un cop l’equip de Juande Ramos va quedar-se amb 10 homes per la vermella a Camacho, que va caçar Neymar amb una entrada fora de joc. Luis Enrique va buscar a la banqueta solucions, donant minuts a Jordi Alba i André Gomes, que van entrar per Digne i Denis Suárez, però cada atac va acabar amb la pilota a les mans de Kameni.

El domini estèril es va convertir en setge en els últims deu minuts, en què el gol va rondar la porteria del Màlaga. Rakitic, que havia entrat per Rafinha, ho va intentar i en els últims minuts el Camp Nou va protestar un gol anul·lat per fora de joc i un possible penal sobre Piqué. Per acabar-ho d’adobar, Juankar va ser expulsat per protestar i, durant els últims 30 segons, el Màlaga es va defensar amb 9 homes. Però al davant hi tenia un Barça que també semblava que jugués amb 9 homes, ja que més d’un jugador, com Alcácer, havia desaparegut. El Barça, sense Messi, Iniesta i Suárez, és menys Barça. I, malgrat fer mèrits per guanyar, va sumar un punt que confirma el pitjor inici en Lliga al Camp Nou des de la temporada 2003-2004. Ja han volat 7 punts. I el Madrid s’escapa.