COMPARACIÓ HISTÒRICA
Esports 30/09/2011

Messi i Kubala: dues èpoques, dos ídols

Toni Padilla
5 min
Cada any Messi suma recursos tècnics nous al repertori.

El destí va voler que Lionel Messi igualés el rècord de gols de Kubala amb la samarreta del Barça (194) a la llunyana Minsk. En una ciutat amb l'estètica del bloc de l'Est, aquell mateix bloc de l'Est ple de soldats malcarats i grisor del qual va fugir Laci Kubala amagat dins d'un camió el 1949. Acostumat a marcar gols i guanyar partits per 5 a 0, Messi va abandonar l'estadi del Dinamo amb una rialla sincera al rostre. Messi, de fet, té una cara que no enganya. Ja sigui assegut a terra després de perdre la final de Copa, quan tothom veia que ja barrinava com tornar el cop al Madrid, o una mica begut celebrant els títols del primer any de Guardiola amb una barretina al cap. Els dos gols que van situar Messi a l'altura del gran Kubala van deixar-li una rialla d'orella a orella.

Diuen al vestidor que aquests dies Messi, sense parlar-ne obertament, ha notat tot l'enrenou que generava el compte enrere de gols per atrapar Kubala, i que se l'ha vist motivat per intentar arribar ràpidament a aquesta xifra. El rècord de César de 239 gols, doncs, perilla, perquè aquest Barça i aquest argentí menut sempre tenen un nou repte. "Per a mi seria maco ser el màxim golejador", deia encara a Bielorússia. "És un fet molt maco, i he d'agrair la feina dels meus companys, sense ells no ho hauria aconseguit. Aquest rècord és un honor", deia satisfet.

Quan Messi va arribar a Barcelona ara farà una dècada, Kubala encara vivia, i aquell nen argentí no sabia ni tan sols qui era aquell senyor que passats els 70 anys seguia jugant a futbol amb cames de ferro. Kubala i Messi, de fet, comparteixen alguna cosa més que aquests 194 gols vestits de blaugranes. Tots dos es tornaven bojos de veure una pilota, com Chus Pereda, que no va deixar de jugar a futbol fins que el cos li va dir prou.

Semblances i diferències

Units pels gols i la passió per perseguir una pilota, Messi i Kubala tenen grans diferències. Una d'aquestes diferències és el discurs. Messi no és de parlar gaire, i en canvi Kubala no callava gairebé mai. "Li agradava tant el futbol que sempre estava explicant històries, batalletes", recordava Guardiola encara a l'estadi de Minsk. "El vaig conèixer durant els Jocs Olímpics del 1992, quan formava part del cos tècnic. Un home generós, bona persona. Lògicament no el vaig conèixer com a jugador, però els que el van veure diuen que era dels primers a saber xutar amb efecte. Gràcies a ell l'estadi de les Corts es va quedar petit. Amb això éstà tot dit", afegia el tècnic de Santpedor.

Si manté el ritme golejador dels últims anys, Messi podria igualar i superar a inicis de la temporada que ve el rècord històric de gols amb el Barça, el de César. César va formar part de la mateixa davantera que Kubala, en aquella època mitificada que Serrat ha cantant en cançons com Kubala i Temps era temps . Una època en què es marcaven més gols però en què també hi havia menys partits. De fet, Kubala té més bona mitjana de gols per partit que Messi: 194 gols en 11 temporades, del 1950 al 1961. Concretament, Kubala va fer els 194 gols en 256 partits, una mitjana de 0,75 gols per partit. La mitjana de Messi és de 0,69, una xifra superior a la de César.

"El futbol era diferent, llavors. Hi havia menys partits, però també era més dur. Kubala algun cop va rebre entrades tan dures que al descans li embenàvem la cama tan fort que semblava un guix. I ell seguia jugant, i molts cops acabava marcant gols així", recordava Àngel Mur pare al seu moment. És impossible comparar aquestes dues èpoques, doncs. Segurament, en l'aspecte en què guanya Kubala és en l'impacte que va tenir. Dir que Messi ha canviat el joc del Barça o el club seria agosarat, perquè va ser La Masia la que el va anar a buscar. Kubala, en canvi, va jugar un amistós el 1950 a Barcelona amb l'Hungária, un equip de refugiats polítics, i Josep Samitier el va fitxar. L'estil de joc de l'hongarès ho va canviar tot. "Els hongaresos passaven bé la pilota. Kubala tenia tècnica per driblar però buscava el joc d'equip. Jugava sense mirar la pilota, era una cosa totalment diferent del que es jugava llavors", admet qui va ser company d'habitació de Kubala tants anys, Justo Tejada. A més, Kubala aportava llum en una època de dictadura i foscor. La seva llegenda es va anar fent gran, fins i tot entre els que no l'havien vist jugar mai, a diferència d'un Messi que té desenes de càmeres enregistrant els seus gols.

Un futbol diferent

El mateix Kubala, en una entrevista durant els anys 90, afirmava: "Tendim a comparar els jugadors i les èpoques, però no té gaire sentit comparar. Ha canviat la velocitat i la preparació física. Abans les lesions eren molt dures, podien acabar amb la carrera dels jugadors. Tot ha canviat molt, no només el futbol". Les comparacions sempre són odioses, se sol dir.

"Si no supera el rècord de César serà perquè haurà marxat del club", bromejava Guardiola sobre un Messi que adora fer gols, assistències (a Minsk va fer l'assistència de l'últim gol i és qui n'ha fet més de l'equip) i guanyar. Una mica com Kubala, salvant l'època i les diferències. "Adoro guanyar. No puc suportar perdre. A les patxangues , als entrenaments. Vull guanyar sempre", deia Kubala als anys 70, quan era entrenador. Messi, menys expressiu quan parla, ho resumeix tot amb aquell lindo tan argentí. "Guanyar és molt lindo ", diu Messi, un jugador que ha marcat més del 75% dels seus 194 gols en els tres anys i escaig amb Guardiola com a tècnic.

Uns anys en què ell ha madurat, l'equip s'ha adaptat al seu estil i les lesions l'han respectat. "Sense tantes lesions, vés a saber quants gols hauria pogut fer el Ladislau", apunta Ramallets, i recorda com va patir l'hongarès d'origen eslovac, que fins i tot es va perdre mitja temporada 1952-1953 per una tuberculosi que el va retenir en una masia de Monistrol de Calders. Perquè Kubala va veure com la part de carrera que Messi ja ha viscut, la que se situa entre el debut i els 24 anys, era martiritzada per la Segona Guerra Mundial i la vida errant de refugiat polític per Àustria i Itàlia. Kubala va arribar amb 23 anys i mig al Barça, i tot i les lesions va fer 194 gols. Si Messi amb el pas dels anys té més sort i sap adaptar el seu joc a les seves cames quan ja no siguin tan ràpides, ho té tot de cara per establir una xifra de gols que ningú pugui igualar.

De Kubala, doncs, en queda un rècord superat i el record d'un jugador fantàstic. "Era el jugador amb més tècnica individual de l'època. Di Stéfano, per exemple, era molt complet, llest, però per tècnica Kubala era Kubala", recorda Olivella. La història de Messi, en canvi, segueix en moviment. No s'atura.

stats