Esports 16/07/2012

Messi arriba més fresc que mai

M. Molina / A. Solé
4 min

BARCELONALeo Messi serà avui a dos quarts de nou del matí a la Ciutat Esportiva Joan Gamper al costat dels altres 13 companys. Tots ells passaran les revisions mèdiques en el primer dia oficial de la pretemporada del Barça de Tito Vilanova, i demà començarà els entrenaments. Aquesta dada, que seria normal en la majoria de futbolistes, és bastant inusual en el cas de l'argentí. D'ençà que el 2005 Messi va pujar a formar part de la primera plantilla del Barça, mai havia tingut tants dies de vacances com aquest estiu i el del 2009. Han sigut els dos únics anys que la seva selecció li ha donat una mica de treva per poder descansar i recuperar-se com cal. Després de guanyar el triplet -Copa, Lliga i Champions- la primera temporada de Guardiola, Messi va tenir 39 dies de vacances d'ençà que va jugar l'últim partit amb l' albiceleste el 10 de juny. L'argentí va renunciar a una setmana més de vacances que li havia concedit el de Santpedor i va començar la pretemporada el mateix dia que la resta, el 20 de juliol.

Aquest any Leo Messi va jugar l'últim partit amb el Barça el 25 de maig, la final de la Copa del Rei contra l'Athletic Club, i després va marxar a jugar dos partits amb la seva selecció: un Argentina-Equador (4-0) classificatori per al Mundial del Brasil 2014, i un altre d'amistós a Nova York, precisament contra el Brasil, jugat el 9 de juny. Des d'aquell dia, Messi ha estat oficialment de vacances. Però com que ell només és feliç quan està a prop d'una pilota de futbol, durant el seu descans ha organitzat tres partits amistosos benèfics a Cancún, Miami i Bogotà. Finalment, i després de passar unes setmanes a la seva Rosario natal, el 28 de juny va tornar a casa seva a Castelldefels per passar-hi la resta de les vacances.

Fa uns dies que Messi va penjar al seu perfil de Weibo (el Facebook xinès) unes fotos d'ell a la piscina de casa seva en què explicava que ja havia començat a entrenar-se per arribar al dia 16 en plenes condicions. Això, que pot semblar estrany, no ho és gens en un esportista d'elit, ni molt menys en un futbolista. Més enllà de gaudir de l'estiu, els jugadors també estan obligats a fer un descans actiu durant les seves vacances per no començar la pretemporada baixos de forma. És el que alguns preparadors físics anomenen la prepretemporada .

Els altres estius de Messi

L'estiu del 2005 és el primer de Messi com a futbolista del primer equip. I també el primer de molts altres en què ha hagut d'atendre compromisos de l' albiceleste . En aquella ocasió va ser el Mundial sub-20, en què l'Argentina va aconseguir l'or, però que va deixar el jugador amb només 24 dies de vacances. I això que ja va tenir una mica de treva de Rijkaard, que li va permetre tornar als entrenaments vuit dies més tard que la resta de companys.

L'any següent completa una gran temporada amb el primer equip i juga el Mundial d'Alemanya -on la seva selecció cau a quarts-. La pulga té un mes de vacances, però tot i així s'incorpora dues setmanes més tard que els companys -exceptuant els altres internacionals-. Una cosa semblant passa el 2007, quan disputa la Copa Amèrica, encara que en aquella ocasió té 22 dies -la xifra més curta junt amb el 2011.

Un any després arriba Guardiola al primer equip, i l'argentí s'encaparra a anar als Jocs Olímpics. Leo Messi té 26 dies de descans i inicia la pretemporada amb la resta de companys. Però se'n va a Pequín el 31 d'agost i no torna al Camp Nou fins al 24 d'agost. Això sí, amb l'or al coll. Aquella temporada guanya el triplet amb el Barça i explota definitivament com a cracmundial.

El 2009 és com aquest, un estiu net. Messi només té alguns compromisos amb la selecció però gaudeix de 39 dies lliures. I haurien pogut ser més, però va renunciar a una setmana de vacances per ser amb l'equip des del primer dia de pretemporada.

I els dos estius posteriors també es perd part de la pretemporada: el 2010 pel Mundial -té 27 dies de vacances- i el 2011 per la Copa Amèrica -en té 22.

Els reptes del crac

Després d'atrapar César com a màxim golejador de la història del Barça, superar Gerd Müller com a jugador amb més gols en una temporada, i aconseguir el Pitxitxi de la Lliga amb 50 gols, 10 més que el rècord de Cristiano Ronaldo de la temporada anterior, a Leo Messi encara li queden alguns reptes per seguir corrent i marcant gols.

Tot i que ell digui que no hi pensa, Messi té molt clar quins rècords té a l'abast per seguir passant als llibres d'història. Aquesta temporada passada va marcar 14 gols a la Lliga de Campions, amb què va igualar, però no superar, els 14 que va marcar l'italobrasiler Jose Altafini l'any 1963 amb el Milan en la màxima competició europea. Un altre repte a escala europea és convertir-se en el màxim golejador de la Copa d'Europa de tots els temps. Messi ha marcat 51 gols a la Champions, i el rècord el té l'exmadridista Raúl González amb 71. Aquesta temporada sembla impossible que l'atrapi, però el 2014 segur que aquest rècord també cau a mans de l'argentí.

Ara bé, el repte que segurament més il·lusió farà a Leo Messi és el de ser el primer futbolista que és guardonat amb quatre Pilotes d'Or. Johan Cruyff i Marc Van Basten tenen tres Pilotes d'Or, però l'únic que en té tres de seguides com Messi és Michel Platini, actual president de la UEFA.

Arribarà un dia que Messi ja no tindrà rècords per superar, que els haurà superat tots, però mentre tingui fam de gols, i amb només 25 anys, el seu sostre és impossible d'imaginar avui.

stats