L'AUTOR DEL PRIMER GOL
Esports 27/08/2011

Messi, destinat a ser en breu el millor golejador de la història

El 16 de novembre del 2003 Messi va debutar amb el primer equip del Barça a l'estadi Do Dragão davant del Porto. Tenia 16 anys i 145 dies. Ahir l'argentí va ser el botxí dels portuguesos a Mònaco.

Toni Padilla
3 min
Lionel Messi, just en el moment de superar el porter Helton per fer el gol que va obrir  el camí de la victòria per als homes de Guardiola.

BARCELONA.El mes d'agost encara no ha acabat, i Messi ja ha guanyat dos títols i ha marcat quatre gols en partits oficials. Tres al Madrid i el d'ahir contra el Porto. L'argentí, especialitzat en no amagar-se els dies importants, tornava a tenir al davant els colors blancs i blaus dels dragões del Porto. El mateix equip contra el qual va debutar el 16 de novembre del 2003 en un amistós que servia per inaugurar l'estadi Do Dragão. Amb 16 anys, Rijkaard el va fer debutar davant l'equip entrenat per Mourinho. Vuit anys després, va fer al Porto un gol clau per poder aixecar el quart títol de l'any 2011. Messi té 24 anys i en el camí des d'aquell partit del 2003 fins ara, l'argentí s'ha convertit en un jugador a mig camí de les cròniques esportives i els relats llegendaris. Serà difícil explicar quan no hi sigui tot el que va fer. Un dia que, per sort, encara hi falta molt.

Per exemple, Messi ja ha marcat en les finals de totes les competi cions de clubs: en la Lliga de Cam pions -va marcar tant a Roma com a Wembley-, en la Copa del Rei -contra l'Athletic Club-, en la Supercopa d'Espanya -en tres finals diferents, amb dos gols el 2009 contra l'Athletic, tres contra el Sevilla el 2010 i tres més aquesta temporada a Iker Casillas-, en el Mundial de Clubs contra l'Estudiantes de La Plata (amb el pit) i ara, finalment, en la Supercopa d'Europa. Ara fa dos anys l'argentí va assistir a Pedro perquè aquest fes el gol del triomf contra el Xakhtar al mateix estadi, el Lluís II i en la mateixa competició, però no va fer cap gol davant dels ucraïnesos. Tampoc va marcar contra el Sevilla en la derrota per 3-0 del 2006. Messi, doncs, aspira a marcar un gol en totes les competicions en un any, tal com va fer Pedro la temporada de les sis copes. Però el talent de Messi va més enllà dels gols. Va forçar l'expulsió de Rolando -a qui li va treure les dues grogues- i va fer l'assistència del gol de Cesc. Una altra assistència, com ja havia fet amb Iniesta contra el Madrid. Quatre gols i dues assistències en tres partits oficials.

Pressionant Kubala

Amb només 24 anys, Lionel Messi ho té tot de cara per ser en breu el màxim golejador en la història del Barça i superar els centenars de jugadors que han dut aquesta samarreta en el llarg període que va començar aquell 8 de desembre de l'any 1899, en què un equip ple d'anglesos i alemanys va derrotar per 1-0 al Velòdrom de la Bonanova un equip de la comunitat anglesa de Barcelona.

Curiosament, els tres màxims golejadors són homes nascuts a l'estranger que van fer vida a Barcelona. Messi, l'argentí que va arribar amb 14 anys de Rosario, ja porta 184 gols, pel que es troba a només 12 gols d'empatar els 196 gols que va marcar el gran Ladislau Kubala, l'home nascut a Budapest en una família de parla eslovaca. Més lluny, a 61 gols de Messi, encara hi ha la marca en blanc i negre de Paulino Alcántara, el llegendari Trenca-xarxes nascut a Iloílo (Filipines) que va esdevenir un dels primers herois en la història del barcelonisme amb 235 gols des del 1912 fins al 1927. 15 anys per marcar més gols que ningú, fins l'arribada de Messi, que en menys de deu el podria atrapar.

La temporada passada per exemple, Messi va marcar 53 gols oficials. Si manté aquesta mitjana, Messi podria ser el màxim golejador en la història del Barça amb només 25 anys. Aquest curs ja ha celebrat gols sis vegades. Dues d'aquestes dianes van ser en partit no oficial com és el Gamper, però els altres quatre els ha marcat en finals oficials contra grans rivals. Messi està destinat a trencar totes les estadístiques. A ser el més gran de tots.

stats