L'ARGENTÍ, EN RATXA
Esports 03/11/2011

2012, l'any en què Messi serà el màxim golejador del Barça

Després dels tres gols de Messi a Praga Guardiola deia que tothom dóna per fet que igualarà els 235 gols de César com a màxim golejador del club. Amb les dades a la mà, donar-ho per fet és normal.

Toni Padilla
3 min

Barcelona.César Rodríguez, el pelucas, va necessitar 14 temporades per poder marcar els 235 gols que encara avui en dia són el rècord de gols marcats amb el Barça en l'època professional. El davanter lleonès va començar a marcar-los vestit de blaugrana amb 21 anys i quan va marxar del Barça per fitxar per la Cultural Leonesa en tenia 35. Heroi d'una altra època, cantat per Joan Manuel Serrat i recordat amb amor pels altres clubs on es va deixar la pell per marcar gols immortals amb aquella closca amb pocs pels i la punta de la bota (va fer-se un fart de fer gols amb el Sabadell, el Granada, aquella Cultural Leonesa on havien jugat els seus germans o l'Elx), César encara gaudeix d'un privilegi que aviat passarà a mans de Lionel Messi.

L'argentí, que viu la seva vuitena temporada al primer equip, camina amb pas ferm cap als 235 gols de César. Després de superar Kubala i convertir-se en el segon màxim golejador oficial del barcelonisme amb aquells gols marcats a Minsk contra el BATE Borissov, Messi va passar la barrera dels 200 gols a Praga en superar el porter del Viktoria Plzen i ja està a només 33 gols de la fita del davanter que va brillar amb el Barça de les Cinc Copes. I amb la mitjana de gols que porta, el davanter de Rosario va camí de superar aquesta xifra aquesta mateixa temporada. Fins i tot treient el peu de l'accelerador, Messi està massa a prop d'aquests 235 gols per no imaginar que el 2012 serà l'any del sorpasso de l'argentí a César. Quan ho faci, Messi passarà a ser el màxim golejador del club en època professional, ja que als llibres d'història del club encara hi figuren els 357 gols que va marcar Paulino Alcantara durant la dècada dels anys 10 i 20.

Testimoni d'una època de la qual només queden diaris, fotografies i cromos que es regalaven amb els paquets de xocolata, Alcántara, el trenca-xarxes, va fer-se un fart de fer gols abans del naixement de la primera Lliga, jugant competicions molt importants llavors però sense estaments que la fessin oficials, de manera que ha quedat apartat de les estadístiques oficials. Messi, però, té corda per atrapar també el davanter nascut a les Filipines.

El millor inici

L'argentí viu el millor inici golejador des que va fer aquell primer gol a l'Albacete ara fa sis anys, amb 22 gols oficials. Màxim golejador de Primera Divisió amb 13 gols -tres més que Cristiano Ronaldo- i de la Lliga de Campions amb cinc gols -un més que el davanter del CSKA Seydou Doumbia-, Messi també va fer tres gols en els dos partits de la Supercopa d'Espanya i no va fallar a la final de la Supercopa d'Europa davant del Porto, quan va fer el primer gol del partit a Helton. És a dir, que si marca al Mundial de Clubs i la Copa del Rei, farà com Pedro ara fa dues temporades i marcarà en les sis competicions oficials la mateixa temporada.

Aquests 22 gols de Messi en 17 partits signifiquen una mitjana d'1,23 gols per partit, molt superior a la de les últimes temporades, quan Messi ja va acabar proclamant-se màxim golejador europeu i va guanyar la Bota d'Or. La temporada passada, per exemple, Messi va trencar la barrera dels 50 gols oficials en fer-ne 53. El dia3 de novembre però, en duia 15, set menys que aquesta temporada.

Amb l'arribada de Guardiola a la banqueta, Messi no ha deixat de créixer com a golejador. El primer any amb el tècnic de Santpedor a la banqueta, Messi va fer 38 gols. La temporada 2009/10 ja van ser 47 i l'última aquests 53 que va camí de superar, ja que ja n'ha fet 22 fins a la data. A les ordres de Guardiola, Messi fa un gol cada 87 minuts. Però aquesta temporada la mitjana s'ha disparat fins a arribar a un gol cada 66 minuts.

Guardiola deia a Praga després del catorzè hat-trick de l'argentí: "Tots doneu per fet que Messi igualarà el rècord de gols de César i caldrà veure-ho", però admetia a la vegada que parlant de l'argentí, "no ens hauria d'estranyar gens" si aconsegueix 33 gols en el que queda d'aquesta temporada.

De fet, ni tan sols hem arribat a l'equador de la temporada. Lionel Messi ha jugat 18 partits, però encara en podria jugar 47 més si el Barça arriba a totes les finals: 28 jornades de Lliga, 8 de la Copa del Rei - no pot jugar segur el partit davant de l'Hospitalet la propera setmana perquè serà amb la selecció -, dos del Mundial de Clubs del Japó i 9 de la Lliga de Campions. Amb l'actual mitjana de gols, Messi podria igualar els 235 gols de César jugant 26 partits més. És a dir, que cap al mes de març del 2012 ja podria tenir al sac una nova fita. Com deia Guardiola, no "ens hauria d'estranyar" que ho aconseguís durant els primers mesos de l'any 2012.

stats