Esports 18/04/2011

Mou, més defensiu fins i tot que quan era a l'Inter

Toni Padilla
2 min

BARCELONA.Tot per un objectiu. Sobre un mateix sistema, José Mourinho ha creat equips i blocs amb una personalitat ben diferent. Malgrat que l'actuació del seu Inter en el partit de tornada de la semifinal de Lliga de Campions de la temporada passada és molt recordada, aquell partit tenia condicionants per entendre l'actitud dels jugadors: van perdre un home ràpidament -expulsió de Motta - i defensaven un 3-1 que els obria les portes a la primera final en dècades de l'equip. Aquell Inter, però, era fins i tot una mica més ofensiu que el Reial Madrid. De fet, de mica en mica el tècnic portuguès ha anat perdent la por a fer jugar equips eminentment defensius quan juga contra conjunts que tenen la pilota com el Barça.

Al Chelsea, Mourinho treballava amb un 4-3-3 que va arribar a ser molt ofensiu amb Robben i Duff (o Joe Cole) per les bandes, Drogba a dalt i Lampard protegit per Essien i Makelele. Un equip que sabia jugar amb la pilota i que ja era letal a la contra, com en el triomf 4-2 contra el Barça de Rijkaard. Aquest sistema es va acabar convertint en un 4-2-3-1 a l'Inter. El primer any a Itàlia, Mourinho va voler mantenir un 4-3-3 però no va trobar extrems ràpids (Quaresma no va funcionar, Figo estava lent), però va trobar la clau de volta la temporada passada amb Sneijder fent de Lampard, i amb Cambiasso i Motta fent d'Essien i Makelele. El perfil de Sneijder, però, era diferent i convertia l'equip en un 4-2-3-1, amb dos davanters reformulats a interiors que feien gols i defensaven (Eto'o i Pandev).

Sense Özil

I finalment, després de fer proves al Madrid i d'utilitzar sistemes similars (Mourinho esperava d'Özil un rol similar al d'Sneijder, com es va poder intuir en els últims minuts de dissabte), ha acabat apostant per un 4-3-3 més defensiu que mai, ja que l'alemany és sacrificat i els tres homes del mig del camp eren d'un perfil molt defensiu, amb l'excepció del totterreny Xabi Alonso, a qui va encomanar que perseguís Xavi. Mourinho va aconseguir evitar que el Barça li creés massa perill, però va fer un pas més per a una ruta que el porta cap al catenaccio .

stats