CRISI ECONÒMICA AL FUTBOL
Esports 21/07/2011

Negociar fins a l'últim cèntim d'euro

Martí Molina
3 min
Alexis sánchez Avui es podria tancar el seu fitxatge per 26 milions fixos i 11 de variables.

Si no hi ha un daltabaix d'última hora, el Barça aconseguirà els serveis del davanter Alexis Sánchez. Una contractació que es preveu que es tanqui, si no avui, aquesta mateixa setmana. A més, el club també treballarà per intentar fitxar Cesc Fàbregas aquest estiu. Les dues peticions que ha fet l'entrenador a la secretaria tècnica poden arribar a suposar -si s'acaben tancant- una despesa d'entre 70 i 80 milions d'euros, comptant la quantitat fixa i la variable.

Aquesta quantitat seria superior a la que havia anunciat el vicepresident econòmic del Barça, Javier Faus, que va dir que el club tenia "un pressupost màxim de 45 milions per incorporar nous jugadors", més els diners que s'obtinguessin de la venda de futbolistes formats al planter. En aquest sentit, la sortida de Bojan al Roma -estimada en uns 12 milions que pagaria el club italià- augmentaria la xifra fins als 57. Tanmateix, aquesta quantitat seria igualment superior a la prevista inicialment si Alexis i Cesc aterren al Barça aquest estiu, tot i que el club podria incloure aquests variables al compte de resultats de les properes temporades.

Sigui com sigui, la política econòmica del Barça és d'austeritat, ja que, segons ha explicat l'actual directiva presidida per Sandro Rosell, el club arrossega un deute important que convé solucionar com més aviat millor per tal d'evitar entrar en problemes econòmics greus. És per això que el Barça negocia fins a l'últim cèntim d'euro cadascuna de les operacions que porta a terme. Una decisió que aplaudeix l'economista Josep Maria Gay.

"El Barça hauria pogut estalviar diners aquests últims anys, però no ho ha fet i ara es troba que ha de posar un límit econòmic per fitxar", explica el catedràtic d'economia i comptabilitat de la UB, que ha publicat un estudi titulat El futbol espanyol sota les turbulències de la crisi , en què analitza la situació econòmica dels blaugranes i dels altres clubs de Primera i Segona Divisió i posa de manifest que els equips han estirat més el braç que la màniga.

L'estudi exposa que, des d'un punt de vista econòmic, el Barça està en "situació tècnica de fallida", ja que deu més diners dels que té. Tanmateix, l'economista assegura que la situació "no és preocupant" i que "es podria solucionar en només un any, ja que té un gran potencial econòmic i esportiu, i a més uns actius que no figuren al balanç". De fet, Josep Maria Gay recorda que si a nivell de comptabilitat els jugadors del planter no tinguessin valor zero -perquè no han costat diners al club-, el Barça estaria fora d'aquesta situació de perill.

"El Barça té uns actius de 500 milions, i el Reial Madrid en té 880. Però en canvi, la inversió de futbolistes per part blaugrana és de només 200 milions, per 600 de l'entitat blanca", posa de manifest l'economista.

Solucions d'urgència al futbol

L'informe que ha presentat Josep Maria Gay exposa com, de manera reiterada, els equips de futbol han gastat més del que podien, i explica que si no es posa remei a aquesta situació de manera immediata, encara hi haurà més societats anònimes esportives (SAE) que es veuran obligades a presentar un concurs de creditors.

"Els últims anys s'ha donat el cas que molts clubs de futbol feien fitxatges més cars del que tenien pressupostat, però aleshores venien patrimoni i solucionaven aquesta diferència. Però ara les entitats esportives ja no poden fer aquestes vendes, per culpa de la crisi econòmica, i això fa que hagin acumulat un deute que no poden pagar", explica Gay, que també recorda que "han baixat els ingressos dels patrocinadors i taquillatge".

Aquest economista considera que "la salut del futbol passa perquè els clubs gastin menys del que ingressen, per tal de solucionar el deute que han acumulat". I és que l'estudi revela que, a dia d'avui, per cada 100 euros que ingressen els equips de la LFP en gasten de mitjana 113,2.

stats