MOTOR
Esports 27/10/2011

Nova York tindrà una cursa urbana de Fórmula 1 el 2013

Serà el segon Gran Premi als EUA, ja que l'any que ve s'estrena el circuit d'Austin a l'estat de Texas. El país nord-americà es va quedar sense F-1 després que el 2007 desaparegués el GP d'Indianapolis.

Marcel Sanromà
2 min
El reclam de l''skyline' La Fórmula 1 arribarà per primer cop a la ciutat.

Barcelona.El 18 de novembre del 2012 els Estats Units recuperaran la Fórmula 1 amb el Gran Premi dels Estats Units, que es correrà al Circuit de les Amèriques, a Austin, a l'estat de Texas, al sud. Serà el primer Gran Premi dels EUA des que el 2007 es van quedar orfes després de la desaparició de la prova d'Indianapolis. Però ahir es va saber que l'any següent, el 2013, n'hi haurà un altre, de Gran Premi.

Aquest cop serà a Nova Jersey, després de l'acord que van signar ahir la FIA i el governador de l'estat de Nova York, Chris Christie. Aquest acord determina que el contracte per al nou Gran Premi tindrà validesa durant deu anys, fins al 2023. Els organitzadors esperen poder sumar fins a 100.000 espectadors només pel dia de la cursa, sense comptar els entrenaments.

Davant la crisi econòmica mundial, algunes veus han criticat la despesa pública que pot suposar la prova, però Leo Hindery, magnat del món dels esports i impulsor de la iniciativa, va garantir que la inversió privada cobriria les despeses, i va citar els beneficis de córrer sobre carrers ja construïts, a diferència de la prova d'Austin, per a la qual s'està construint específicament un circuit nou de trinca.

Un traçat de somni

Perquè, efectivament, el circuit serà urbà, i el traçat de les corbes recorrerà els carrers de Weehawken i West New York, seguint el curs del riu Hudson, mentre que, de fons, es podrà veure gairebé en tot moment l'skylinede Nova York, amb especial atenció per als gratacels de Manhattan i els monuments i edificis més significatius.

L'empresa responsable de la realització d'aquest circuit urbà de Port Imperial és l'alemanya Tilke, encarregada de la construcció de desenes de traçats arreu del món. Sense anar més lluny, del d'Austin, però més remarcablement el del Circuit de Catalunya a Montmeló, el de Nürburgring a Alemanya i també del circuit urbà de València. Fins i tot del nou circuit de Buddh, prop de Delhi, a l'Índia, on la Fórmula 1 desembarcarà per primer cop aquest cap de setmana.

Tot i la seva localització, el nom del Gran Premi no farà referència a Nova York, sinó que s'anomenarà Gran Premi d'Amèrica, segons els organitzadors, per fer-lo "més inclusiu". Aquest afany inclusiu recorda que, de manera contrària, dos equips de la lliga nord-americana de futbol americà, els Jets i els Giants, s'anomenen "de Nova York" però juguen, en realitat, a Nova Jersey. Un cas diferent és el dels Nets de la NBA, que sí que reben el nom "de Nova Jersey".

stats