CURSES DE MUNTANYA
Esports 10/07/2012

Núria Picas: «M'hauria agradat sentir 'Els segadors'»

Bandera "Sempre celebro les victòries amb l'estelada i sabia que aquest cop tindria més ressò mediàtic" Solució? "Si volem competir com un país hem de ser un país"

Albert Solé
2 min
Núria Picas ahir al Parc de l'Agulla de Manresa, on va descansar després de guanyar els Sky Games.

Nascuda a Manresa fa 35 anys, però establerta a Berga, Núria Picas s'ha proclamat campiona del món de curses de muntanya (Sky Games) per primer cop, però ho ha hagut de fer sota una bandera que no és la seva, l'espanyola. Aquesta bombera de la Generalitat va creuar la meta amb l'estelada al coll per demostrar els seus sentiments reals conscient del ressò mediàtic que tindria, però diu que no vol fer política, només córrer.

Com és que has competit amb la selecció espanyola?

Per competir als Sky Games havies d'anar seleccionat, i jo havia quedat segona en dues curses molt importants del País Basc i les Canàries. El seleccionador espanyol, Manolo Amat, em va convocar, i era l'única manera que tenia de poder competir, ja que la selecció catalana no hi havia de ser. Jo tinc molt clars els meus sentiments, però el que vull és competir per sobre de tot. I van deixar competir Catalunya, en la modalitat no oficial, una setmana abans de l'inici dels Sky Games.

Perquè vas decidir creuar la meta amb la bandera estelada lligada al coll?

Sempre ho faig, això. Em sento catalana i les victòries sempre les celebro amb l'estelada, que és el que a mi m'agrada. Vull expressar els meus sentiments i que la gent ho sàpiga, i sabia que aquest cop mediàticament tindria ressò i volia fer una mica de país.

Ja sabies que no te la deixarien pujar al podi?

Al seleccionador li vaig preguntar si podia pujar amb l'estelada i em va dir que hi ha una norma que no ho permet. Amb la senyera sí que hi hauria pogut pujar, però llavors també havia de portar la bandera espanyola, i amb aquesta no m'hi sento identificada.

I quan tothom va xiular l'himne espanyol amb tu al podi, què vas fer?

Va ser una situació estranya i incòmoda. Cadascú que s'expressi com vulgui, i a mi m'hauria agradat més que sonessin Els segadors , però si ens ho hem d'empassar ho fem, i avall. És que a mi aquest tema ja se m'escapa de les mans, és una cosa que han de solucionar els de dalt, nosaltres prou feina tenim a competir i a entrenar.

La solució és complicada.

L'única solució que hi ha ja la sabem tots: si volem competir com un país hem de ser un país lliure. Els corredors poca cosa hi més podem fer. Jo miro de competir i fer-ho el millor possible, i treure l'estelada, però nosaltres no podem canviar res. S'està polititzant massa, i jo vull disfrutar de la victòria.

Seguiràs competint amb la selecció espanyola?

He corregut només aquests Sky Games amb Espanya, i ara tornaré a córrer amb la meva selecció, que és la catalana: a final de mes vaig a Itàlia, després a Suïssa i a final d'any a Malàisia. Tant de bo algun dia puguem competir amb Catalunya i que al podi ens posin Els segadors , però de moment és el que hi ha...

stats