VAGA DE FUTBOLISTES
Esports 18/08/2011

Oblideu-vos de futbol aquest cap de setmana

No hi va haver acord en l'última reunió entre la Lliga i els jugadors. Demà es tornaran a trobar, però encara que arribin a un pacte, ja seria massa tard perquè s'iniciés la competició aquest cap de setmana.

Martí Molina
3 min
Trobada sense acord Els representants de la Lliga  i dels futbolistes van reunir-se ahir sense èxit.

Barcelona.Aquest cap de setmana no hi haurà futbol. No hi ha hagut acord entre la Lliga i els futbolistes, i els jugadors han decidit mantenir la convocatòria de vaga per a les dues primeres jornades del campionat. De res no va servir l'última reunió que van mantenir ahir. Les dues parts no van arribar a cap acord per a la redacció del nou conveni col·lectiu. I quan només falten 48 hores per a l'inici teòric de la competició, és pràcticament segur que no començarà.

La Lliga de Futbol Professional (LFP) i l'Associació de Futbolistes (AFE) es van tornar a reunir per intentar acostar postures en la negociació del conveni col·lectiu i, així, poder desconvocar la vaga prevista per a les dues primeres jornades de Lliga, tant de Primera com de Segona. Tanmateix, això no va succeir. "No hem arribat a cap acord i a aquestes altures de la setmana és impossible que arribi", explicava José Luis Astiazarán, president de la LFP, que donava per fet que no hi haurà competició.

Els jugadors -que han convocat aquesta aturada- tenen dues reclamacions principals. D'una banda, garantir que els futbolistes cobrin la totalitat dels seus contractes. I de l'altra, que la llei de l'esport prevalgui sobre la llei concursal en el cas dels descensos, perquè els equips que es declarin insolvents es vegin obligats a perdre la categoria.

El president de la LFP assegura que "els futbolistes han tensat massa la corda" i considera que aquesta vaga és "injustificada". "Fa dos mesos que negociem i els mateixos jugadors van reconèixer que s'havia arribat a un 80% d'acord per firmar el nou conveni col·lectiu. Considero que per aquest 20% no era qüestió de convocar l'aturada", deia Astiazarán després de la reunió.

Per la seva banda, Luis Gil, gerent de l'AFE, culpava la Lliga de "no voler acostar postures" i comentava que el principal punt de fricció són "les garanties de cobrament dels jugadors, que estan reclamant els seus drets adquirits a través dels seus contractes".

A principis d'agost ja es va acordar un fons de garantia, però l'AFE considera que les quantitats són insuficients i reclama que s'augmentin. "No demanem més diners, només que puguem cobrar el que ens pertoca i que s'estableixin mesures perquè en el futur no s'hagin de fer més fons de garantia", deia Gil.

Sobre aquestes reclamacions, Manuel Llorente -president del València- va posicionar-se a favor dels clubs respecte a la llei de l'esport: "No és just que si un equip presenta un concurs de creditors mantingui la categoria", assegurava Llorente. I considerava: "No es poden garantir els pagaments als jugadors perquè els clubs tampoc no tenim garantits els ingressos".

La LFP i l'AFE es mantindran en contacte durant el dia d'avui i es reuniran físicament demà al matí. Encara que s'arribés a un principi d'acord, sembla impossible que es disputi la jornada de Primera, però no es descarta que encara hi hagi temps perquè es pugui començar la Divisió de Plata.

També perilla el Gamper

Segons el comunicat que va fer oficial l'Associació de Futbolistes, la convocatòria de vaga és "per als dos períodes compresos entre el divendres 19 d'agost i el dilluns 22, i el divendres 26 i el dilluns 29", i inclou que "es deixin de prestar serveis, inclosos els partits de futbol corresponents al Campionat Nacional de Lliga de Primera i Segona Divisió". Això inclou la disputa de partits i també els entrenaments. Per tant, no es podria disputar el Gamper (Barça-Nàpols) el dilluns 22. De totes maneres, des del club blaugrana són optimistes de cara que s'arribi a un acord els pròxims dies.

La convocatòria afectarà tots els equips excepte el Vila-real. En el cas del conjunt de la Plana, l'AFE els permetria entrenar per preparar el partit de tornada de la fase prèvia de la Champions contra l'Odense, que es disputarà dimarts. En canvi, qui no podrà entrenar és el Barça, que divendres vinent jugarà la Supercopa d'Europa contra el Porto -que també coincidiria en jornada de vaga, a l'espera d'una resolució final sobre el cas.

stats