Esports 28/07/2012

Phelps-Lochte, l'últim duel de dos nedadors totals

Martí Molina
3 min
MICHAEL PHELPS, L'ESTRELLA DE PEQUÍN, VOL REPETIR A LONDRES 
 La pugna entre els dos nord-americans Michael Phelps i Ryan Lochte serà el més atractiu de la natació olímpica. Un cop acabin els Jocs, Phelps es retirarà i deixarà de competir al màxim nivell.

Michael Phelps i Ryan Lochte són els principals atractius de les proves de natació que arrenquen avui a l'Aquatics Centre de Londres. Els dos nord-americans, que aquest vespre mateix ja competiran per l'or en la prova dels 400 estils, són els principals favorits per pujar al graó més alt del podi. Dos nedadors totals, capaços de competir i brillar en diferents modalitats, i que sumen 22 medalles olímpiques entre els Jocs d'Atenes (2004) i Pequín (2008).

Serà l'últim gran duel entre tots dos, ja que Phelps va anunciar que abandonaria la competició després d'aquesta cita olímpica. El tauró de Baltimore , de 27 anys, va meravellar el món en l'última Olimpíada, quan va aconseguir vuit medalles d'or en les vuit modalitats en què va participar. Una fita que superava l'anterior marca del seu compatriota Mark Spitz, que el 1972 va guanyar-ne set.

En aquesta ocasió Phelps només participarà en set modalitats diferents (100 i 200 papallona, 200 i 400 estils, els relleus de 4x100 lliures i estils i els 4x200 lliures). Tot i això, encara té un rècord pendent: superar les 18 medalles olímpiques de la gimnasta russa Larisa Latinina. "Res del que he fet ha sigut fàcil. Cada cursa serà un repte, un repte emocionant", deia Phelps.

Ryan Lochte (un novaiorquès que complirà 28 anys durant aquests Jocs Olímpics) és el principal oponent del de Baltimore. L'any passat ja va superar Phelps en la prova dels 400 estils durant el Mundial, on es va penjar cinc ors. A més, ha estat l'únic nedador capaç de superar un rècord del món en piscina llarga després de la prohibició dels banyadors fabricats amb materials derivats del plàstic.

Tanmateix, en aquesta cita olímpica Phelps i Lochte tan sols es veuran les cares en aquesta modalitat (avui) i en els 200 estils (el 2 d'agost). Lochte, que acumula tres ors olímpics en la seva carrera, participarà a més en els 200 lliures i 200 esquena i en el 4x200 estils.

Però per al nedador de Nova York, Phelps no és l'únic rival a batre: "No només competiré per superar el Michael, hi ha molts més nedadors al món de qui preocupar-me". Entre altes, fa referència al japonès Ryouske Irie, una gran amenaça en els 200 esquena, i a qui Lochte ja va definir com "el nedador d'esquena amb millor tècnica".

El repte de Belmonte

Entre la delegació catalana que participa a les proves de natació -i deixant de banda la sincronitzada- Mireia Belmonte és la principal esperança per pujar al podi, tot i que no ho tindrà gens fàcil. La badalonina participa en sis modalitats (200, 400 i 800 metres lliures, 200 i 400 estils i 200 papallona), però no està entre les quatre més ràpides d'aquest any. "És el perfil de nedadora total, i està entre les millors. Però encara li falta pujar un graó més per ser la dominadora -diu Fernando Ibáñez, director tècnic de la Federació Catalana de Natació-. És complicat que aconsegueixi la medalla, però les diferències són mínimes. Tot i això, el seu objectiu principal ha de ser lluitar per arribar al màxim de finals possibles".

Un altre dels noms propis és Aschwin Wildeboer, que va ser setè en la final dels 100 metres esquena a Pequín i que tornarà a competir en aquesta distància -també ho farà en els 200 esquena-. "Els americans han millorat molt i hi ha molts nedadors que optaran a la final. Serà difícil però no impossible", diu Ibáñez.

Érika Villaécija també té alguna opció, encara que reduïda, en la prova dels 800 metres lliures. La barcelonina no competirà només a l'Aquatics Centre, sinó també en la prova dels 10 quilòmetres en aigües obertes.

D'altra banda, destaca el debut en uns Jocs de Marina García (100 i 200 braça), Judit Ignacio (100, 200 papallona i 4x100 estils) i Clàudia Dasca (400 estils). "Encara són molt joves, i fa poc que han debutat internacionalment. Possiblement en aquests Jocs encara no podran donar la sorpresa i estar al davant".

stats