Esports 05/08/2012

Phelps tanca una era d'or a l'Aquatics Centre de Londres

Natalia Arroyo
2 min
Michael Phelps va pujar al graó més alt del podi per 18a vegada en la seva carrera olímpica.

Si no s'ho repensa, els 100 metres papallona que ahir va nedar Michael Phelps en el relleu 4x100 estils dels Estats Units a l'Aquatics Centre de Londres seran els últims que nedi l'estrella de Baltimore, que abans dels Jocs ja va anunciar que es retiraria després de la cita olímpica. Phelps va voler (i va poder) posar punt final a la seva carrera esportiva amb una medalla d'or, la 18a del seu gloriós palmarès, després que l'equip format per Grevers, Hansen i Adrian s'endugués l'última prova de la competició de natació amb un temps de 3:39.35. La plata va ser per al Japó i el bronze per a Austràlia.

Phelps podrà dir que ningú el va superar en el seu últim relleu i que, a més, va remuntar una posició per deixar els Estats Units en primer lloc en l'últim estil, que va sentenciar Nathan Adrian. Amb la d'ahir, el nord-americà sumarà 22 medalles, quatre més que la gimnasta soviètica Larissa Latinina, que n'havia acumulat 18 entre els anys 1956 i 1964. El més impressionant és que Phelps doblarà la xifra de medalles d'or de l'atleta de l'URSS, que en va aconseguir nou i que és qui més n'ha sumat en la història dels Jocs, juntament amb l'atleta finlandès Paavo Nurmi, que va competir entre el 1920 i el 1928.

El Tauró de Baltimore va arribar a Londres amb el repte d'acumular més metalls i batre aquests rècords. El primer dia va fer saltar totes les alarmes, després de quedar fora del podi en els 400 estils, al darrere de Lochte, Pereira i Hagino. Una setmana després, però, i amb quatre ors i dues plates penjades al coll, Phelps confirmava que serà el principal protagonista de l'aigua de Londres 2012.

Sun i Ranomi manen en el lliure

L'altre gran protagonista en la jornada de tancament de la natació va ser el xinès Yang Sun, que va rebaixar en tres segons el rècord del món dels 1.500 lliure per deixar-lo en 14:31.02. El nou campió olímpic, de 20 anys, va estar a punt de ser desqualificat per un error en l'anunci de la sortida dels àrbitres però va poder nedar i va dominar la prova des del començament. Sun marxarà de Londres amb quatre medalles: dos ors, una plata i un bronze, i sent el gran referent de la llarga distància en l'estil lliure. Va ser el més ràpid als 400, segon als 200 i tercer amb l'equip xinès als relleus 4x200.

Abans, l'holandesa Ranomi Kromowidjojo es va imposar en la prova de velocitat femenina, als 50 lliure, al davant de la bielorussa Herasimenia i la també holandesa Veldhuis, i va establir un nou rècord olímpic, amb un temps de 24:05. Kromowidjojo també va dominar la prova dels 100 lliure i va ajudar el seu país a fer el bronze en el 4x100, i marxarà de l'Aquatics Centre havent-se penjat tres medalles (dos ors i una plata).

L'adolescent Missy Franklin, l'altre gran nom dels Jocs, també va gaudir d'una última jornada màgica a l'Aquatics Centre, amb la seva cinquena medalla, la quarta d'or, després de vèncer en els relleus 4x100 estils, en què els Estats Units va batre el rècord del món (3:52.05).

stats