EL MILLOR JUGADOR DEL MÓN
Esports 06/12/2011

La Pilota d'Or brinda un nou duel entre Messi i Cristiano

àlex Gozalbo
3 min
ESTIMAT A CAN BARÇA 
 Leo Messi, favorit per guanyar la FIFA Pilota d'Or, aixeca  els braços per saludar el  públic del Camp Nou.

BARCELONALa tragèdia del ciclista Raymond Poulidor és que, tot i tenir 189 victòries al seu palmarès, va passar a la història com l'etern segon, ja que es va queda vuit vegades a les portes de guanyar el Tour de França. Néixer dos anys després que Jacques Anquetil va ser la seva creu. Gairebé 40 anys després, Cristiano Ronaldo va camí de seguir el mateix destí que Poulidor, a l'ombra d'un Leo Messi que li roba la majoria dels títols, ja siguin col·lectius o individuals.

La Federació Internacional de Futbol (FIFA) va anunciar ahir que els dos futbolistes, que dissabte es veuran les cares al Bernabéu, tornaran a lluitar per una distinció individual, ja que -juntament amb Xavi- són finalistes per a la FIFA Pilota d'Or. El guardó, que es decideix amb els vots de seleccionadors, capitans de seleccions i corresponsals de la revista France football, s'atorgarà el 9 de gener en el marc d'una gala que Ruud Gullit presentarà a Zuric.

Messi ha guanyat les dues últimes edicions del premi i també es va endur l'última edició del FIFA World Player, una distinció que ara s'ha fusionat amb la Pilota d'Or.

De l'optimisme al no-res

L'arribada de Cristiano Ronaldo al Reial Madrid l'any 2009 va servir per encetar una etapa d'optimisme al club blanc, que va aconseguir que més de 75.000 espectadors anessin al Santiago Bernabéu per veure com Florentino Pérez li donava la benvinguda, tot recordant-li que havia pogut fer realitat un dels seus grans somnis. "Sí, sí, sí, Cristiano ja és aquí", cridaven embogits els aficionats, segurs d'haver trobat l'anti-Messi perfecte.

Dos anys i mig després, l'arribada de Cristiano Ronaldo al Reial Madrid no s'ha traduït en títols. L'equip, entrenat primer per Manuel Pellegrini i després per José Mourinho, tan sols ha afegit una Copa del Rei a les seves vitrines. El jugador portuguès, que l'any 2008 es va endur la Pilota d'Or i el FIFA World Player amb el Manchester United, ha fet un pas enrere en la seva projecció internacional. Brilla, però no enlluerna.

Els arguments de Messi per aconseguir la Pilota d'Or per tercer any consecutiu són contundents, ja que el davanter ha estat el líder d'un Barça campió tant de la Lliga com de la Lliga de Campions, competició de la qual va ser màxim golejador. A més, l'argentí va ser finalista de la Copa Amèrica.

Si es confirmen els pronòstics, Messi igualarà el palmarès de Johan Cruyff, Marco van Basten i Michel Platini, els tres únics futbolistes que han aconseguir acumular el guardó en tres edicions diferents. Tan sols el francès va sumar les distincions de manera consecutiva, una fita que el jugador del Barça està en disposició d'aconseguir als 24 anys.

La precocitat de Messi, un futbolista que ho fa tot i ho fa abans que tothom, espanta. El 10 del Barça aspira a la seva tercera Pilota d'Or a l'edat en què Cruyff i Van Basten van aconseguir el primer guardó. Pot aconseguir-ho quatre anys més jove que Platini quan es va estrenar en el palmarès.

En l'aspecte golejador, Messi és superat per Cristiano Ronaldo, màxim anotador europeu de la temporada passada. El seu gran punt feble és que, malgrat els 46 gols, tres més que l'argentí, només va guanyar la Copa del Rei amb el Reial Madrid, equip que va quedar per darrere del Barça tant a la Lliga com a la Lliga de Campions. Aquest és el gran malson del portuguès, a qui l'ego no deixa dormir pensant que pot passar a la història com l'etern segon.

Leo Messi oposita, a més, al guardó Puskas, que premia el millor gol de l'any 2011. En aquest cas, els rivals que hauran de competir contra la filigrana que Messi es va inventar per evitar la sortida d'Almunia en el partit de vuitens de final de la Lliga de Campions contra l'Arsenal són Neymar i Ronney.

En categoria femenina, les tres jugadores que opten a la Pilota d'Or són Homare Sawa, campiona del món amb el Japó; Abby Wambach, finalista amb els Estats Units, i Marta Vieira, guanyadora de les últimes cinc edicions.

Pep i Mou, l'altra lluita

En la categoria de millor entrenador de l'any la lluita també sembla reduir-se a un duel entre el Barça i el Reial Madrid. D'una banda, Pep Guardiola. De l'altra, José Mourinho. El tercer tècnic finalista, Alex Ferguson (Manchester United), serà un convidat més d'una gala que la FIFA estudia allunyar de Zuric en pròximes edicions.

"Volem portar la Pilota d'Or fora de Zuric. Potser a París, Barcelona, Madrid, Londres o una altra ciutat. Encara no se sap, però en tot cas serà a Europa", va assenyalar el secretari general de la FIFA, Jérome Valcke, que va fer l'anunci dels finalistes des de la seu de la revista France football. El premi va ser creat l'any 1956 per aquesta publicació, amb seu a París.

stats