Esports 06/08/2012

Pistorius es queda sense final dels 400 metres

àlex Gozalbo
2 min
Oscar Pistorius, al centre de la imatge, durant la semifinal disputada ahir a Londres.

Tot i que la seva participació en els Jocs Olímpics ha fet que apareguin algunes veus crítiques sobre l'avantatge que té córrer amb dues pròtesis en lloc de cames, Oscar Pistorius no va aconseguir ahir classificar-se per a la final de 400 metres. El sud-africà va acabar la seva semifinal, la segona del dia, en vuitè lloc amb un temps de 46.54, un registre pitjor del que va aconseguir dissabte.

L'eliminació de l'atleta conegut com a Blade Runner , que dijous participarà en el relleu de 4x400, no amaga la transcendència de la seva participació en uns Jocs Olímpics. De fet, Kirani James, el guanyador de la semifinal en què va participar Oscar Pistorius, va anar a demanar-li el dorsal tan bon punt va acabar la cursa dels 400 metres.

"No ha pogut ser, però encara em queda la participació en la cursa de relleus i els Jocs Paralímpics", va dir Oscar Pistorius, conscient que la seva plenitud com a esportista arribarà als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, quan tindrà 29 anys. "Em sap greu per la gent que tenia moltes esperances dipositades en mi", va afegir el sud-africà, que per culpa de les pròtesis sempre perd temps en la sortida i en els primers metres.

Tot i que la Federació Internacional d'Atletisme (IAFF) accepta la participació d'Oscar Pistorius, els especialistes encara no es posen d'acord sobre el beneficis i els inconvenients de córrer sobre Cheetah, el nom comercial que reben les dues pròtesis que utilitza per desplaçar-se. Cada peça pesa dos quilos i el joc complet es pot comprar per uns 28.000 euros. Els crítics argumenten que gràcies a aquestes prolongacions de carboni el seu pes baixa, guanya en elasticitat i la seva velocitat augmenta. Els més contraris a la seva participació amb atletes no discapacitats parlen d'una millora de fins a 10 segons en 400 metres.

No tot són, però, avantatges, ja que córrer amb pròtesis dificulta la sortida des dels tacs i augmenta la dificultat per traçar corbes tancades, motiu pel qual a Oscar Pistorius li convé ocupar els carrils superiors.

"Hi ha gent que diu que tinc un avantatge competitiu, però es basen en indicadors incorrectes per als corredors de velocitat; ara estan estudiant si cal algun tipus de restricció o quin risc tinc de fer caure els altres participants", explica Oscar Pistorius.

stats