Esports 03/03/2012

Abelardo Fernández: "Pocs futbolistes poden dir que han estat 8 anys al Barça sense ser catalans"

A.s.
2 min
"Pocs futbolistes poden dir que han estat 8 anys al Barça sense ser catalans"

Va ser un dels jugadors que més s'ha estimat el culer, i avui quan salti a la gespa el Camp Nou l'hi demostrarà. El Pitu Abelardo (Gijón, 1970) va ser el central del Barça durant 8 anys (1994-2002), i avui torna com a segon tècnic de l'Sporting.

Recordes l'últim cop que vas tornar al Camp Nou?

Doncs l'any següent de marxar, el 2003, amb l'Alabés. I després ja només hi he tornat com a aficionat, per veure futbol moltes vegades, l'últim cop el dia del BATE Borissov.

Què et quedes d'aquells 8 anys?

Van ser 8 anys meravellosos en un ambient molt bo i sentint-me molt estimat per la gent. A més, em vaig casar amb la meva dona a Barcelona, tot i que és asturiana, i les meves filles són catalanes perquè van néixer a Barcelona. Normalment vinc a Barcelona dos o tres cops a l'any perquè hi tinc amics íntims. Després d'asturià em sento català.

Com a professional vas viure en una muntanya russa: el postcruyffisme, la primera etapa de Van Gaal i després la depressió de l'inici de segle.

Estar al Barça sempre és bo, encara que és cert que és millor quan guanyes títols, esclar. Però he tingut la sort d'estar-hi vuit anys, que molt pocs futbolistes ho poden dir sense ser catalans i no venint de La Masia.

Encara que vinguis com a segon entrenador de Clemente, segur que el culer se'n recordarà de tu.

Estaré una mica a l'ombra, però estic encantat de tornar-hi, tot i que només penso que hi vaig amb l'Sporting, que som penúltims amb 21 punts. Avui vull que guanyi l'Sporting, perquè hi treballo i perquè sóc sportinguista.

I com a sportinguista, va ser molt dura per a l'afició la destitució de Manolo Preciado, no?

Sí, perquè era una persona que hi va estar sis anys, que va tornar l'Sporting a Primera i que era molt estimada a Gijón, però les circumstàncies van manar i la directiva va decidir prescindir d'ell i contractar el Javi. Per a l'afició va ser un cop dur, però hem de remar junts per ajudar l'Sporting a salvar-se.

Tu estaves a l'Sporting B quan et van fer fora el 2010. Quan ara et truca l'Sporting un altre cop t'ho penses? O a l'Sporting mai se li diu que no?

No, mai se li diu que no. A més, la meva destitució no va ser per raons només esportives, tot i que estàvem en descens, va ser per un problema amb el director esportiu. Ara la situació ha canviat i no m'ho vaig pensar, igual que si em truqués el Barça.

A Clemente ja el coneixies bé de la teva etapa a la selecció.

Sí, i segueix sent el mateix Clemente que em va entrenar fa 18 anys a la selecció, amb la seva manera de ser i de motivar els jugadors. És una persona molt pròxima i que en aquestes situacions, com la de l'Sporting, no diré que és el millor entrenador però sí dels millors.

stats