Esports 25/12/2010

Polivalència holandesa per al Barça

Afellay és versatilitat en estat pur. Tot i que és dretà, també fa centrades mil·limètriques amb la cama esquerra. Pot jugar en qualsevol posició del centre del camp: de pivot, a qualsevol de les bandes o com a fals 9 . L'únic però -si es pot dir així- és que encara no ha explotat la seva faceta golejadora.

Adrià Soldevila
3 min
PSV, NAC

BarcelonaIbrahim Afellay va debutar amb 18 anys amb el primer equip del PSV el dia 4 de febrer del 2004, en un partit de Copa contra el NAC. A partir de la temporada 2004-05 ja era un dels jugadors claus en la conquesta de tres Lligues consecutives i, posteriorment, es va convertir en el capità del seu equip amb tan sols 23 anys. Ara, amb 24, fa el salt al millor equip del món, on els aficionats podran gaudir del seu joc i del seu gran maneig de la pilota, una característica imprescindible per jugar al Barça de Guardiola.

1. Polivalència estil Iniesta

La principal característica d'Ibrahim Afellay és que pot jugar en diverses posicions. Com que és un jugador molt ràpid i amb regat, pot jugar a qualsevol de les dues bandes, ocupar la posició d'extrem pur i arribar a la línia de fons per fer centrades precises. També pot jugar a la posició habitual de Xavi Hernández, ja que domina la pilota amb precisió i té una gran visió de joc d'equip. Aquesta és la posició habitual en la qual s'ha desenvolupat en els últims anys al PSV Eindhoven, encara que l'ha anat combinant esporàdicament amb la d'extrem.

2. Gran visió de joc

Afellay no és Xavi. Té 24 anys i encara no ha debutat amb el FC Barcelona, però el que sí que sabem és que té una gran virtut, similar a la de Xavi Hernández (guardant les distàncies amb el millor migcampista del món). El nou fitxatge del Barça sap aguantar la pilota davant la pressió de contraris, tocar-la enrere i a les bandes i esperar el moment precís per efectuar una assistència de gol mil·limètrica. Afellay, però, encara ha d'aprendre molt del mestre Xavi.

3. Amb les dues cames

Co m el gran Pedro, Ibrahim Afellay maneja les dues cames com si fossin una de sola. La seva cama bona, teòricament, és la dreta, però quan juga per la banda esquerra o necessita utilitzar la seva cama dolenta , ho fa amb la mateixa precisió que si fos la dreta. Com Pedro, el nou jugador del Barça centra a l'àrea des de les dues bandes i fa servir la cama que més escau per a cada posició, sense pensar si és la bona o si ha de retallar enrere per centrar amb l'altra cama.

4. Virtut en el regat

Afellay és un jugador que també destaca per la seva habilitat en el regat. Es desfà dels contraris amb molta facilitat i deixa anar tocs de classe indiscutible quan és necessari deixar enrere un rival. No ens pensem ara que Ibrahim és com Messi; com el jugador argentí no hi ha ningú al món, però l'holandès no es queda gaire enrere de l'astre blaugrana a l'hora de driblar sèries de jugadors que li surtin al pas.

5. No acaba de ser golejador

L'única pega d'aquest excel·lent futbolista és que encara no ha explotat la seva capacitat golejadora. En les 8 temporades que ha disputat amb el PSV ha anotat 35 gols, una xifra que no l'ha convertit en un dels golejadors principals del seu equip. Però això no serà problema per a Afellay quan jugui amb el Barça. Ni Xavi ni Iniesta són golejadors habituals. La feina dels migcampistes culers és donar assistències a la gran tripleta atacant: Pedro, Messi i Villa. Això no vol dir que el jugador holandès d'origen marroquí no sàpiga xutar a porteria o definir davant del porter. Ibrahim Afellay no és un davanter centre, té rols més importants que els de marcar gols.

stats