Esports 27/06/2012

Portugal i Espanya es juguen la final

Jordi Mestre
3 min
Andrés Iniesta i Laurent Koscielny durant el partit de quarts de final.

Més de cinquanta mil persones ompliran les grades del novíssim Donbass Arena de Donetsk aquest vespre per presenciar la primera semifinal de l'Eurocopa 2012. L'estadi del Xakhtar acollirà l'enfrontament entre Espanya i Portugal (20.45 h, Telecinco), que decidirà el primer finalista del torneig.

No és ni de bon tros el primer cop que els camins d'aquestes seleccions es creuen. El primer enfrontament competitiu entre els espanyols i els portuguesos es remunta a l'any 1934, quan els dos combinats pugnaven per entrar al Mundial d'Itàlia: en aquella ocasió, l'equip espanyol es va imposar per 9-0 a Madrid. L'oviedista Isidro Lángara va marcar cinc gols; Martí Ventolrà, un jugador del planter de l'Espanyol que després passaria pel Barça, també va sumar una diana. Els enfrontaments posteriors, però, han sigut molt més igualats, especialment els més recents: Espanya va quedar fora de l'Eurocopa 2004 després de caure davant Portugal (1-0) a la fase de grups, però va aconseguir la revenja en eliminar els lusitans (1-0) als vuitens de final del Mundial 2010. El barcelonista David Villa, avui absent per lesió, va ser el botxí dels portuguesos en aquella ocasió. Fora de les competicions oficials, l'últim amistós que va enfrontar els dos equips va acabar amb una dolorosa derrota espanyola (4-0) a l'Estádio da Luz de Lisboa.

'Platinato' a la portuguesa

L'entorn de la selecció de Portugal ha criticat durament l'elecció de l'àrbitre que ha fet la UEFA per al partit contra Espanya. Fonts de la Federació lusitana han criticat la falta d'experiència de l'escollit, el turc Cüneyt Çakir. Alguns periodistes fins i tot han insinuat que la tria es deu a la voluntat de Michel Platini, el màxim mandatari de la UEFA, de veure un enfrontament entre Alemanya i Espanya a la final de l'Eurocopa. El seleccionador Paulo Bento s'ha mantingut al marge de la polèmica: al tècnic segurament li preocupa més la baixa per lesió del davanter titular, Hélder Postiga. L'atacant del Besiktas Hugo Almeida és qui està més ben col·locat per substituir Hélder en l'onze inicial contra Espanya. El més probable és que Portugal mostri una actitud conservadora en el duel contra l'equip de Del Bosque; robar la pilota quan el rival estigui desordenat i contraatacar mitjançant la velocitat dels extrems serà la prioritat de l'equip de les quinas . L'actuació de Cristiano Ronaldo tornarà a ser decisiva per a les aspiracions portugueses.

Seguir guanyant

"Comparar-me amb Messi no té sentit", deia Cesc Fàbregas fa uns dies. El migcampista d'Arenys ha sigut, fins ara, l'escollit per Vicente del Bosque per sortir d'inici en els partits més complicats de l'Eurocopa: davant d'Itàlia i de França, el futbolista català ha jugat de fals 9 , alternant la seva posició entre el centre del camp i la davantera d'una manera similar a la de Leo Messi al Barça. Tot i que Cesc fuig de les comparacions, el seu rol ha sigut central en els plantejaments de Del Bosque. La falta de profunditat que se n'ha derivat ha sigut un dels grans eixos de les crítiques al seleccionador: el tècnic salmantí, però, no dubta de la seva decisió. Contra els portuguesos, Del Bosque seguirà alineant Cesc per intentar arrossegar els centrals fora de la seva posició i crear espais per l'aparició de jugadors de segona línia. El barcelonista Pedro podria ser un dels beneficiats, si finalment es confirma la seva titularitat per davant de David Silva, com s'apunta en alguns mitjans. Tot i els canvis puntuals que faci el seleccionador, el migcampista Xabi Alonso es va mostrar segur de les possibilitats del combinat espanyol i va assegurar que no hi hauria cap mesura especial contra Cristiano Ronaldo. El basc també va assegurar que durant el partit el pensament dels internacionals estaria amb Miki Roqué, el jove defensa català que va morir diumenge degut a un càncer ossi. Cesc va afirmar que les desaparicions de Roqué i de Manolo Preciado representaven una gran motivació per a tots ells.

stats