CICLISME
Esports 03/09/2012

El Purito manté 22 segons amb Contador després d'un nou duel

Albert Rabadan
2 min

La primera etapa asturiana de la Vuelta a Espanya, la quinzena d'aquesta edició, va servir per escampar encara més dubtes sobre les possibilitats d'Alberto Contador de retallar els 22 segons que li treu d'avantatge el líder de la cursa, el català Joaquim Rodríguez. Les diferències es van mantenir ahir inalterables, però la contundent resposta del Purito a tots els intents del madrileny van marcar els últims quilòmetres de cursa entre els favorits.

El triomf en aquesta segona gran etapa de muntanya de la Vuelta, acabada als llacs de Covadonga, es va disputar entre un nombrós grup d'escapats. Ni l'equip del líder, Katiuixa, ni el de Contador, Saxo Bank-Tinkoff, van voler desgastar-se per atrapar-los, amb vista al terrible Cuitu Negru -l'arribada de l'etapa d'avui- i a la Bola del Mundo, que decidirà la cursa dissabte. Això va provocar que Rodríguez no pogués aprofitar-se de les bonificacions que es reparteixen a la meta (12, 8 i 4 segons) per ampliar una mica més el seu liderat.

L'andalús Antonio Piedra (Caja Rural) va tenir l'oportunitat de donar la primera satisfacció als equips modestos espanyols, que fins ara s'havien conformat amb la presència a les escapades, especialment de l'equip Andalucía. Piedra va fer una destacable escalada, regulant en solitari bona part del port mentre el seu company David de la Fuente controlava els perseguidors.

Froome, el gran damnificat

Entre els favorits, el gran i únic damnificat va ser el segon a l'edició anterior, Chris Froome. Contador, Valverde i el líder van arribar junts a meta, mentre que el britànic, que va començar al dia en el tercer lloc provisional, va entrar a 35 segons, després de donar males sensacions des de les primeres rampes.

En canvi, entre els tres primers classificats provisionals a la general, va tornar a haver-hi els moviments habituals. El primer va ser Alejandro Valverde, que va voler aprofitar les dificultats de Froome per provar d'assegurar-se el tercer lloc del podi. Al murcià el van seguir ràpidament els protagonistes de l'enèsim duel d'escaladors.

Fins a cinc atacs va llançar Alberto Contador al Purito Rodríguez, fred i calculador com mai, que tan sols va patir per seguir-lo el segon, que va tenir més continuïtat. "He pensat que no podia més però, coneixent el port, sabia que abans del descans no el podia deixar escapar", va explicar a TVE. Entre tots dos encara hi ha una distància -22 segons- prou petita per reduir-se amb un bon atac, però falta saber, en les dues arribades en altura restants, si Contador no té les cames per fer-lo o és que el català està veritablement un punt per sobre.

stats