FUTBOL CATALÀ
Esports 10/10/2011

Rendits als peus de Xavi

T. Padilla / M. Molina
3 min

El 22 d'octubre Xavi Hernández pot batre un altre rècord: igualar Migueli com a jugador del Barça amb més partits jugats a Primera Divisió, 391. Des que va debutar amb el primer equip del Barça aquell 18 d'agost del 1998 a Palma de Mallorca, Xavi ha construït -superant mals moments, crítiques i alguna lesió- una carrera exemplar que l'ha dut a ser el jugador blaugrana amb més partits oficials i títols guanyats.

Amb 31 anys, Xavi té corda per estona. "No em canso de guanyar", admetia no fa gaire el migcampista de Terrassa, que encara pot arribar a superar Raúl González com a jugador de camp amb més partits a Primera (550). Més lluny queda l'actual secretari tècnic blaugrana, Andoni Zubizarreta, l'home amb més partits a Primera (622). Finalista la temporada passada de la Pilota d'Or, i amb les medalles de campió del món i d'Europa tant amb clubs com amb seleccions, Xavi s'ha convertit en un nom canònic del futbol català. Jugant actualment a un gran nivell de joc, l'home definit com a "millor migcampista de la història del Barça" per Josep Guardiola ja ha superat el palmarès dels grans noms d'aquest esport a Catalunya

Des d'aquells primers partits de futbol documentats a Catalunya (el 1892 hi ha notícies de partits jugats a Can Tunis, a Barcelona), l'esport rei no ha deixat de donar grans futbolistes, però les últimes generacions s'han encaparrat a apujar el llistó establert per aquells herois en blanc i negre. El nom de Xavi, doncs, ha estat el més votat pels lectors de l'ARA a l'hora de jugar a imaginar-se un onze inicial format per jugadors catalans de tots els temps. Xavi, de fet, és qui més títols ha guanyat, de manera que la seva presència al mig del camp és ben normal.

Jugar a fer un onze inicial

Tot plegat no deixa de ser un joc en què cal superar les dificultats de barrejar futbolistes de diferents èpoques i haver de sacrificar jugadors en funció de la seva posició. Per exemple, Catalunya ha donat grans porters, com Ricardo Zamora -l'aposta de l'ARA pel pes que va tenir en el futbol mundial-, Ramallets, Sadurní i Víctor Valdés. L'aposta de la secció d'Esports del diari seria un 4-3-3, amb Piqué i Puyol de centrals, acompanyats de Segarra, bandera del Barça de les 5 copes, i Olivella, campió de l'Eurocopa del 1964, al costat. Al mig del camp, Basora i Manchón, genis cantats per Serrat, donant velocitat al costat de Xavi i Guardiola. I en atac, Samitier creant i Tamudo marcant.

El davanter del Rayo Vallecano s'ha convertit en el català que més gols ha marcat a Primera Divisió, i els lectors li han fet justícia amb gairebé 80 vots. Ara, cal recordar que el gran golejador de la història del futbol català és Paulino Alcántara, nascut a les Filipines però criat a Barcelona des de ben menut. El trenca xarxes però, va retirar-se el 1927, just abans de la primera edició de la Lliga. Per tant, quedaria fora d'un onze que doni molt de pes a les competicions que han acabat fent saltar de la cadira els socis dels diferents clubs catalans. Però el seu record és inesborrable, com ho demostren els 35 vots que ha rebut d'uns lectors que majoritàriament han apostat per jugadors als quals han vist en directe (Cesc, Valdés, Busquets o Sergi Barjuan) i del Barça, el club amb més títols de la història del futbol català.

Xavi, per majoria absoluta

Dels més de 200 vots dels lectors que han participat en aquest joc, un 87% han donat el vot a Xavi com a millor jugador català de tots els temps. Homes com Samitier, Zamora, Puyol, Guardiola, Tamudo i Basora també han rebut vots, però molt lluny dels del jugador nascut a Terrassa.

A l'hora de confeccionar un onze inicial, en canvi, no hi ha hagut tanta unanimitat. Els 11 jugadors més votats pels lectors conformen un equip titular en què tots hi tenen lloc menys Ramallets -desè jugador més votat, amb 83 vots-, que ha estat superat per Víctor Valdés com a porter.

Així doncs, el dotzè jugador de camp més votat pels lectors, Raúl Tamudo, entraria a l'equip per formar un 3-4-3 en què lògicament no cal filar gaire prim sobre la posició que ocuparien els jugadors, perquè alguns, com Samitier i Basora, en van ocupar diverses al llarg de la seva carrera professional. Tots aquests futbolistes han rebut més de 100 vots, amb Xavi Hernández (192), Josep Guardiola (190) i Carles Puyol (183) com els més estimats. De la resta d'aquest equip titular, Victor Valdés ha rebut 101 vots, Cesc Fàbregas 97, Carles Rexach 91, Gerard Piqué 90, Estanislau Basora 85, Sergi Barjuan 84, Josep Samitier 81 i Raúl Tamudo 78.

stats