EL FUTUR BLAUGRANA
Esports 03/01/2012

Renovar Guardiola i Abidal, els deures pendents del Barça

Toni Padilla / Nuria García
3 min
POCS INTERROGANTS. Abidal és l'únic jugador del primer equip que acaba contracte i Keita sona com a reforç del Milan.

Amb la renovació de José Manuel Pinto, que es va anunciar ahir, ja només queda un jugador del primer equip del Barça que acaba contracte aquest estiu: Éric Abidal. El porter andalús va allargar un any la seva relació amb el club -fins al 2013- en una negociació ben senzilla. Tot el contrari del cas del lateral francès, que ara mateix no té gens clar si seguirà vestint els colors blaugranes la temporada que ve. Lligar la continuïtat de l'exjugador del Lió i del tècnic que ho demana, Guardiola, són les dues grans carpetes per tancar ara mateix a la secretaria tècnica blaugrana.

Curiosament, a Zubizarreta i Sandro Rosell ara mateix els preocupa més el cas del francès que no pas Guardiola. El tècnic de Santpedor ha viscut un final d'any molt tranquil des del triomf al Santiago Bernabéu i ha vist com tot el que ell i el cos tècnic demanen s'aconsegueix, tant si és la renovació dels jugadors com les condicions de treball. Els resultats els acompanyen i Guardiola sembla decidit a renovar en les pròximes setmanes per una temporada més. L'entrenador ja fa temps que dóna voltes al futur del primer equip, ja que sap que ara entrem en el període clau de les negociacions. Conscient que el dia que ell ho vulgui tindrà el contracte preparat sobre la taula, Guardiola ha parlat més dels casos concrets de jugadors que no pas del seu.

A partir d'aquesta setmana tots els jugadors que finalitzen contracte al mes de juny ja tenen permís per negociar amb altres clubs, segons la normativa de la FIFA i la UEFA, motiu pel qual el cas d'Abidal preocupa, ja que les posicions encara no estan definides del tot i el PSG sondeja l'entorn del lateral internacional francès per endur-se'l al seu projecte milionari. Guardiola vol que Abidal, en un gran estat de forma i molt estimat al vestuari, es quedi. I Abidal es vol quedar. El problema és gairebé exclusivament econòmic, tot i que Abidal preferiria renovar dos anys i el club li ha ofert renovar un any amb un opció a un segon.

Abidal ja havia comunicat al juliol al club a través del seu representant, David Venditelli, que vol seguir al Barça, però també aspira a una millora econòmica. El Barça li havia ofert renovar fins al 2014 quan es va saber que patia un tumor però les dues parts van pactar no negociar fins que el jugador es recuperés de la malaltia. I llavors no hi va haver entesa per culpa precisament del sou.

A falta de sis mesos per a la fi del contracte, a més, ha sorgit un nou problema: el consell de ministres va anunciar un augment fiscal que estipula que el 2012 les rendes superiors a 300.000 euros passaran a pagar a Catalunya el 56%. Abidal ja volia més diners, ja que aquesta temporada li tocava pagar el 40% del sou brut, i ara resulta que s'augmenta fins al 56%. Durant els seus primers quatre anys de contracte Abidal havia tributat el 24% del seu sou brut. Ara, en canvi, la xifra augmenta i complica una mica més les negociacions.

Éric Abidal, doncs, queda com a únic jugador del primer equip que acaba contracte aviat, tot i que alguns jugadors, com per exemple Maxwell i Seydou Keita, podrien marxar aquest estiu. La secretaria tècnica, per tant, té altres carpetes obertes, com la dels jugadors amb fitxa del filial. A diferència del primer equip, fins a 12 jugadors dels que treballen amb Eusebio acaben contracte en els pròxims sis mesos. És a dir, només sis (Kiko Femenía, Espinosa, Rafinha, Deulofeu, Sergi Roberto i Rodri) tenen garantit el seu futur fins al 2014, com a mínim. El Barça té decidit lligar curt els jugadors que ja formen part de la rutina diària del primer equip, com l'extrem Isaac Cuenca, que hauria de ser el pròxim que renovés. Cuenca, a qui, segons s'ha dit, segueixen diversos clubs anglesos, ja ha mostrat la seva predisposició per renovar quan toqui i seguir el mateix camí de jugadors que han estat renovats últimament, com Montoya (2014), Bartra (2014), Dos Santos (2015), Sergi Roberto (2015) i Rafinha (2014).

Marc Muniesa, Riverola i el juvenil Grimaldo també haurien de renovar en les pròximes setmanes si no sorgeixen complicacions. Altres homes, en canvi, semblen destinats a no ampliar el seu contracte i acabar marxant. No tothom pot arribar al primer equip.

stats