L'ADÉU A UNA LLEGENDA
Esports 15/02/2011

Ronaldo confirma que deixa el futbol

Després de caure eliminat a la Copa Libertadores, Ronaldo Luis Nazário de Lima va fer oficial que es retirava del futbol en una roda de premsa multitudinària a la ciutat brasilera de Sao Paulo.

Martí Molina
2 min
Ronaldo, amb els ulls plorosos, en comunicar ahir que abandona la pràctica del futbol professional.

Barcelona."He perdut la batalla contra el meu cos". Així de contundent va ser Ronaldo quan explicava que es retirava del món del futbol. "El meu cap imaginava una jugada però el cos no em deixava fer-la", deia entre llàgrimes i amb la veu trencada. Als 34 anys, el ja exfutbolista posava punt final a una carrera esportiva en què tant va tocar el cel a nivell de títols com va viure l'amargor de les lesions i problemes de sobrepès -causat, segons va explicar, per hipertiroidisme, del qual no podia tractar-se perquè "les hormones necessàries estan prohibides".

La història del fenómeno comença al Cruzeiro brasiler, l'equip en què debuta com a professional el 1993. Un any després és convocat amb la selecció brasilera, que guanya el Mundial, tot i que Ronaldo no disputa cap minut al torneig.

Després de jugar dos anys al PSV holandès, Ronaldo meravellaria el món la temporada 96-97, quan va fitxar pel Barça. Marcaria 34 gols en 37 partits de Lliga i seria designat jugador de l'any per la FIFA -premi que guanyaria en tres ocasions: 1996, 1997 i 2002-. Entre els molts records que va deixar com a blaugrana, destaca l'històric gol al camp del Compostel·la, en què va arrencar des del mig del camp i va driblar tots els defenses que li sortien al pas.

Però al Barça tan sols hi estaria un any. L'estiu del 1997, el fenómeno fitxaria per l'Inter. I un any després començaria el seu calvari, amb una lesió greu al genoll en què recauria poc després de recuperar-se. "És el pitjor record que tinc, perquè vaig perdre gairebé tres anys de carrera i van ser lesions que em van deixar seqüeles", va assegurar en el seu comiat.

Però el brasiler tornaria als terrenys de joc, i renaixeria el 2002 guanyant el Mundial amb Brasil i aconseguint els dos gols de la final. Aquell mateix any, Florentino Pérez el va fitxar perquè formés part del seu Madrid galàctic. Però les lesions i la poca confiança en l'entrenador el van portar a abandonar el club el gener del 2007. El futbolista va tornar a Itàlia, en aquest cas al Milan. Però va tornar a lesionar-se al genoll. I gairebé dos anys després, va fitxar pel Corinthians, el seu últim club.

Les lesions continuaven perseguint Ronaldo, però volia complir un desig abans de deixar definitivament el futbol: guanyar la Copa Libertadores i jugar el Mundial de Clubs al mateix estadi en què el 2002 va renéixer com a futbolista guanyant el Mundial amb Brasil. Però el Corinthians va caure eliminat, i amb ell el somni d'una llegenda que ahir va penjar les botes.

stats