Esports 18/08/2016

Saúl Craviotto iguala Deferr com el segon millor olímpic espanyol

El lleidatà suma amb Cristian Toro la tercera medalla olímpica, la segona d’or

Roger Requena
3 min
Saúl Craviotto iguala Deferr com el segon millor olímpic espanyol

BarcelonaFa un any amb prou feines es coneixien personalment. Ahir, els piragüistes Saúl Craviotto i Cristian Toro van aconseguir plegats el cinquè or de la delegació espanyola en la categoria K-2 200 metres, imposant-se en el tram final a les parelles britànica i lituana. “És espectacular, és el màxim al qual es pot aspirar, estic en un núvol”, se sincerava el palista lleidatà un cop finalitzada la primera de les dues proves en què participa en els Jocs de Rio. L’altra és el K-1 200 metres, que es farà avui (14 h).

Als 31 anys va obtenir la seva tercera medalla olímpica, la segona d’or, un metall que ja havia aconseguit a Pequín. Un envejable palmarès que el situa, amb Deferr, com el segon millor olímpic espanyol de tots els temps, només darrere del ciclista mallorquí Joan Llaneras -dos ors i dues plates-. Dissabte, si arriba a la final del K-1, pot superar-lo, a ell i als altres quatre espanyols amb dos ors olímpics, Rafa Nadal, Gervasio Deferr, Theresa Zabell i Luis Doreste.

Un policia que passa desapercebut

Pels carrers de Reus i Gijón, les dues poblacions on ha exercit -i encara exerceix- de policia nacional, pocs reconeixen Craviotto quan vesteix d’uniforme. Allà és un policia anònim més, encara que els seus companys el veuen ben poc, ja que quan s’apropa alguna gran competició com aquesta s’agafa una temporada d’excedència per poder centrar-se en els entrenaments que fa a l’embassament de Trasona, a 20 quilòmetres de Gijón. D’allà és la seva dona, a qui va demanar matrimoni l’endemà de guanyar la plata als Jocs de Londres. Ara, el seu estímul era dedicar una medalla a la filla de la parella, de gairebé dos anys, la Valentina, que encara veu les piragües de lluny.

Al Saúl, en canvi, el seu pare, també piragüista, el va pujar per primer cop a una piragua amb set mesos. Amb quatre anys ja va començar a conduir una embarcació i amb quinze va marxar de Lleida per dedicar-se a aquest esport. A Reus va poder començar a compaginar la professió que li dóna per viure -els diners que ha ingressat amb beques de piragüisme li han servit per pagar un pis i el cotxe, però no en té prou per deixar de treballar-. Després de l’intens mig minut i les prop de 80 palades d’ahir, Craviotto haurà de buscar ara un nou espai al seu cos on tatuar-se la tercera fita olímpica, ja que Pequín 2008 i Londres 2012 ja llueixen als dos bíceps. “Al K-1 hi aniré sense pressió. Han despertat la bèstia, l’any passat vaig fallar i em vaig quedar fora de la final, però em va fer espavilar, que a vegades va bé”, reconeixia el lleidatà, que pocs segons després de celebrar l’or ja pensava en la segona prova que afrontarà.

D’un ‘reality’ a debutar amb or

Craviotto feia referència al mal Mundial que va fer a Milà el 2015. Una desfeta que, curiosament, el va apropar a Toro (24 anys), que tampoc en va sortir satisfet. Els van proposar anar junts, i la combinació, que va començar a tastar l’èxit al Preolímpic de Duisburg, va assaborir ahir un somni que han estat preparant junts l’últim any.

Veneçolà de naixement però de mare gallega, Cristian Toro va anar a viure a Viveiro als 9 anys. Allà va descobrir l’amor pel piragüisme. El 2008 va seguir Craviotto per la televisió, però l’estiu el 2012 ell també va sortir-hi, ja que va decidir participar en el reality show Mujeres y hombres y viceversa, una etapa de poc més de dos mesos que va tancar amb una relació fugaç. “Va ser una aventura, per diversió, però no ho podia compaginar amb el piragüisme. No em vull dedicar a això”, recordava fa uns mesos. Tot i la fama que li va atorgar aquella etapa, va deixar-la enrere per prioritzar la seva passió, i va arribar a rebutjar participar en altres realities i actuar en discoteques.

Tenia clar el seu objectiu: ser piragüista i policia com Craviotto, el seu gran referent. “Independentment del resultat, competir amb Craviotto ja és un somni. No sé quin abast pot tenir la medalla”, reconeixia, emocionat, després d’assolir l’or en el seu debut olímpic. El pròxim repte, treure’s les oposicions per entrar al cos de policia.

stats