La guantera
Esports 05/02/2011

Seat al sol

Josep Lluís Merlos
1 min
Més de vint mil panells solars cobreixen els sostres dels tallers i les esplanades de la fàbrica Seat a Martorell.

Quan estigui acabada la segona fase, la teulada de cèl·lules fotovoltaiques de la fàbrica de Martorell produirà un cabal d'energia elèctrica que estalviarà un volum del CO que llancem a l'atmosfera equivalent al 15% del que és capaç de purificar tot el Parc Natural del Montseny.

La primera fase de la teulada de cèl·lules fotovoltaiques que Seat ha instal·lat a la fàbrica de Martorell ja està en funcionament. Són més de vint mil panells solars que ocupen una superfície de 135.000 metres quadrats, i que estan situats al sostre dels tallers i les esplanades on es guarden els cotxes produïts, llestos per ser comercialitzats. Aquestes plaques protegeixen els vehicles emmagatzemats i fabriquen energia completament neta. El projecte, que ha significat una inversió de 17 milions d'euros, produeix 4 MW d'energia elèctrica, cosa que evita l'emissió de 2.800 tones de CO a l'aire que respirem. Això vol dir que, en un any, aquesta planta produirà més energia que la consumida per la il·luminació nadalenca dels carrers de Barcelona i Madrid, conjuntament.

A finals de l'any vinent ja hi haurà sis plantes fotovoltaiques a las fàbrica Seat, que ocuparan 320.000 metres quadrats, la superfície més gran amb aquesta tecnologia en una indústria de l'automoció europea. Això farà una producció de 10,6 MW, és a dir, el consum elèctric de 3.000 llars, i un estalvi de més de 6.800 tones de CO que emetríem si fessin servir una altra font d'energia.

stats