MUNDIAL DE MOTOCICLISME
Esports 01/07/2012

Stoner guanya a Assen i encén el Mundial

Nuria García
3 min
LA CREU I LA CARA 1. Jorge Lorenzo va ser envestit per Bautista.  2. A Moto2, alegria de Marc Márquez.  3. A Moto3, gran cursa de Maverick Viñales.

BARCELONAAssen va acabar d'encendre el Mundial de MotoGP. En una cursa en què a priori Jorge Lorenzo, amb la seva Yamaha, tenia més bon ritme que les Honda i podia agafar avantatge al capdavant de la general, el triomf va ser per a Casey Stoner, que va retallar en tan sols una cursa els 25 punts que el separaven de Lorenzo en el Mundial.

I és que a Assen, les opcions del balear se'n van anar en orris en el primer revolt. Álvaro Bautista, que sortia vuitè, va intentar fer la sortida de la seva vida i es va situar en el grup capdavanter. Quan va arribar al primer revolt i li va tocar frenar, la moto li va marxar del darrere i va caure. La mala sort va voler que arrossegués Jorge Lorenzo, que no va poder tornar a la pista després que la seva moto s'incendiés. Al mur, les pissarres dels pilots es van omplir amb la frase "Lorenzo out ", que els avisava que el mallorquí no sumaria cap punt.

Llavors, era Dani Pedrosa qui liderava la cursa. Era l'oportunitat perfecta del català d'aconseguir el seu primer triomf aquesta temporada i de retallar punts. Però a les acaballes de la cursa, Casey Stoner, que havia rodat tota l'estona darrere de Pedrosa, el va avançar amb relativa facilitat. El català, amb els pneumàtics més desgastats, no va poder aguantar el ritme de Stoner, que va enfilar tot sol el camí del triomf. "Em sap greu pel Jorge, ningú vol retallar punts a un rival d'aquesta manera, però com hem pogut veure, una cursa pot canviar-ho tot", deia Stoner. En aquell moment, però, l'acció es traslladava als despatxos. Lorenzo, emprenyat per la maniobra de Bautista, demanava que el sancionessin. I la direcció de la cursa va castigar el de Talavera de la Reina fent-lo sortir últim en la pròxima cursa, a Alemanya. "És una vergonya per a l'Álvaro, campió del món i amb 27 anys i que faci aquesta maniobra, tan vehement, em sembla molt malament", explicava Lorenzo, que tot i haver acceptat les disculpes de Bautista, emprenyat, afegia: "La sanció és injusta; a mi em van posar una cursa de sanció el 2005 i en el cas de l'Álvaro no és la primera vegada. L'any passat a València, per dir-ho així, va provocar una massacre en què cinc pilots van acabar per terra". Lorenzo, doncs, marxava d'Assen sense sumar cap punt i els 25 punts que havia aconseguit d'avantatge es quedaven en no res. Stoner els retallava en només una cursa i se situava colíder del Mundial en la setena cursa.

Márquez i Maverick, més líders

Per a qui va ser un dissabte rodó va ser per als líders de les dues categories petites. A Moto2, Marc Márquez es va veure beneficiat per les caigudes en la primera i segona volta dels seus dos màxims rivals en la lluita pel títol, Thomas Luthi i Pol Espargaró. Al suís el va fer caure Wilairot, mentre que el català va rodolar per terra quan liderava la cursa i, potser massa aviat i amb els pneumàtics encara freds, intentava obrir forat amb la resta de perseguidors.

Amb Luthi i Espargaró fora de combat, Márquez va fer una remuntada de les seves. Aegerter i Redding el van frenar i Iannone, que era el líder, es va escapar. Però el de Cervera no es va donar per vençut i, tot i que va perdre temps per superar-los, quan ho va aconseguir va iniciar l'atac. Els tres segons d'avantatge van quedar reduïts a mil·lèsimes a quatre voltes del final i, en l'última volta, Márquez feia un gran avançament per l'exterior per superar Iannone i creuar la línia de meta en la primera posició.

A Moto3, Maverick Viñales va aconseguir un triomf de prestigi en una cursa que no es va decidir fins a l'últim revolt de l'última volta. Viñales, Cortese, Kent i Salom van arribar-hi plegats, després d'estar-se barallant durant 22 voltes. El de Roses va ser el més llest de la classe i es va situar primer a la sortida del revolt. Per darrere, Cortese, Kent i Salom van creuar gairebé plegats la línia de meta. Un final tan ajustat que va fer falta utilitzar la photo finish per determinar el podi final.

stats