26/09/2015

Suárez rescata un Barça commocionat

4 min
Luis Suárez celebrant un dels seus gols contra el Las Palmas.

BarcelonaSense Leo Messi, inici i final de tot i lesionat al minut 5 de partit, el Barça va tornar als orígens per desfer-se del Las Palmas en un partit de mínims. El conjunt de Luis Enrique va resoldre el matx gràcies a una jugada poc habitual al Camp Nou, seguint els cànons més primaris del futbol: arribada profunda del lateral fins a la línia de fons i la centrada la guanya imperial en el salt el davanter centre. Sergi Roberto, reconvertit en carriler, es va transformar en el lateral incisiu i precís que enyorava l’estadi, i va col·locar la rosca al cor de l’àrea, on Suárez va demostrar el seu instint rematador retrocedint cinc o sis metres per guanyar la partida a Aythami i Alcaraz. El gol va rescatar un equip estabornit per la baixa de Messi, commocionat per l’absència del seu crac.

Els dos protagonistes del primer gol van fer un pas endavant ahir: Luis Suárez per galons, Sergi Roberto per confiança. El jugador de Reus ha perdut la timidesa que tenia quan jugava com a interior, i va estar agressiu en la conducció, amb eslàloms plens de força que van endur-se les millors ovacions de la tarda al Camp Nou. Luis Enrique ha trobat en Sergi Roberto un complement perfecte, segur en el joc associatiu, i sobretot precís en les centrades quan arriba a la línia de fons. Suárez, per la seva banda, va posar-se l’equip a l’esquena, obrint el marcador de cap i certificant el triomf amb un segon gol al segon temps. Sense Messi durant les pròximes set o vuit setmanes, ell i Neymar hauran d’agafar el timó d’un vaixell escàs de tripulació.

Mig del camp de múscul

Malgrat enfrontar-se contra un recent ascendit, Luis Enrique va plantejar el partit amb un mig del camp rocós, amb Mascherano, Busquets i Rakitic intentant posar ordre a un joc que durant moltes fases se saltava la línia medul·lar per anar directament de les botes de Piqué o Bartra cap als tres davanters. L’aposta del tècnic asturià, accentuada pel cop moral que va suposar la lesió de Messi, adolorit al genoll esquerre per una topada amb Castellano, va derivar en un equip pla, que en tot el primer temps només va xutar una vegada entre els tres pals que defensava el veterà Javi Varas.

Fins al descans, Munir, substitut de l’argentí, es va mostrar tímid i erràtic en les transicions, mentre que Neymar només apareixia en comptagotes, orfe de socis fiables, amb un Adriano perdut assistint-lo des de la banda i Busquets jugant d’interior. Neymar va buscar un company que parlés el mateix llenguatge i va trobar Suárez, tot i que en dues ocasions que van agafar l’esquena de la poblada defensa canària l’uruguaià no va retrobar el brasiler en la passada de la mort.

L’equip de Paco Herrera, ordenat a prop de Varas, va provar-ho en tres ocasions, totes a través de Jonathan Viera, finalitzador de dos contraatacs i l’home que va obligar Ter Stegen a refusar amb els punys després d’una distracció que va permetre servir una falta en curt i fer un tres contra un a Sergi Roberto.

Segueix la ratxa dels penals

Conscient de la perillositat del marcador, el Barça va sortir del vestidor amb voluntat de resoldre i evitar mals majors. Neymar va canviar de banda a banda, Munir va col·locar la pilota al punt de penal i, després que Busquets la deixés passar per entre les cames, Suárez va tenir una rematada còmoda per certificar l’avantatge.

L’uruguaià va repetir protagonisme al quart d’hora, en què un retall seu va acabar amb mans d’Alcaraz dins l’àrea. Neymar va errar des dels onze metres, amb un llançament fort que va sortir per sobre del travesser. Amb el partit més obert, el brasiler va intentar refer-se de l’error en el penal, però no va poder superar un atent Varas, que també va treure el gol a Mascherano en un xut llunyà de l’argentí, que va estar a punt de saber què significa, per fi, el gol amb la samarreta del Barça.

El mateix Mascherano -després d’un avís de David Simón, a qui li va venir vertigen quan va trobar-se sol davant Ter Stegen- va cometre un error que va permetre reduir distàncies al Las Palmas. L’argentí es va adormir i li van robar la pilota, i Viera va rematar fluix, però l’esfèric va impactar a les cames de Piqué i va enganyar el porter alemany. El Barça va haver de mirar el rellotge, tot i que de reüll la mirada anava cap a la banda per saber què tenia Messi.

El Camp Nou clama en el dia de reflexió

Des que va sortir el calendari de Lliga a principis d’estiu, el partit contra el Las Palmas, previ a la jornada de votació d’avui al Parlament de Catalunya, estava marcat amb vermell per veure com seria la reacció del públic del Camp Nou. Al minut 17:14 van tornar a ressonar amb força els crits d’”independència”, amb una major intensitat del que acostuma a passar cada jornada a casa, tot i que contra el Llevant ja es va intuir una major intensitat en les reivindicacions de la graderia. El mateix va succeir al segon temps.