Esports 01/08/2012

La Supercopa 2012 mor definitivament

La Federació Catalana ha anul·lat la final de la Supercopa de Catalunya del 2012. L'Espanyol es va negar ahir a jugar-la el 26 de setembre, mentre que el Barça sí que volia jugar-la, però sense imposicions.

Albert Solé
2 min
LA FINAL QUE NO ES JUGARÀ Imatge de l'última final de la Copa Catalunya, entre el Barça i l'Espanyol a la Nova Creu Alta de Sabadell, l'agost del 2011. L'equip blanc-i-blau es va imposar als blaugranes.

BARCELONA.La Supercopa de Catalunya ha mort abans de néixer. Aquest estiu s'havia d'estrenar aquesta nova competició a partit únic entre els dos equips catalans de Primera Divisió -inicialment s'havia de jugar ahir- per adaptar-se al calendari del Barça, però al final la Federació ha optat per cancel·lar-la abans de jugar.

L'Espanyol es va negar ahir a jugar la final al setembre per motius "esportius i institucionals", però els problemes van començar divendres, quan el Barça va comunicar que no jugaria la final contra els de Pochettino el 31 de juliol amb el primer equip, sinó que hi enviaria el filial. Aquesta sorprenent decisió, després que el president Sandro Rosell s'hagués compromès a fer el contrari davant del president de la Generalitat unes setmanes abans, va desencadenar una polèmica per fascicles, que la Federació explica fil per randa a la seva pàgina web i que ha acabat amb l'anul·lació definitiva de la competició, de moment només per a aquesta temporada.

"Jugarem amb qui digui Tito"

Divendres la Federació va suspendre la final prevista per ahir i dilluns va proposar una nova data, el 26 de setembre, amb la condició que el Barça i l'Espanyol es comprometessin, un altre cop, a disputar la Supercopa amb els millors jugadors possibles. Dilluns mateix el Barça ja va contestar a la proposta amb un comunicat en el qual acceptava jugar el 26 de setembre, però no acceptava que la Federació li "imposés" amb quins jugadors ho havia de fer, i afirmava que això ho decidiria Tito Vilanova.

La posició del Barça ja deixava en aquell moment el president de la FCF, Andreu Subies, en un atzucac. Però l'ens federatiu va preferir esperar a la resposta de l'Espanyol per prendre una decisió definitiva. "Els motius de la nostra negativa són dos. El primer i més important és un criteri esportiu, perquè és una mala data. Una cosa és jugar en pretemporada i una altra fer-ho enmig de dues jornades de Lliga", va explicar ahir Joan Collet, conseller delegat de l'Espanyol, que va afegir: "El segon motiu és perquè estem molestos amb la FCF i la Generalitat de Catalunya. Els he expressat el nostre malestar. Vam sortir a defensar el futbol modest i la Federació i després ens hem quedat sols en això". A l'Espanyol no li ha agradat gens que Andreu Subies no deixés més clar en les seves declaracions que la culpa de la situació és del Barça, però el mateix president de la Federació ja ho deia dilluns: "No em puc permetre el luxe d'enfadar-me amb el Barça".

Perjudici per al futbol català

Al final, no enfadar-se amb el Barça tampoc li ha servit a Subies per salvar la Supercopa, que havia d'aportar uns ingressos aproximats de 100.000 euros per ajudar el futbol català, i que ara hauran de venir d'una altra banda. A més, la prèvia d'aquesta Supercopa havia de ser la final de la Copa de Catalunya clàssica entre el Nàstic i el Manlleu. Ara la Federació i els dos clubs buscaran una data i una seu per jugar aquesta final, la gran perjudicada de tot plegat.

stats